Szukam informacji od osób doświadczonych prowadzeniem ogórków na sznurkach.Jak się zabrać za taką uprawę? Rok temu puściłam ogórki wolno. Miałam liście, a ogórków nie było zbyt wiele. Być może było im za zimno płożąc się po gruncie. Albo dotykane przestawały owocować... Niewiele się ich "wyprodukowało". Coś zrobiłam nie tak. Dlatego chcę uniknąć błędów zeszłorocznych.
Skrzynia ma szerokość 120 cm. Ile rzędów posadzić? Jaką odległość pomiędzy sadzonkami?
Jeśli posadzę dwa rzędy, jak dojdę do środka, by zbierać plony?
Czy wcześniej wysiewać rozsadę w doniczki i potem sadzić sadzonki? Kiedy?
Jak prowadzicie ogórki?
Mam ogórek Śremski.
Iza, jak każdy z nas. Dziś zimno, nic mnie do ogrodu nie mogło wygonić, mogłam poleniuchować, to trochę poczytałam na forum.
Polinko, ciekawe, ciekawe. Ważne, ze skuteczne. Dziś trochę analizowałam pismo obrazkowe w necie, ale jeszcze mam wątpliwości...
Kasiu, zimno było i mocno wiało. Paliłam w piecu i się grzałam. I na rabaty przez okno się pogapiłam. Bez śniegu.
Kombinuję nad nowym nasadzeniem. Zbyszek mi oddał 150 cm na poszerzenie rabaty. Będą rozplenice. Pasują kulki, tylko biję się myślami nad bukszpanami albo tawułkami.
I zastanawiam się, czy lawenda z rozplenicą może iść w parze?
Jak człowiek nie ma miejsca, wzdycha do pięknych rabat. Jak już ma zielone światło, boi się zepsuć to nowe...
Miałaś jakieś trefne nasiona - zdarza się.
Posiej 1 opakowanie w 1 rządku. Po 2 nasionka do dołka wprost do gruntu co ok. 10-15 cm czyli w rozstawie jak masz zamocowane sznurki. Siej 10-15 cm od ścianki skrzynki. Często podwiązuj albo przypinaj klipsami plastikowymi, bo same na sznurki nie wejdą , ogórki szybko rosną, ale wymagają częstego i obfitego podlewania. 1 rządek wystarczy na dług. 1,5 m na obfite plony i przetwory. W sierpniu jest po ogórkach, jak wymienisz trochę ziemi to masz miejsce na np. pikowanie sałaty. Przepis na ogórki na zupę:
Obrać ze skórki, jak duże łyżeczką wydrążyć pestki - zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Na ok. 1 kg łyżka czubata soli kamiennej - zostawić w misce na 3-4 dni przykryte lnianą ściereczką. Dodać posiekany koper (dużo, same piórka) wymieszać - włożyć do słoików - przykryć ściereczką a po 2 dniach zakręcić i wynieść do piwnicy. Zupa jest rewelacyjna. Smacznego.
Zasilanie
Do zawiązania kwiatów podlewać 1x na tydzień gnojówką z pokrzyw 1:10 (mocniejsza może popalić).
Potem wyciągiem z kompostu też 1x w tygodniu (można częściej): wsypać trochę kompostu do wiaderka i zalać wodą, na 2 dzień albo po kilkunastu godz. podlać tą wodą a kompost wrzucić na kompostownik.
Sukcesywnie obrywać dolne i zasychające liście.
Ot i cała filozofia hodowli ogórków .