Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 17:24, 08 paź 2014

Do góry
Witaj, ponownie, myslę że najlepszą inspiracją będą ogrody japońskie i zdjęcia które zrobił nasz admin Ronin czyli mój syn Michał- powiem nieskromnie, że zna nieźle japoński w mowie i piśmie i w zeszłym roku był w Japonii. Oto wątek

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3318-ogrodowisko-w-japonii
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:20, 08 paź 2014

Do góry
Hydrangea macrophylla
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:04, 08 paź 2014

Do góry
Dodam link do tego tematu, opisałam w artykule https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

Czytaj Okrywanie...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:03, 08 paź 2014

Do góry
Mira napisał(a)
Niestety nie mogę pozwolić sobie na coroczne kupowanie hortensji.A jak myślisz czy zadołowane zdadzą egzamin np co rok sadzić je do większej donicy i potem cieszyć się nimi na tarasie?

Nie da się, zadołowane przemarzną i nie zakwitną, to jest właśnie ich wada, bo kwitną na pędach zeszłorocznych, a te pędy właśnie przemarzają. Hortensje są po 8-16 zł, kilka sztuk to nie majątek, a przechowywanie i dołowanie nie ma żadnego sensu, bo po co mieć rośliny które nie zakwitną?

Po prostu zrezygnuj z tego gatunku na korzyść hortensji bukietowych. One zimują i kwitną co roku.
Ogród z lustrem 16:24, 08 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kolorowe szałwie w zielniku

Ładne mają wybarwienie liści te szałwie.Co to za odmiany?
Ogród z lustrem 14:59, 08 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pod skrzyniami jest normalny grunt, można nawet drzewo wsadzić, a nawet przez chwilę była jabłonka karłowa, ale wczoraj ją przesadziliśmy, znalazłam miejsce docelowe.

Kostka jest zafugowana, a w miejscach wrażliwych, że mogłaby woda zamarzać, jest pozostawiona szpara odstęp i jest nasypany kamyczek granitowy. Tym sposobem po ulewie woda "ginie" w specjalnych szparach i nie robią się kałuże. To miejsca przy domku - tam gdzie są murki, które ograniczają odpływ.

Jak to wszystko mądrze przemyślane, tylko podziwiam
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 14:52, 08 paź 2014

Do góry
Najpierw otrzep je, odkurz nawet wybierz martwe listki bo są porażone, dopiero pryskaj raczej preparatem Signum.
Brązowienie iglaków 14:49, 08 paź 2014

Do góry
Przepłukaj, a najlepiej miej kilka opryskiwaczy a już na pewno oddzielny do herbicydu
Nie za mało.
Brązowienie iglaków 14:49, 08 paź 2014

Do góry
Nie wiem.
Brązowienie iglaków 14:48, 08 paź 2014

Do góry
Tu masz info o tym preparacie

http://www.substral.pl/p,342,saprol-thuja.html

Do góry
Oprysk może zaszkodzić, jeśli niewłaściwie zrobiłeś ciecz tzw. roboczą, musisz odmierzyć tyle ile napisano na opakowaniu. Zbyt duża dawka na określoną ilośc wody czyli zbyt stężony oprysk może zwłaszcza w suchą pogodę- zaszkodzić.

Opryskujesz wieczorem i chyba temp. nie może mieć powyżej 20 stopni, przeczytaj na opakowaniu dokładnie co napisali.

Opryskujesz dokładnie po wierzchu całą roślinę od góry do dołu i ze wszystkich stron.

Do góry
Mrówkami się nie przejmuj póki nie łażą po różach np.
Ślimaki zdejmuj i wyrzucaj daleko albo rozgniataj. Pająki nie szkodzą, w sieci łapią owady, tak się odżywiają.
POrzedziorki bardziej atakują świerki, na tujach nie zaobserwowałam.

Biały nalot, nie wiem, zdjęcie niedobre, nieostre.

Zasady opryskiwania śr. ochrony roślin

http://www.bayercropscience.pl/zasady-stosowania-srodkow-ochrony-roslin-35.php

Brązowienie iglaków 14:47, 08 paź 2014

Do góry
Zastosuj Saprol.

Ślimaki to nie powód to szkodnik, zjada liście, z niczym ślimaków nie wiąż, po prostu je zbieraj.
Pająkami się nie przejmuj.

Mrówki gdzie są, jeśli łażą po roślinach to szukaj mszyc.

Do góry
Opryskujesz w dzień suchy, wieczorem, żeby deszcz nie zmył oprysku. Dolistnie i doglebowo. Albo jednym albo drugim, albo po dwóch tygodniach naprzemiennie.

Jest to moment na oprysk p.grzybowy.
Nie wiem czyja to wina, na szkółkę od razu nie zwalaj winy.

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zrobić oprysk p. grzybowy bo może to być zamieranie pędów.

No i dalej kilka połamanych albo podłamanych Na 2 zdjęciu na pewno złamana, bo widać.

Masz szmatę pod korą?

Czy to już jest moment na oprysk przeciw grzybowy? Jaki preparat najlepiej (topsin, saprol czy jeszcze coś innego) i jak wykonać taki oprysk - dolistnie, doglebowo? Czy warunki pogodowe to również pochmurny, niesłoneczny dzień?

Pod korą nie ma szmaty (sadziłem po lekturze forum), dlatego właśnie się zastanawiam skąd taki stan. Gleba była odpowiednio przygotowana, tj. podłoże do iglaków. Na wiosnę szykuję się by zakupić kilkanaście tuj, na dalszą część działki, czy to może być kwestia szkółki, szukać innej?
Brązowienie iglaków 14:46, 08 paź 2014

Do góry
alabuz napisał(a)
Tuje szmaragdowe sadzone późną jesienią ubiegłego roku. Jeszcze na jesieni kilka sztuk zbrązowiało. Ten konkretny egzemplarz wyglądał najgorzej. Na wiosnę wyciąłem najbrzydsze gałązki, ale zrobiła się z niej miotła. Na 8 szt. niestety 3 szt. wyglądają podobnie (trochę lepiej niż ta ze zdjęcia)

Jaka jest przyczyna? Wyrzucić czy ratować? Jeżeli ratować to czym?

Nie wiem jaka jest przyczyna, jakby ktoś na nie wylał jakiś płyn ze zmywania tarasu albo inszą chemię. Albo wyrzucić, albo...
Wytnij to suche podlewaj roślinę i obserwuj, Piękna nie będzie, bo zniszczona
Brązowienie iglaków 14:46, 08 paź 2014

Do góry
Zrobić oprysk p. grzybowy bo może to być zamieranie pędów.

No i dalej kilka połamanych albo podłamanych Na 2 zdjęciu na pewno złamana, bo widać.

Masz szmatę pod korą?
Brązowienie iglaków 14:45, 08 paź 2014

Do góry
Połamania to wina sadzenia, albo transportu. Połamałeś sam, albo w szkółce, to się zdarza, u mnie też, tylko ja wiedząc o tym idę i patrzę i oczywiście widzę takie gałązki o d razu je ucinam. Doświadczenie robi swoje.

Kota odstraszy pies, albo woda, nie ma środka, Kupiłam i nie działa żaden, kot idzie dumnie i ma mnie w nosie.
Brązowienie iglaków 14:44, 08 paź 2014

Do góry
Najpierw je poskub a potem myśl o nawożeniu. Podlej gdy mają sucho.
Brązowienie iglaków 14:44, 08 paź 2014

Do góry
Kochany ogrodniku, przyjrzyj się swoimi oczkami, bo te białe to połamane są,. Wytnij je, Dlatego usychają. A brązowe w środku to normalne, wyskub je.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies