Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Gardenarium 12:18, 08 paź 2014

Nie da się przechować surfinii, nawet producenci nie przechowują a robią sadzonki lub sieją. Musiałabyś mieć szklarnię sterowaną komputerowo.

Są bardzo wrażliwe na niedobór światła, bardzo często zapadają na choroby grzybowe i w dodatku najlepiej kwitną w pierwszym roku od ukorzenienia. Nie opłaci się i nie uda się. Szkoda zachodu. Nie ma po prostu sensu przechowywać coś co będzie byle jak kwitło. Albo wcale.

Instagram Ogrodowiska
chojna 12:29, 08 paź 2014

Szkoda, dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
MiraR 12:39, 08 paź 2014

Witam
A ja mam pytanie odnośnie hortensji bo sporo ich u Ciebie w donicach.W jaki sposób je przechowujesz zimą? Możesz zdrdzić sekret
Gardenarium 12:41, 08 paź 2014

Nie przechowuję hortensji ogrodowych (H. macrophylla), oddaję kto chce, co roku kupuję nowe i cieszę się obfitymi kwiatami niezmiennie od kwietnia do jesieni.

Instagram Ogrodowiska
MiraR 13:40, 08 paź 2014

Niestety nie mogę pozwolić sobie na coroczne kupowanie hortensji.A jak myślisz czy zadołowane zdadzą egzamin np co rok sadzić je do większej donicy i potem cieszyć się nimi na tarasie?
baraga1904 16:44, 08 paź 2014

...piękne zdjęcia w Bukszpanowym...jak zawsze zresztą, można wzrok i wyobraźnię nasycić...i pomarzyć... pozdrawiam super utalentowaną ogrodniczkę Danusię...
Gardenarium 17:03, 08 paź 2014

Mira napisał(a)
Niestety nie mogę pozwolić sobie na coroczne kupowanie hortensji.A jak myślisz czy zadołowane zdadzą egzamin np co rok sadzić je do większej donicy i potem cieszyć się nimi na tarasie?

Nie da się, zadołowane przemarzną i nie zakwitną, to jest właśnie ich wada, bo kwitną na pędach zeszłorocznych, a te pędy właśnie przemarzają. Hortensje są po 8-16 zł, kilka sztuk to nie majątek, a przechowywanie i dołowanie nie ma żadnego sensu, bo po co mieć rośliny które nie zakwitną?

Po prostu zrezygnuj z tego gatunku na korzyść hortensji bukietowych. One zimują i kwitną co roku.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:04, 08 paź 2014

Dodam link do tego tematu, opisałam w artykule https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

Czytaj Okrywanie...

Instagram Ogrodowiska
MiraR 17:08, 08 paź 2014

Ślicznie dziękuję
MiraR 17:10, 08 paź 2014

A jeszcze mam pytanie dotyczące Twoich hortensji w donicach,jaki to gatunek? Bo te,które polecasz to bukietowe,żebym nie pomyliła ich