Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Brązowienie iglaków 14:47, 08 paź 2014

Do góry
Zastosuj Saprol.

Ślimaki to nie powód to szkodnik, zjada liście, z niczym ślimaków nie wiąż, po prostu je zbieraj.
Pająkami się nie przejmuj.

Mrówki gdzie są, jeśli łażą po roślinach to szukaj mszyc.

Do góry
Opryskujesz w dzień suchy, wieczorem, żeby deszcz nie zmył oprysku. Dolistnie i doglebowo. Albo jednym albo drugim, albo po dwóch tygodniach naprzemiennie.

Jest to moment na oprysk p.grzybowy.
Nie wiem czyja to wina, na szkółkę od razu nie zwalaj winy.

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zrobić oprysk p. grzybowy bo może to być zamieranie pędów.

No i dalej kilka połamanych albo podłamanych Na 2 zdjęciu na pewno złamana, bo widać.

Masz szmatę pod korą?

Czy to już jest moment na oprysk przeciw grzybowy? Jaki preparat najlepiej (topsin, saprol czy jeszcze coś innego) i jak wykonać taki oprysk - dolistnie, doglebowo? Czy warunki pogodowe to również pochmurny, niesłoneczny dzień?

Pod korą nie ma szmaty (sadziłem po lekturze forum), dlatego właśnie się zastanawiam skąd taki stan. Gleba była odpowiednio przygotowana, tj. podłoże do iglaków. Na wiosnę szykuję się by zakupić kilkanaście tuj, na dalszą część działki, czy to może być kwestia szkółki, szukać innej?
Brązowienie iglaków 14:46, 08 paź 2014

Do góry
alabuz napisał(a)
Tuje szmaragdowe sadzone późną jesienią ubiegłego roku. Jeszcze na jesieni kilka sztuk zbrązowiało. Ten konkretny egzemplarz wyglądał najgorzej. Na wiosnę wyciąłem najbrzydsze gałązki, ale zrobiła się z niej miotła. Na 8 szt. niestety 3 szt. wyglądają podobnie (trochę lepiej niż ta ze zdjęcia)

Jaka jest przyczyna? Wyrzucić czy ratować? Jeżeli ratować to czym?

Nie wiem jaka jest przyczyna, jakby ktoś na nie wylał jakiś płyn ze zmywania tarasu albo inszą chemię. Albo wyrzucić, albo...
Wytnij to suche podlewaj roślinę i obserwuj, Piękna nie będzie, bo zniszczona
Brązowienie iglaków 14:46, 08 paź 2014

Do góry
Zrobić oprysk p. grzybowy bo może to być zamieranie pędów.

No i dalej kilka połamanych albo podłamanych Na 2 zdjęciu na pewno złamana, bo widać.

Masz szmatę pod korą?
Brązowienie iglaków 14:45, 08 paź 2014

Do góry
Połamania to wina sadzenia, albo transportu. Połamałeś sam, albo w szkółce, to się zdarza, u mnie też, tylko ja wiedząc o tym idę i patrzę i oczywiście widzę takie gałązki o d razu je ucinam. Doświadczenie robi swoje.

Kota odstraszy pies, albo woda, nie ma środka, Kupiłam i nie działa żaden, kot idzie dumnie i ma mnie w nosie.
Brązowienie iglaków 14:44, 08 paź 2014

Do góry
Najpierw je poskub a potem myśl o nawożeniu. Podlej gdy mają sucho.
Brązowienie iglaków 14:44, 08 paź 2014

Do góry
Kochany ogrodniku, przyjrzyj się swoimi oczkami, bo te białe to połamane są,. Wytnij je, Dlatego usychają. A brązowe w środku to normalne, wyskub je.
Brązowienie iglaków 14:43, 08 paź 2014

Do góry
Mam kilka pytań :

- czy tuje miały podsypaną ziemię dla iglaków o odczynie lekko kwaśnym lub cokolwiek, czy wsadzone w rodzimy grunt ?

- czy pod keramzytem jest mata p. chwastom?

- czy gleba nie jest nieprzepuszczalna i tuje stoją w wodzie?

Do góry
wiking78 napisał(a)

Witam.

Te z keramzytem posadzone w czerwcu ok 20-30 cm przy największym upale podlewane codziennie rosły i miały piękny soczysty kolor zieleni aż do połowy października. Później zaczęły się problemy z kolorem. Zaczęły "wchodzić" w odcień żółci a końcówki zaczynają brązowieć (zdjęcia dzisiejsze 25 listopad). Małe w tym samym czasie (zdjęcie bez keramzytu) były posadzone do doniczek. Jak korzenie zaczeły przerastać doniczki zostały przesadzone do gleby pod koniec sierpnia i też podlewane rozrastały się pięknie. Na początku października jednak mocno je "zażółciło" a nie które brązowieją. Proszę o radę co z nimi można zrobić. Gleba sklasyfikowana jako IV-V. Jak pomóc moim tują ? Czy to może normalny objaw młodych drzewek na pierwsze przymrozki ?

Do góry
To może wyjaśnić sytuację, że tamte były poddane działaniu mrozów, które przyszły w październiku. Chyba nie ma się czym martwić. Obserwuj je.

Do góry
Jeśli są sprężyste, czyli jędrne a tylko tracą kolor, to może to być przyczyna niska temperatura, ale w zasadzie wtedy powinny wszystkie tak wyglądać. Sama nie wiem Musiałabym ich dotknąć ręką.,

Czy one w dotyku są "inne" ?takie jakby bardziej matowe i suche? Jakby wysychały, traciły turgor?

Moim zdaniem z tym zdjęciem udaj się do ogrodnika.

Może to być początek ich zamierania.

Ja bym radziła sprawdzić czy nie mają w korzeniach za mokro (też mogą zamierać jeśli stoją w wodzie)

lub za sucho, no i ważne jest jakie miały bryły korzeniowe podczas sadzenia, kiedy były sadzone, jak były podlewane, czy były kopane (w balotach) czy gołe bryły nie związane.
Brązowienie iglaków 14:42, 08 paź 2014

Do góry
PAWLLOSZ napisał(a)
Witam,
Dopiero zaczynam swoją przygodę z ogrodnictwem i mam za sobą jedynie sadzenie głównie sosen i świerków. W połowie września posadziłem 7 szt. tuji, a tydzień temu dosadziłem jeszcze jedną sztukę.
Nie zwróciłem na to wcześniej uwagi i dopiero teraz gdy miałem porównanie zauważyłem, że wcześniej posadzone 7 szt. tracą kolor. Nowa jest wyraźnie zielona, a starsze zółkną. Do sadzenia zastosowałem ziemię do iglaków, oczywiście podlewałem wszystko zgodnie z zaleceniami ogrodnika.
Na pewno w donicach były mocno nawożone. Czy po przesadzeniu to naturalna ich reakcja na nowe środowisko. Są bezpośrednio wystawione na wiatr.
Proszę o pomoc i poradę zanim udam się do ogrodnika u którego dokonałem zakupu, bo tujki nie były tanie.
Świerk - choroby i szkodniki świerków połączony 14:34, 08 paź 2014

Do góry
Można usunąć znowu ten drugi z prawej i pilnować, ale to jest wysoko, więc nie za bardzo da się go tak ciągle pilnować.

Jest dwa wyjścia, uciąć drugi przewodnik a ten się zabuduje, albo pozostawić, podkrzesać od dołu, tak jak pisze Paweł. Gubienie igieł z powodu ciasnoty to jedno, jednak może to być drugi - poważniejszy problem na jaki cierpią te świerki.

To przędziorek sosnowiec, który szczególnie upodobał sobie świerk biały (zwłaszcza Conica) i świerk kłujący (srebrny).
Może pomóc Talstar 10 EC, Karate 2,5 EC - opryski maj-czerwiec i przełom lipiec-sierpień.

Przyjrzyj się spodniej stronie igieł pod lupą, czy nie zauważasz tam delikatnej pajęczynki i małych owadów? Wiem, że masowo mogą zgubić prawie wszystkie igły.

Świerk - choroby i szkodniki świerków połączony 14:33, 08 paź 2014

Do góry
sylllwia napisał(a)
Mam około 10-letniego świerka. Jakiś czas temu miał trzy przewodniki, więc dwa usunęłam i próbowałam go prostować. Teraz znowu ma dwa przewodniki i na dodatek w miejscu ostatnich cięć nie ma piętra gałęzi.

Uwunąć znowu jeden, czy może usuąć całą góre (tak na wysokości górnego parapetu z onka. Tylko co z nieo będzie jak usunę całą góre? A może da się jakoś go jakoś uformować?

A od strony żywotników coś się dzieje z igłami, nie wiem czy to jakaś choroba, czy brak światła to spowodował.

Brązowienie iglaków 14:28, 08 paź 2014

Do góry
Keri napisał(a)
Witajcie, czy mogę prosić Was o pomoc w ocenie moich żywotników? Sadzone były we wrześniu, pierwsze zdjęcia to te zaraz po posadzeniu, były śliczne zieloniutkie, te ostatnie zdjęcia robione były w grudniu, krzewy wyglądają tak jak wyglądają - są koloru lekko rdzawego, trochę przyklapnięte, z resztą sami zobaczcie, czy to normalne zjawisko na zimę czy coś z nimi nie tak??
Przycinanie - cięcie tui 14:25, 08 paź 2014

Do góry
Tu poczytaj ważne info, masz artykuły na stronie głównej otagowaną, pod tagiem iglaki

https://www.ogrodowisko.pl/tag/iglaki
Przycinanie - cięcie tui 14:24, 08 paź 2014

Do góry
Pinivit w płynie, możesz wiosną opryskać i podlać albo dowolny aby do iglaków.

Lepiej ciąć wiosną, ale stało się.

Do góry
Środek suchy to normalny objaw, obtrzep te suche jeśli widać, wiosną przytnij tuje.

Do góry
Pokaż zdjęcia tych tui.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies