Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Brązowienie iglaków 14:43, 08 paź 2014

Do góry
Mam kilka pytań :

- czy tuje miały podsypaną ziemię dla iglaków o odczynie lekko kwaśnym lub cokolwiek, czy wsadzone w rodzimy grunt ?

- czy pod keramzytem jest mata p. chwastom?

- czy gleba nie jest nieprzepuszczalna i tuje stoją w wodzie?

Do góry
wiking78 napisał(a)

Witam.

Te z keramzytem posadzone w czerwcu ok 20-30 cm przy największym upale podlewane codziennie rosły i miały piękny soczysty kolor zieleni aż do połowy października. Później zaczęły się problemy z kolorem. Zaczęły "wchodzić" w odcień żółci a końcówki zaczynają brązowieć (zdjęcia dzisiejsze 25 listopad). Małe w tym samym czasie (zdjęcie bez keramzytu) były posadzone do doniczek. Jak korzenie zaczeły przerastać doniczki zostały przesadzone do gleby pod koniec sierpnia i też podlewane rozrastały się pięknie. Na początku października jednak mocno je "zażółciło" a nie które brązowieją. Proszę o radę co z nimi można zrobić. Gleba sklasyfikowana jako IV-V. Jak pomóc moim tują ? Czy to może normalny objaw młodych drzewek na pierwsze przymrozki ?

Do góry
To może wyjaśnić sytuację, że tamte były poddane działaniu mrozów, które przyszły w październiku. Chyba nie ma się czym martwić. Obserwuj je.

Do góry
Jeśli są sprężyste, czyli jędrne a tylko tracą kolor, to może to być przyczyna niska temperatura, ale w zasadzie wtedy powinny wszystkie tak wyglądać. Sama nie wiem Musiałabym ich dotknąć ręką.,

Czy one w dotyku są "inne" ?takie jakby bardziej matowe i suche? Jakby wysychały, traciły turgor?

Moim zdaniem z tym zdjęciem udaj się do ogrodnika.

Może to być początek ich zamierania.

Ja bym radziła sprawdzić czy nie mają w korzeniach za mokro (też mogą zamierać jeśli stoją w wodzie)

lub za sucho, no i ważne jest jakie miały bryły korzeniowe podczas sadzenia, kiedy były sadzone, jak były podlewane, czy były kopane (w balotach) czy gołe bryły nie związane.
Brązowienie iglaków 14:42, 08 paź 2014

Do góry
PAWLLOSZ napisał(a)
Witam,
Dopiero zaczynam swoją przygodę z ogrodnictwem i mam za sobą jedynie sadzenie głównie sosen i świerków. W połowie września posadziłem 7 szt. tuji, a tydzień temu dosadziłem jeszcze jedną sztukę.
Nie zwróciłem na to wcześniej uwagi i dopiero teraz gdy miałem porównanie zauważyłem, że wcześniej posadzone 7 szt. tracą kolor. Nowa jest wyraźnie zielona, a starsze zółkną. Do sadzenia zastosowałem ziemię do iglaków, oczywiście podlewałem wszystko zgodnie z zaleceniami ogrodnika.
Na pewno w donicach były mocno nawożone. Czy po przesadzeniu to naturalna ich reakcja na nowe środowisko. Są bezpośrednio wystawione na wiatr.
Proszę o pomoc i poradę zanim udam się do ogrodnika u którego dokonałem zakupu, bo tujki nie były tanie.
Świerk - choroby i szkodniki świerków połączony 14:34, 08 paź 2014

Do góry
Można usunąć znowu ten drugi z prawej i pilnować, ale to jest wysoko, więc nie za bardzo da się go tak ciągle pilnować.

Jest dwa wyjścia, uciąć drugi przewodnik a ten się zabuduje, albo pozostawić, podkrzesać od dołu, tak jak pisze Paweł. Gubienie igieł z powodu ciasnoty to jedno, jednak może to być drugi - poważniejszy problem na jaki cierpią te świerki.

To przędziorek sosnowiec, który szczególnie upodobał sobie świerk biały (zwłaszcza Conica) i świerk kłujący (srebrny).
Może pomóc Talstar 10 EC, Karate 2,5 EC - opryski maj-czerwiec i przełom lipiec-sierpień.

Przyjrzyj się spodniej stronie igieł pod lupą, czy nie zauważasz tam delikatnej pajęczynki i małych owadów? Wiem, że masowo mogą zgubić prawie wszystkie igły.

Świerk - choroby i szkodniki świerków połączony 14:33, 08 paź 2014

Do góry
sylllwia napisał(a)
Mam około 10-letniego świerka. Jakiś czas temu miał trzy przewodniki, więc dwa usunęłam i próbowałam go prostować. Teraz znowu ma dwa przewodniki i na dodatek w miejscu ostatnich cięć nie ma piętra gałęzi.

Uwunąć znowu jeden, czy może usuąć całą góre (tak na wysokości górnego parapetu z onka. Tylko co z nieo będzie jak usunę całą góre? A może da się jakoś go jakoś uformować?

A od strony żywotników coś się dzieje z igłami, nie wiem czy to jakaś choroba, czy brak światła to spowodował.

Brązowienie iglaków 14:28, 08 paź 2014

Do góry
Keri napisał(a)
Witajcie, czy mogę prosić Was o pomoc w ocenie moich żywotników? Sadzone były we wrześniu, pierwsze zdjęcia to te zaraz po posadzeniu, były śliczne zieloniutkie, te ostatnie zdjęcia robione były w grudniu, krzewy wyglądają tak jak wyglądają - są koloru lekko rdzawego, trochę przyklapnięte, z resztą sami zobaczcie, czy to normalne zjawisko na zimę czy coś z nimi nie tak??
Przycinanie - cięcie tui 14:25, 08 paź 2014

Do góry
Tu poczytaj ważne info, masz artykuły na stronie głównej otagowaną, pod tagiem iglaki

https://www.ogrodowisko.pl/tag/iglaki
Przycinanie - cięcie tui 14:24, 08 paź 2014

Do góry
Pinivit w płynie, możesz wiosną opryskać i podlać albo dowolny aby do iglaków.

Lepiej ciąć wiosną, ale stało się.

Do góry
Środek suchy to normalny objaw, obtrzep te suche jeśli widać, wiosną przytnij tuje.

Do góry
Pokaż zdjęcia tych tui.
Przycinanie - cięcie tui 14:23, 08 paź 2014

Do góry
Tnij tak, żeby nie ogołocić do drewna, bo nie odbije ze starego drewna.
Przycinanie - cięcie tui 14:22, 08 paź 2014

Do góry
Emilia napisał(a)
Mam wzdłuż ogrodzenia posadzone thuje. Są to szmaragdy i takie o żółtych igłach podobne do "Europe Gold" niestety nie pamiętam ich nazwy. No i właśnie o nie chodzi, mają na pewno ponad 10 lat i wysokość około 3 m no i dużo szersze niż szmaragdy. Chciałabym je wyrównać ze szmaragdami (obwód). Czy mogę je przyciąć bez szkody dla nich? Bardzo dziękuję za radę.
Przesadzanie starszych drzew iglastych 14:15, 08 paź 2014

Do góry
Poczytaj wątek Ogród babci Jasi. O ile doczytałam teraz, bardziej opłąci ci się dosadzenie tulki pomiezy starymi tujami.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/267-ogrod-babci-jasi

Teraz są jeszcze większe, wyższe niż dom.
Jodła kalifornijska - Abies concolor 14:12, 08 paź 2014

Do góry
Tytuł wątku faktycznie - jodła kalifornijska a treść jodła koreańska Silberlocke.. hmm, zmienię tytuł chyba?
Nie przeniosę posty
Z czym posadzić tuje 'Smaragd' 14:08, 08 paź 2014

Do góry
Jodła koreańska jest bardzo wrażliwa (atakują przędziorki i choroby grzybowe) tak, że jak posadzisz to w jeden rok może się z tej jodły zrobić krzywy "szarakuł" i to będzie twój wybór. Nie chcesz sadzić świerków serbskich choć są ładne, zgrabne i nie chorują>? Twój wybór. Podaję to, co ładnie wygląda a nie to to co ładnie wygląda po posadzeniu, albo na obrazku, potem już nie.

W jodłach koreańskich także często się zdarza, żę marznie lub zamiera wierzchołek(przewodnik) potem rośnie takie nie wiadomo co, ni pies ni wydra, żadna z tego choinka. wywalisz i tyle albo będziesz patrzeć na takie coś. To moje zdanie nic nie narzucam, piszę jedynie moje doświadczenie z "ładnością" jodły. Masz tu najlepsze info na temat tego drzewa.

Podobne zdanie mam na temat sosny, jedynie sypiące się igłami "śmieciuchy" brzydkie, a formowane to już porażka, bo jak uformować drzewo któremu zamierają stare piętra a nie wybija ze starego drewna? Zostanie łysy pieniek, chyba że bonsai z tego zrobisz, ale to i tak nie to drzewo, nie ta długowieczność i nie ten efekt wizualny.
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 13:59, 08 paź 2014

Do góry
Ten żywopłot sadziłam z małych tui Kórnik, tak żeby się stykały. Miał to być żywopłot strzyżony, ale nie jest jak widać strzyżony za bardzo. może raz, dwa był.
Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 13:56, 08 paź 2014

Do góry
Choiny rosną dużo szybciej od cisów, mają jednak inny pokrój, bardziej luźny i przewisający. Gdy je tniesz zagęszczają się. Trudno powiedzieć po jakim czasie, zależy to od warunków, żyzności gleby i zasobów wody, w suchym wcale nie urośnie, a w zasobnym mi wilgotnym nawet metr.
Thuja 'Brabant' 13:55, 08 paź 2014

Do góry
Przycinasz i podlewasz, nawóz dajesz wiosną. Jesienią tylko jesienny, ale w październiku już za późno.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies