Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:46, 20 lip 2017

Do góry
ola12 napisał(a)
Dobry wieczór, a może Dzień dobry. Dziewczyny pomóżcie mi zagospodarowac ten kawałek rabaty. Wszystko jest do przesadzenia prócz hortensji i tui. Myślę o 3 iglakach na pniu o sosnie lub świerku glacua globasa ,między pniami cis semperaurea ,czy to ma sens?Może macie jakieś pomysły?

a czy masz u siebie miskanty? jezeli nie polecam szpaler z miskanta silberspinne albo gesto nasadzony trzcinnik karl forester ma ponad 150 juz w czerwcu pieknie zakwitajac jak dlamnie rewelacja
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 08:36, 20 lip 2017

Do góry
babka napisał(a)
Moja szkółka selseriowa wolno przyrasta. Czy powinnam ją teraz przyciąć czy poczekać z tym do wiosny ??

Za to te kępki, których tak nie zmasakrowałam dzieleniem wyglądają bardzo tłuściutko

sesleria lubi takie masakrowanie

w/g mnie nie tnij. Nie masz nic żółtego, są ładne zieloniutkie.
Przytnij na wiosnę.

Buziaki!
Daleki od ideału..... 08:35, 20 lip 2017

Do góry
i kilka zakątków

Podmiejski ogródek 08:33, 20 lip 2017

Do góry
Rytla napisał(a)
Francja elegancja, pani Asiu!
Swego czasu myślałam taki stolik błotny Kajtkowi zrobić, ale ten wlazłby tam cały, to po prostu pozwalam mu się zwykłym błotem bawić.

Za chwilę wyrzucę zdjęcie-to wiosną z frontu, zanim zrobiliśmy rabaty.

Nie przedrzeźniać!

Kajtek wygląda na zafrasowanego na zdjęciu, ale założę się, że każde z dzieci wolałoby taką "piaskownicę" niż cokolwiek co ja kupię/zrobię.

U dziadków jest zwykła piaskownica ale moi i tak woleli bawić się na zeszłorocznej kupce gliny/kompostu.
A z całego podwórka najciekawszy jest zaniedbany kawałek, na którym leżą karpy po wyciętych drzewach, resztki kostki, rurek, gruz...
Daleki od ideału..... 08:26, 20 lip 2017

Do góry
Już w pełnym rozkwicie moje ulubione agapanty. Lubię je za bardzo długie kwitnienie i kolor.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:24, 20 lip 2017

Do góry
siakowa napisał(a)
ciut pochylone niektore ale raczej stoja. Ja ciachnelam dwa i brzydko to wygląda bo te kwiatostany mąż bardzo grube byś łodygi i jaknobetniesz m równi równi liscmindolnymi to je widac
Poczekaj jak zupelniebprzekwitna to łatwo je usunąć wtedy

No to poczekam...
Choć wygląda to smutno
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 08:17, 20 lip 2017

Do góry
Poranek z widokiem na...

Coś chciałabym tu pozmieniać, jakoś mi nie leży ta rabata, niby fajnie że krzewuszki kwitną najwcześniej, potrm hosty orliki i na koniec jeżówki ale chyba bardziej widziałaby hortensje w tym miejscu... co myślicie??
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 08:16, 20 lip 2017

Do góry
Moja lawenda, mam kilka odmian ale ta ma kwiaty najdłuższe...

A tu już odmiana o krótkich kwiatach...

I jeszcze taka...
Ogrodowe szaleństwo ... 08:11, 20 lip 2017

Do góry
Nowalijka napisał(a)
A to małe oszustwo!!!!
Róża kupiona jako Kronprinsesse Mary, która miała być kremowa. Popatrzcie co wyrosło. Też jest piękna i kształtem podobna do tej co miała być. Poproszę o pomoc w rozszyfrowaniu nazwy. Wierzę, że pomoże nam Ewcia Róża ma charakterystyczny biały paseczek

Oj, niestety nie pomogę. Zapytaj Anię Monteverde, Łucję Tulucy i Renię Rozark. Na Angielkę ona raczej nie wygląda. Może Kasya i Zagajanka ją mimo to rozpoznają. Taki paseczek ma Gruss An Bayern, ale nie wiem, czy to na pewno ona. Pytałaś już sprzedawcę?
Wszystkiego po trochu 07:27, 20 lip 2017

Do góry
Tulucy, Gocha dziękuję, powojniki mają dwa lata, to Viticella warto je sadzić
Iwonko powojniki z grupy Viticella, rosną u mnie drugi sezon, jak chcesz podam Ci nazwy Tylko dół musisz im spory wykopać i dać dużo obornika i kompostua na dno drenaż
Jolu Iwonka już odpowiedziała, to carex elata
Kasiu to nie jeżówka tylko złocień wielki " Fiona Goghil"

Sezon 2017 u Hanusi 07:02, 20 lip 2017

Do góry
Kochani, zimno z rana u Hani. Tylko 15 na plusie, i deszcz na wieczór zapowiedziany.

Wczoraj-
w wodę zaopatrzyłam to co musiałam,
a dzisiaj w domu zostałam.
Całkiem w domu, to nie.
Troche spraw do załatwienia mam,
i fryzjer czeka z nożycami.
Coś na obiad trzeba wymyślić,
nie można żyć tylko parówkami.

Miłego dnia!
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 06:49, 20 lip 2017

Do góry
Asiu to moje bardzo mizerne lilie

Chyba je jesienią wykopię i posadzę w inne miejsce, bo nie wiem o co chodzi...
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:40, 20 lip 2017

Do góry
A ja sprzatam, przesadzam itp

wczoraj podjęłam decyzję - wywalam większość truskawek, dokładnie przekopie każdą rabatę, bo wlazł mi tam taki wstrętny płożący chwast z którym sobie nie mogę poradzić , na jesieni sypnę nawozu a za rok kupię nowe sadzonki truskawek i poziomek, bo w tym roku było tragicznie, raz że truskawki są na tej ziemi bez nawożenia i przekopywania już 5 lat , dwa cały czas podkopujące korzenie nornice

mam pytanie czym nawozicie warzywniki??
czy jak kupię granulowany obornik i wymieszam z ziemią wystarczy??
miałam pomysła na normalny obornik ale mama wczoraj wybiła mi ten pomysł z głowy, powiedziała że będzie więcej słomy i nasion chwastów niż dobrego

zaciagnęłam syna do skrobania mchu
sama przedwczoraj ogarnęłam wreszcie kółka - 3 godziny skrobania kostki grrrrrr

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:33, 20 lip 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

A może zdradzisz co nieco?

Reniu chcę zrobić porządek z borówkami w kółkach.
są na żwirze w kółkach z ekobordów, ale kropelkowe jest porozkładane na całości żwiru więc chwasty na żwirze rosną na potęgę, chciałabym zrobić kontynuację rabat tam gdzie są maliny i aronia, czyli pas z borówkami i ścieżka z kostki i tak kilka razy.

dwa potrzebuję ścieżki za garażykiem bo mam tam żwir - czyli to sami chwasty w żwirze i brak obwódki od rabaty - moja niepotrzebna robota

ścieżka do furtki do lasu tez żwir - do wykostkowania

przesunięcie róż przy warzywniku i zrobienie przy samym warzywniku dwóch żywopłotów z bukszpanu - to bym chciała zrobić na jesieni

i ostatnie marzy mi się taki typowo angielski zakątek

na tym kawałku trawniku pod lasem na lewo od warzywnika za żywopłotem

i już coś nawet zaczęłam rysowac ,ale to będzie trudny orzech do zgryzienia żeby to miało ręce i nogi i wygląd przede wszystkim

ale dam radę

chciałabym też umieścić tam i w miarę ładnie wkomponowac rozsadzniki żebym na wiosnę miała gdzie robić sadzonki z jednorocznych

coś w ten deseń

https://pl.pinterest.com/pin/485544403562018473/

https://pl.pinterest.com/pin/485544403562015643/

https://pl.pinterest.com/pin/485544403562042216/

https://pl.pinterest.com/pin/485544403562014489/

https://pl.pinterest.com/pin/485544403562069519/

rozsadnik

https://pl.pinterest.com/pin/485544403565888641/

https://pl.pinterest.com/pin/485544403565873826/

aha i najważniejsze poszerzenie kolistej o co najmniej metr jak nie więcej - muszę to dokładnie pomierzyć

także widzisz plan spory, trzeba porządnie wszystko poodmierzać i policzyć ile trzeba będzie kostki - mam nadzieję że jeszcze jest dostępna
Ptasi gaj 06:30, 20 lip 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Jeszcze osiedlowe perukowce przepiękne mamy kilka każdego roku tak kwitna

Po prostu cudo
Ogród na piasku i z wielkim murem 06:19, 20 lip 2017

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Uwagi mojej wymaga rabata opróżniona z jałowca.
Na razie koncepcja częściowa, tzn. elementy wysokie - będzie klon.
Obok jest perukowiec, pęcherznica Diabolo na pniu, mała pęcherznica jakieś irgi, no i sporo liliowców, a na obrzeżu lawendy> Są tam też jakieś trawy, wysokie. A na "plecach" rozpięte na siatce clematisy.
Nie za dużo tego dobra?
Myślę o wywaleniu części liliowców, lawenda zostaje, a pomiędzy może bukszpany,które muszę przesadzić z rabaty przed domem

Ta stalowa konstrukcja - umiłowana twórczość mojego inż. od konstrukcji ciężkich, wnerwia mnie, ale sama tego nie usunę, a twórca twierdzi, że jest niezbędna

Moze bluszcz po niej puscic, kontrolowac cięciem.
Alu, wiem ze czlowiek duzo chce, ale lepiej mniej dac, liliowce daj do lilii, grupuj rosliny. Jestem na tym etapie, dlatego ciecie u mnie leźy
I z obserwacji wlasnej, lilie i liliowce fajnie komponuja sie z wysokimi trawami.
Zmiany ogromne, widac tez ile roslin w tym czasie naklamociłas
U mnie bylinowe hibiskusy w tym roku ogromne, nawet paki kwiatowe są, pytanie czy zdaza się otworzyc bez pomocy nawozenia, brak mi czasu.
Ogródek Ewy 01:15, 20 lip 2017

Do góry
Dobrej nocki życzę i uciekam w piernaty.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:02, 20 lip 2017

Do góry
Na dobranoc zostawiam szmer wody

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:56, 20 lip 2017

Do góry
Kończy kwitnienie również tojeść kropkowana.
Już dawno miałam ją wyeksmitować z ogrodu, bo dość mocno ekspansywna a poza tym nie przepadam za żółtymi kwiatkami... Ale kwitnie dość długo, zapach bardzo delikatny taki jakby miodowy (podobny jak u pierwiosnków), no i jak się przyjrzeć z bliska to naprawdę piękne kwiaty... szkoda, że nie białe, albo niebieskie...
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:43, 20 lip 2017

Do góry
Te zdjęcia z przed kilku dni. Teraz już kwiatów mniej i zawiązały się już (na razie zielone) owocostany.
Tak się zastanawiam czy gdybym tak przycięła te wiciokrzewy to jest szansa że powtórzą kwitnienie?

Żółty wiciokrzew przycięłam dość silnie, bo wspiął się na pobliską jabłoń i opanował kilka gałęzi, które chyba przez niego obumarły . W przeciwieństwie do różowego ten jest bardzo ekspansywny ale pachnie nieziemsko Różowy zdecydowanie słabiej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies