Zalążek placyku już jest, trzeba go tylko trochę poszerzyć, zrobić z tej falującej linii łuk, wtedy przed samymi krzesełkami zostanie napewno ponad 1m miejsca na rośliny a im bliżej tuji tym szerzej. Płyta chodnikowa ma bok o szerokości 50cm.
Oczywiście, na moim rysunku tych roślin jest dużo za duuużo .
Też bardzo ładny pomysł i też trudny do realizacji.
Zeby można było wygodnie ustawić te krzesełka, dojść do nich i jakoś się obrocić, to trzeba by było zrobić placyk, a nie samo przejście. Tak co najmniej 2 metry od ściany odsunąć rabatę. Rabata, żeby pomieściła te wszystkie ładne roślinki też musi mieć więcej niż 1 metr. I w sumie wychodzi, że trzeba by było przesunąć ją wgłąb podjazdu
Elu Molinia Variegata i mnie się podoba U Ewy super rośnie to i u ciebie będzie fajnie.
Zobacz u mnie Werbena w rozplenicach rośnie.W plecach są serby.W sobotę cykne z serbami fotkę.
Wysiewam pod koniec lutego do skrzyneczki.Jak wykiełkują podlewam umiarkowanie tak żeby nia zalać korzeni.W kwietniu jak jest ciepło żartuje na zewnatrz.W połowie maja sądzę kepkami na miejsce stałe.Kiedyś pikowałam do doniczek jak ci się chce bawić to popikuj.
Maj 2016r i te same teraz.Tu akurat Turzyca dla porownania.
Kasiu, Twój ogród zachwyca. Ja jestem dopiero na etapie planowania i pomału staram się zapełnić swój ogród tak pięknymi kompozycjami.
Mam pytanie co do tej rabaty, czy mogła byś mi napisać co ile posadzone są te hortensje i jaką mają wysokość w tej chwili. We wcześniejszych postach znalazłam informacje, że są to hortensja limelight, a ja właśnie takie chce zakupić.
Chciał bym za nimi posadzić miskant chiński Gracillimus, ale teraz się zastanawiam czy to jest dobry pomysł. W szkółce na etykiecie było napisane, że Limelight dorastają do 1,5 m a miskanty do 1,8-2,0 metrów, ale twoje hortensje wydają się większe.
Agata teraz zwatpiłam bo to zdjęcie z 2016r i widac ,że krzaczek wyżej jest bez kwiatów to może te zółte juz gdzies poszły a te które teraz wzięłś sa białe,poszperam jeszcze zdjęci choc to małofotografowane miejsce
To była właśnie mój pierwotny pomysł - postawić te krzesełka pod tym pierwszym oknem a nasadzenia zrobić w ten sposób by począwszy od lewej strony rośliny były coraz wyższe do prawej strony.
No dobra raz kozie śmierć (gorzej już chyba nie będzie niż jest ) wymyśliłam takie coś
Z ognikiem spróbuję bo mam 3 krzaki. Będę cięła jako ekran.
Ściana wodna po prawej pod WAmanogawy. Zaraz za nią miskant Meild a po jego bokach Memory.
Na jednym z przykładowych projektów Danusi widziałam pas dereni, pas hortensji a potem pas różaneczników. U mnie różaneczniki się nie sprawdzą bo to słoneczna rabata więc pomyślałam o sporej ilości azali wielkokwiatowych. No i część z trawami ozdobnymi i cisy przy nich w formie formowanych kolumn by zimą nie było za łyso.
Liczę na Wasze opinie.
Toszka jeśli zajrzysz to wal prost z mostu. Magnolię przesadzę na lewą stronę sosny wśród azalii. Będę tą część ostro zakwaszać.