Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe kreacje 12:38, 16 lip 2017

Do góry
Jeżówki:

Ania z Zielonego Wzgórza 12:37, 16 lip 2017

Do góry
Zaczynają kwitnąć mieczyki, szkoda tylko, że tak mało będę na nie spoglądać. Zerwę kilka do wazonu, przynajmniej w domu chociaż na nie popatrzę

Rabatka przy bramie. Do ślazówki podchodziłam z mieszanymi uczuciami, ale bardzo mnie zaskoczyła i w przyszłym roku napewno zagości u mnie
Nikandra miechunkowa kwitnie, ale ma drobne kwiatki w porównaniu z wielkimi liśćmi, i z daleka giną. Dziwaczek jeszcze nie kwitnie, ale ma już pąki. Przy następnej wizycie powinien mnie powitać kwiatami

Ogóreczniki
Ogród wśród pól i wiatrów 12:36, 16 lip 2017

Do góry
malgol napisał(a)
Jolu, podgladam, podczytuję I troszkę odgapiam niektóre wykonywane przez ciebie pracę ( mimo że się często nie odzywam) I teraz zaciekawilo mnie ze obcielas bonice (...)

Hej Gosia, fajnie, że się czasem odzywasz Co do bonici - absolutnie nie zalecam naśladowania, bo to co zrobiłam jest tylko i wyłącznie próbą przetestowania (i sprawdzenia swojej intuicji), jak się ta róża zachowa po konkretnym cięciu. W ub roku też sukcesywnie przycinałam przekwitłe pędy, efekt był taki że musiałam ciągle się nią zajmować, a ona puszczała właśnie te długie pędy o których wspominasz, i ogólnie kwitnęła bardzo nierówno. Teraz pozwoliłam jej wykwitnąć niemal do końca, i ścięłam drastycznie po całości. Dodam, że ona jest już mocna, rośnie trzeci rok i w tym roku była potężna. Z młodą różą bym tak nie zrobiła.

Jak wysprzątam chwasty na tej rabacie, to pokażę jak ona teraz wygląda I będę na bieżąco donosić co i jak, byśmy się mogły uczyć na swoich doświadczeniach Podobnie, choć trochę wyżej ciachnęłam artemis, która też miała nierówny pokrój krzaka, co mnie denerwowało. Zobaczymy jak się zachowa.

A póki co macham kwiatkiem niebieskim i wracam do papierków Taki dziś dzień.. chłodny, smętny ... a ja trochę pracuję, a trochę podczytuję O.

W kamiennym kręgu od początku 12:33, 16 lip 2017

Do góry
I już na swoim miejscu....pachnie cała kuchnia

Życzę Wszystkim odwiedzającym miłego niedzielnego lenistwa
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:33, 16 lip 2017

Do góry
i połacie miniaturowego przywrotnika niestety chyba juz przekwitniety
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:32, 16 lip 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
widzialam napisz w wolnej chwili gdzie dokładnie i co warto zobaczyc
Zdecydowanie warto ! odwiedzic serce dolomitów "Trzy Korony" i okolice Mizuriny. Wokół "trzech koron" jest kilka tras dluzszych krótszychłatwiejszych trudniejszyc mozna dopasowac do siebie
to było pierwsze i najlepsze miejsce w tych okolicach gdzie bylismy! Zakchałam sie tam! Prze-cu-dne widoki! Aż sie serce wyrywało!

W kamiennym kręgu od początku 12:31, 16 lip 2017

Do góry
Leniwe niedzielny dzień, czas na wymianę wielkanocnego wianka

Na rabacie
Ogrodowe kreacje 12:29, 16 lip 2017

Do góry
To teraz coś trochę z innej beczki, ale też kwiatki Oprócz robienia ścieżki, wybrałam się tez w piatek na pole doświadczalne SGGW na Wilanów, gdzie prowadzę doświadczenie związane z moją pracą inżynierską Roślina, którą obserwuję i będę badać pod katem działania różnych w niej związków to Kalaminta lekarska, może znacie ten gatunek ? ale wróćmy do tego co chciałam wam pokazać Uczelnia zgromadziła bardzo dużo ciekawych gatunków roślin między innymi miododajnych, pięknych z kwiatów, wartościowych ze względu na swoje właściwości lecznicze i chciałam wam je właśnie dzisiaj pokazać Na polu prowadzone są tez praktyki dla studentów, w których w tym roku tez brałam udział, cały kwiecień i maj Na zdjęciach w oddali tez można będzie zobaczyć grupkę, która odbywa aktualnie praktyki
Całe pole monardy:

W kamiennym kręgu od początku 12:28, 16 lip 2017

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
nie, Aniu, to nie ten, to ten:

Agnieszko, dziekuję
Piękny jest. Będzie rósł i u mnie
Ania z Zielonego Wzgórza 12:28, 16 lip 2017

Do góry
Powstał nowy domek "Latarnia górska" w miejsce starego drzewa, na którym było "Orle gniazdo". Zawisła nawet wiecha.

Małymi kroczkami do celu... 12:24, 16 lip 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)

limki

Witaj Paulinko, zajrzałam do Ciebie i widzę coś co co mnie interesuje, a mianowicie dolne piętro przed limkami. Masz na przemian bukszpany i trawki.
Ja widziałam ładne jałowce miniaturki i mam na nie ochotę ale prędzej myślałam o trawkach. Zastanawiałam się czy nie zgrzeszę
I widzę, że Ty masz naprzemiennie. I to jest na plus, bo tak bym chciała, a nie chcę robić pochopnie i potem likwidować.

Masz może zdjęcie w szerszym kadrze?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:08, 16 lip 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

No to pierwsze co bym musiała usunąć to łąka kwietna, bo siana do spalenia jest zawsze kilka kopek U nas zielonych odpadów nie odbierają. Kompostowniki na razie dwa duże są i sterta gałęzi koło szałasu, na ogniska się suszy. Dzięki za radę w sprawie cięcia, ten drugi klon to Esk sunset
Aniu mam nadzieje, że moje drzewa i krzewy zrobią w miarę szczelny parawan przed wiatrem, chwastami i opryskami sąsiadów, bo smród nieraz niesamowityNo i przed widokiem na tunele foliowe. Mam nadzieję, że ogród będzie rajem dla małych ptaszków, bo problem mają ze znalezieniem miejsc na gniazdowanie u nas. Różnie sobie rośliny radzą, jedne lepiej drugie gorzej. Teraz mam problem z ambrowcem , coś mu brak tylko co?
Ładnie w tym sezonie przyrósł tylko teraz liście takie dziwne się zrobiły

Wygląda jak chloroza.. tylko w chlorozie to młode listki są chyba chore bardziej a tu odwrotnie..
Ogródkowe rewolucje 12:00, 16 lip 2017

Do góry
Dzisiaj mąż obudził mnie o 7 i powiedziała żebym się ubierała bo zabiera mnie na giełdę. Wiedział, że wczoraj nic z roślinek nie kupiłam to mówi, że się przejedziemy. W zasadzie wyboru dużego nie było i za dużo nie kupiłam, ale przywiozłam 3 kulki bukszpanowe (tylko tyle było), i skusiłam się na klona palmowego bloodgood

Takie będą mieć miejscówki. Klon z rodkami mam nadzieję, że się zaprzyjaźni

Kulki myślę, żeby tak posadzić, a pomiędzy nimi beatelsy, albo frosted curls. Dalej też chyba pociągnąć kulki w tym półkolu jak myslicie? Nadal nie mam miejscówki dla stożka.

Wizytówka - Małymi kroczkami do celu... 11:59, 16 lip 2017

Do góry
Wizytówka - Małymi kroczkami do celu... 11:58, 16 lip 2017

Do góry
Pasieczysko, w przydomowym ogrodzie 11:54, 16 lip 2017

Do góry
Pasieczysko, w przydomowym ogrodzie 11:54, 16 lip 2017

Do góry
motylki

Wizytówka - Małymi kroczkami do celu... 11:53, 16 lip 2017

Do góry

Sezon 2017 u Hanusi 11:53, 16 lip 2017

Do góry
Dziś odwiedziłam ogród bukszpanowy. Oczywiście wirtualnie, ale zawsze jakieś wskazówki z górnej półki, przyswoić można i u siebie. Oglądając migawki z angielskiego raju przeczytałam takie zdanie szefowej, że zmienił się styl nasadzeń ze spokojnych na bardziej jarzeniowe!
Cieszy mnie to niezmiernie, bo u mnie kolorów mix. Niech się tylko rabaty rozkwiecą! A na razie pokażę, co już kwitnie nieco!

Plamy na trawniku 11:53, 16 lip 2017

Do góry
Witam wszystkich. Mam problem z trawnikami. Mam je w 2 częściach. Na jedbym pojawiają się jasne plamy(jak na zdjęciach). Jak to wyeliminować? Na drugim trawniku natomiast nie podoba mi się jego barwa. Dawałem nawóz florovit do trawy. Może dałem za mała dawkę?( na opakowaniu jest na 1250 m2 a ja dałem na 1800m2). Dodam że mam podlewanie i kosiarki samojezdne. Trawa ma 2 msc i jest z rolki. Początkowo myślalem że to wina tępych nożyków,jednak po wymianie nic się nie zmieniło.
Jak poprawić barwę tej trawy? Ogólnie wydaje mi się ze sporo jest w niej suchej trawy. Czy wertykulacja to dobry pomysł? 2 pierwsze zdjęcia przedstawiaja problem jasnych plam, a ostatnie zdjęcie brzydką barwę drugiego trawnika.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies