Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:07, 05 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wtedy powtórzyć trzmielinę ale niską (obwódka) po drugiej stronie

Pani Danusiu ,proszę nie zrozumieć mnie źle, podziwiam stworzone ogrody i to co proponuje Pani na forum, ale .. mąż mi marudzi ,że same drzewka to jak to tak, on chce mi tu jakieś kamienie poukładać i skalnika zrobić
A gdyby tak dać w środek trzmielinę na pniu, przed nią i za nią kule danica lub bukszpanowe (kule bukszpanowe będą tez wzdłuż podjazdu-nie za dużo tych kul ?) i zostawić trawki i wrzosy ? To tylko takie moje "zielone" myślenie, ale spokój w rodzinie by był
I jeszcze pytanie czy trzmielina mi przetrwa w takim miejscu? Utwardzone pod kostkę, dziurę mi wykopali na środku, myślę wysypać tam lepszą ziemie, ale i tak korzenie chyba nie bardzo się rozejdą .
Kwiatowy ogródek Monteverde 16:02, 05 sie 2017

Do góry
MarekW napisał(a)
a kielichowiec rzeczywiście obłędny jest

Wieczorem dla mnie najpiękniej pachnie a tu sadziec Little Joy

panoszą się wszędzie jeżówki ale nie odmianowe tamte mi powypadały

A tu jeszcze pączek kielichowca wonnego

powojnik Cassandra
Pan Maluśkiewicz 15:36, 05 sie 2017

Do góry

Pozdrowienia z Hortulusa. Pięknie tu.
Gożdzikowa - wiejski ogród 15:35, 05 sie 2017

Do góry
Ta dam.!!!..niespodzianka
moja mała Susanka ma pąki( wiosną miała 7 kwiatków )

Zielony zielonym pogania :) 15:32, 05 sie 2017

Do góry
Toszko, jeśli się trochę cofniesz, to zobaczysz, jak pierwotnie miała wyglądać ta rabata. Zmieniony kształt narzuciły właśnie kominy.

Ja bym proponowała coś takiego:

przez środek rabaty ścieżka "robocza" (nie musi być taka ggeometryczna).
W rogu jakiś duży iglak (skoro świerki idą precz), po bokach dwie kaliny (angielskie lubią kwaśno?),
Pod żywopłotem szereg np.: fotergili (kwitną w lipcu i ładnie się przebarwiają jesienią). Bliżej ścieżki rododendrony.
Od wewnątrz (tam gdzie nic nie narysowałam) mieszanka azalii i hakone.
Można podsadzić epimedium.
Żywopłot z trzech stron: od płotu, od wjazdu i przy kominach. Z każdej strony wg. mnie można zrobić inny. Ten przy kominach to tylko tyle, żeby je zasłonić.

Zasadnicza wada tego planu: przez najbliższe 5 lat, zanim krzewy nie urosną, będzie widać głównie korę.
Ogród pod lasem 15:25, 05 sie 2017

Do góry
Ufff ale się urobiłam...Od rana sadziłam, przesadzałam, padam na pysk, ale stan roślin w doniczkach = ZERO
Osiedlowy ogródek 14:57, 05 sie 2017

Do góry
Dziewczyny piszą, że im się nic dziś nie chce...
Mi też się nie chce...

Moje blokowisko

Sezon 2017 u Hanusi 14:54, 05 sie 2017

Do góry
Basieńko! Dziękuję za te strofy! Oddają wiernie całą moją myśl o ogrodzie.
Moim ogrodzie w moim życiu!

Wzgórze chaosu 14:53, 05 sie 2017

Do góry
Na pocieszenie ładniejsze widoczki poniżej świerka "Inversa" - białe grzybienie w stawie zakwitły

Ogródkowe rewolucje 14:51, 05 sie 2017

Do góry
Polinko, nie wytrzymałam do wiosny , podzieliłam tą rozplenicę, wkurzała mnie ta "inna trawa". Będzie rosła to dobrze, nie to nie

Mam jeszcze pytanie, czy dobrze będzie jak pomiędzy hortensję wsadzę gracillimusy?, nie bedzie im za ciasno?. Dalej po lewej będzie szpaler 17 gracków.

Berberys admiratation coś mi zielenieje. Strona zachodnia więc słońce ma.
Wzgórze chaosu 14:45, 05 sie 2017

Do góry
Takie pajęczyny mam w tym roku w ogrodzie w ilościach hurtowych. Jeśli wiecie jak z nimi walczyć, koniecznie dajcie znać.
Ogródkowe rewolucje 14:43, 05 sie 2017

Do góry
Toszko bardzo dziękuję

Dzięki Tobie naprawiam błędy i mam nadzieję, że roślinki się odwdzięczą.

Niektóre miejsca już mi się podobają, inne jeszcze nie do końca, ale to pewnie kwestia wielkości roślin. Jak są większe to jest dużo lepszy efekt.

Tu mi jeszcze czegoś brakuje przed vanilkami. Myślałam o seslerii wiosennej, by na wiosnę pusto nie było, będzie pasować?

A teraz Wam pokaże z czym dzisiaj walczy mój M. Efekt nie przygotowanej ziemi- początki zakładania ogródka. Wykopać tylko dołek i dobrej ziemi do tego dołka co będzie sadzona roślina. Potem po paru latach płacz, że roślina nie rośnie, bo dołek za mały i korzenie nie maja jak się rozrastać. Dzisiaj chcemy wsadzić ML więc teraz już wiem, że musi być odpowiednia ziemia.

To "ziemia" obecna. Kamienia, ił i piach. M wykopuje i będziemy dopiero dawac dobrej ziemi, przekompostowanej kory, obornika. Mam nadzieję, że uda się dzisiaj posadzić te trawy na tym kawalku.

Nasz przydomowy ogródek 14:43, 05 sie 2017

Do góry
Mirelko to najprawdziwsze drzewo. Ma ponad 20 lat i kwitnie co roku. Życzę aby i Tobie pięknie zakwitła.

Po takiej reklamie Droga Haniu
bardziej zakwitną na poczekaniu.
Bułka z masłem - nad nimi opieka
wnosić do piwnicy, nie narzekam.

Ważne, aby nóżki zawsze mokre miały
główki zaś zadarte do słoneczka.
Nawozu, aby się nie zmarnowały
raz w miesiącu nasypię deczko.

Gałązki tych co na fotkach
dzieci w Rzymie cichutko zerwały.
Rosną tam jak krzewy pospolite
a może i kwitną rok cały?

Pogubiłam się po drodze... 14:28, 05 sie 2017

Do góry
O zieleninie zapomniałam
Pogubiłam się po drodze... 14:20, 05 sie 2017

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Twoja molinia fajna taka, a u mnie małe straszydła myślę nad nimi...
obie mam fajne
Ed (na złociste cisy nie patrzeć)

Variegata
Pogubiłam się po drodze... 14:09, 05 sie 2017

Do góry

Takie małe a się już strzępi
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:52, 05 sie 2017

Do góry
Anitka napisał(a)

Iwonko dziękuję, ale nie chciałam nikogo w tyłek kopać Życzę miłej i zakończonej zadowoleniem roboty. Jak skończysz wrzuć u siebie zdjęcia. Ja jestem dzisiaj w pracy, a popołudniu obiecaliśmy dzieciaki i psa zabrać nad wodę.
Ciekawe co twój mąż dzisiaj robi, bo mój mąż dzisiaj jedzie w maratonie rowerowym. Mam nadzieje, że mi na zawał nie padnie Ja chyba też coś wieczorkiem w donicach na tarasie podziałam, bo przez te deszcze padły mi od szarej pleśni lawendy po raz pierwszy od wielu lat i straszą na tarasie, a ja tam teraz głównie urzęduje Żeby do tła pasowało kupiłam bordowe chryzantemy i różowe wrzosy

Z zadowoleniem zakończyłam na razie robienie ketchupu z cukinii Dogrzało mi w tej kuchni okropnie, dlatego zaraz leżak i książka a ogród chyba w poniedzialek bo ma być nieco chłodniej. Chociaż z leżakowaniem może być problem. Wstrzeliłaś się z tematem rowerowym idealnie. Co prawda mój mąż w maratonie dziś nie jedzie, ale uwielbia rower i namawia mnie właśnie na kolejną wycieczkę. Po niedzielnych 60 km mam jednak chwilowo dość Szkoda tej lawendy, z nią donica tak śródziemnomorsko wyglądała. Zazdroszczę ci tego braku ślimaków, ale z drugiej strony masz jaszczurki... Już sama nie wiem co lepsze Ja zapomniałam wspomnieć o mojej największej tegorocznej inwazji - pająkach. Ich ogromne pajęczyny mam dosłownie wszędzie, na iglakach, krzewach, nawet bylinach. Widziałam na forum, że ktoś pytał jak z tym dzidostwem walczyć, ale konkretnej odpowiedzi nie było. A wygląda to tragicznie, jak w ogrodzie do którego od 100 lat nikt nie zaglądał...
Mój mały ogródeczek :) 13:51, 05 sie 2017

Do góry
Hibiskus bagienny już niedługo

I zwykły jest piękny
Sezon 2017 u Hanusi 13:49, 05 sie 2017

Do góry
Zajrzałąm tu i tam na forum i tak sobie przemyśliwam: Po co ja mam ten ogród?

Same kłopoty! Jak nie mróz, to ulewy, a jak nie pada, to susza. No i z kwiatkami kłopot, i z warzywami kłopot, i w ogóle kłopot na całej linii.
Ale w moim życiu odegrałm ważną rolę! Był dla mnie karmicielem w pewnym czasie. Był wychowawcą dzieci, a nawet wnuków, aktualnie jest odskocznią od blokowiska, jest tym co uruchamia moją wyobraźnię i nie daje szarym komurkom" zamrzeć. Czyli jest całtym moim światem! I go ani nie opuszczę w potrzebie, ani nie zrównam "z ziemią. Będę do niego kuśtykać albo jechac na wózku i co wiosne od nowa wpadać w kolejność pór roku.

I żadne straty w roślinach, nie zamkną furtki mojego ogrodu dla mnie. Chyba, że przyjdzie na mnie czas ocdejść w wieczność.

Serdeczności zostawiam na ten weekend, i pomyślcie czym dla Was jest ten kawałek przestrzeni, którą pielęgnujecie.

Lubię go :) 13:27, 05 sie 2017

Do góry
Mam sadjabłka są (aż się gałąź złamała od ciężaru owoców), śliwki i wiśnie też już były.

i właśnie tu mam pytanie do Was, jak stworzyć tzn. w jakim kształcie rabatę zakańczając sad i żeby to się komponowało z resztą ogrodu . Nie mam pomysłu wogóle:{ typowego koła na środku trawy bym nie chciała, ale sama nie wiem co
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies