Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 20:44, 03 wrz 2017

Haniu, hosty u mnie słabo kwitną więc i z wycinaniem kwiatostanów zbyt dużo pracy nie ma. Lubię je za piękne duże liście. Natomiast kompostownik ma u mnie ograniczoną pojemność więc wolę takie produkujące mniej masy kompostowej .

Rysko tawułki obejrzałam, piękne są. Mam jedną odmianę, nazwy oczywiście nie znam. Na razie nie mogę się przebić przez rabatę żeby wyciąć przekwitnięte kwiatostany.
Bardzo spodobały mi się tawułki Arendsa o delikatnych różowych kwiatach. Paprocie to też moje ulubione rośliny. Bergenie zresztą też.

Dzisiaj M zrobił mi prezent w postaci wycieczki do Hortulusa w Dobrzycy. W królestwie roślin zapomniałam o swojej niedołężności i bolących nogach . Pogoda była niezła, deszcz padał tylko w Słupsku i okolicach.

M zachwyca się domkiem

W ogrodach ciągle kolorowo, przepięknie prezentowały się trawy i hortensje oraz elementy architektury ogrodowej

gosika67 22:04, 03 wrz 2017

Witaj Jolka zawitałam do Ciebie, najpierw w pierwszym wątku , rozłożyłam sobie to na raty bo chcę wszystko dokładnie prześledzić. Jutro wracam do Ciebie, pozdrawiam.
Joku 19:15, 04 wrz 2017

Goniu, jeżeli już to obejrzyj obrazki. Szkoda czasu na czytanie. Dla ciebie dywanik zawciągowca sfotografowany wczoraj w Hortulusie.

U mnie cały dzień pada. Z krótkimi przerwami. A wczoraj w Dobrzycy było tak przyjemnie. Lubię werbenę patagońską. Na rabatach w Dobrzycy było jej sporo, pięknie się prezentowała.

hankaandrus_44 20:18, 04 wrz 2017

Piękną wycieczkę sobie zrobiłaś, żałuję, że mnie akurat w domu nie było!
Joku 21:39, 04 wrz 2017

Wspominaliśmy ciebie Haniu .
mira 23:04, 06 wrz 2017

Joku napisał(a)
Gabrysiu kusisz, oj kusisz . Ale postaram się nie stracić zdrowego rozsądku bo ze mną aktualnie tak jak u Hani. Mam nadzieję że to stan przejściowy. Zaczynam myśleć nad ogrodem dla leniwych i niewydolnych. Ma ktoś jakąś receptę? Piszę jak najpoważniej.

Iwonko, ostrogowca warto mieć bo bardzo długo kwitnie. Pod warunkiem że się wycina przekwitnięte kwiatostany. U mnie też już miejsca brakuje, na szczęście. Poza tym zaczynam szukać roślin wymagających mniej zachodu.
'
Haniu ja też się wszystkiego nie pozbędę . Mam taką nadzieję .

Poza tym zaczynam szukać roślin wymagających mniej zachodu.
'

Oj Jolu ja o tym stale myślę i jak na razie to nie znajduję
myślałam o krzewach - ale one wymagają z czasem cięcia a dziś wycinalam całkiem bo chory

z bylin ? na pewno piwonie, liliowce raczej też, floksy? no może z 5 lat
tylko ogród na luzie i bez picu - to recepta

dzięki za adresy

pozdrawiam
Pszczelarnia 06:07, 07 wrz 2017

Żurawka 'Caramel' 6 rok w jednym miejscu - to dobra rekomendacja dla niej. Swoje też mnożę na potęgę. Ale tak naprawdę w tym roku podzieliłam na ździebełka i też czekam na karmelową "plamę".

U mnie barbule jeszcze, jeszcze nie kwitną.
Ewa777 13:00, 07 wrz 2017

Ale miałaś piękną wycieczkę W Hortulusie byłam tylko raz, ale chętnie bym wybrała się kolejny
an_tre 13:11, 07 wrz 2017

Dla mnie taka wyprawa do Hortulusa jeszcze w sferze planów, jakoś ten kierunek tak daleko ode mnie, fajnie że miałaś taką fajną niespodziankę.
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
paniprzyroda 21:42, 20 wrz 2017

Fajna wycieczka, byłam w Hortulusie dwa razy kilka lat temu, zmieniło sie u nich bardzo. Jak długo masz barbulę? Chciałabym swoja przesadzić, ale kwitnie, poczekać do wiosny? Teraz ziemia mokra i można ją z dużą bryłą wyjąć. Pozdrawiam.