Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:24, 15 lip 2013

Do góry
Aniu wielkie dzięki, mniej j na nią oko, bo przynam się że mnie zachwyca. Rośnie obok Bonica i chyba bonica zostanie eksmitowana.... A przecież taka piekna....W tym roku przycięłam okrywowe i jest szał z kwitnieniem, ale ten rok po prostu jest dobry dla róż i mimo deszczów plamistość tak bardzo nie doskiwera.
Podstawowa zaleta, że jest samoczyszcząca!!!! Te głowki brązowieją i same odpadają.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:22, 15 lip 2013

Do góry
Heloł
cieszę się, że wywołałam dyskusję i o lawendzie i cięciu i nawożeniu Przecież to forum maniaków ogrodowych
Co do cIecia lawendy to moja rzekomo szerokolistna (na zdjęciu uformowane kule) została już przycięta bo przekwitła a wąskalistna dopiero niedawno zaczęła kwitnąć. W tym roku w odwrotnej kolejności zakwitły a wszystko efektem radykalnego cięcia tej wąskolistnej. Cięłam wiosną tak jak Danusia pokazywała , bo po ubiegłorocznym zbyt słabym przycięciu pieknie kwitła ale strasznie się pokładała. Morał z tego taki, że jeśli chcemy mieć piekną lawendę zgodnie z instrukcją Danusi trzeba od pierwszego sezonu ją ciachac. Sygnał na ciecie letnie lawendy dają nam pszczoły, po prostu przestają latać wokół lawendy. Zatem wystarczy obserwować gdy znikną roje pszczół znad kwiatkami, ktore dodatkowo zminiają kolor tzn, że należy ciąć. Ja tnę łodygi z samym kwiatkiem ewentulnym 1 listkiem. Kojeny raz tnę wczesną jesienią po kojejnym kwitnięciu a potem radykalnie wiosną ale późną .....
I pomyśleć, że tę samą lawendę w ubiegłym roku cięłam na początku sierpnia.

Macierzankę też tnę po przekwitnięciu. Większość roślin tnę... Za wyjątkiem rododendronow i magnoli Tnę bo cięcie powoduje rozkrzewianie roślin i ich ładny pokrój. Nie lubię buszu w ogrodzie zatem tnę.
Do tej pory nie nauczyłam się ciąć się pięciorników.... różowych. Przycięłam je radyklanie w kulki wiosną i znow mi się pokładają .... Chyba muszę je przesadzić...
Uczę się ciąć cisy, jeszcze muszę potrenować.

Ale prawidłowe cięcie to wyższa szkoła jazdy, chyba musimy założyć wątek Muszę najpierw zobaczyć czy odpowieni art już nie istnieje
Kubusiowo II 13:18, 15 lip 2013

Do góry
Gosiu...podpisuję się obiema ręcyma pod tym co napisała Madżenka....piękne zdjecia robisz....a gdzie Ty się znowu podziewasz?...stęskniłam, się

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 06:39, 15 lip 2013

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
wow ... no to jest kostrzewa !!!

Skopiowałaś to usunę bo nie pamiętam źródła.
Rododendronowy ogród II. 06:39, 15 lip 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Moim zdaniem tylko pośrednio tak jak pisałam Marzence ale ważne jest by glonów nie było , u mnie nie ma nitkowatych wogóle a sa takie drobne które zmieniają kolor wody ale moim zdaniem tak ma byc bo woda w przyrodzie nie ma byc taka jak w butelce do picia, całkowicie przezroczysta choc niektórym sie to podoba.

Dla mnie może być woda zielona byleby nie wyglądała jak błotniste bagno na dodatek z pianą....
Dziekuję za porady Twoje i Mariusza. Mam lilie, grzybienia, kupię hiacynta. Mam również wlasną żabę!!! Rybek nie kupię bo za płytko i koty z sąsiedztwa by na nie polowaly...
Rododendronowy ogród II. 06:33, 15 lip 2013

Do góry
Bodziu mnie szczególnie zachwycają te ciemnoróżowe liliowce, rzadko spotykane, przepiękne. Najczęściej wszędzie rosną żółte i pomarańczowe a u Ciebie takie cuda.
Przetacznik kłosowy (Veronica spicata) 06:30, 15 lip 2013

Do góry
asc napisał(a)
Ściąć, nawet i niżej niż pisze Hania i opryskać / podlać na grzyba... będzie żył.... lato jest mokre
Za rok jak nowo narodzony, a i po przycięciu może puścić zielone...ale chwilkę to potrwa wiec bez nerwów.

Czy po cięciu jeśli zdrowy przetacznik ma szansę jeszcze raz zakwitnąć?
Ogrodnik Mimo Woli cd 06:24, 15 lip 2013

Do góry
Buziaki w ten deszczowy (u nas) dzień
Mój kawałek raju II 06:24, 15 lip 2013

Do góry
Aniu trzymam kciuki za najbliższe dni, mam nadzieję że przetrwasz je wspólnie z nami z optymizmem patrząc na przyszłość.
Mój kawałek raju II 06:22, 15 lip 2013

Do góry
monteverde napisał(a)

Przem pierwszy raz słyszę, aby ślimaki jadły jeżówki, u mnie nigdy nie ruszyły, raz wiatr podłamał mi ta najpospolitszą odmianę ale w tamtym roku urosła gdzieś na jakieś 150 cm lub wyżej

Mi ślimaki zjadły wychodzące z ziemi jezówki w maju, do cna, nic nie zdołało przetrwać... I lilie też ....
Zielony Punkt - ogród Finki 06:19, 15 lip 2013

Do góry
Marto wracaj na forum...
Ogród u stóp klasztoru 06:15, 15 lip 2013

Do góry
Alinko a jak tniesz lawendę jesienią?
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 00:03, 15 lip 2013

Do góry
Moją faworytką jest kostrzewa pod kosodrzewiną szczepioną na pniu lub całe łany w kilku rzędach
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 00:02, 15 lip 2013

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

rabata z kostrzewami do permanentnego liftingu ... kostrzewa będzie dzielona ... szukam inspiracji na rabatę z kostrzewą w roli głównej ...

szukam ... szukam i juz mi gowa pęka od tego szukania ... a pomysłu nie ma ...

Prosze
Edytowałam - usunęłam...
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 23:46, 14 lip 2013

Do góry
Anitko jak nasz kącik przy stoliczku może być bez lawendy?
Moja się pokładała bo ją za słabo ciachnęłam wiosną w ubiegłym roku. Może również z Twoją tak było?
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:38, 14 lip 2013

Do góry
Mira napisałam u mnie o trytomie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3507-madzenie-ogrodnika-kiedys-tu/posts/785350

Ps boski domek ogrodnika. Ja mam oddzielne pomieszczenie ogrodnicze przy garażu. Przydałyby mi się półki w bajzlowni, na ścianie garażu.....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:35, 14 lip 2013

Do góry
Sebek napisał(a)

Pisałem u siebie, ale tu też nie zaszkodzi
Na stronie głównej jest wyszukiwarka

https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=lawenda

Znów się czegoś nauczyłam... Wyszukuję zawsze z poziomu forum. Znajduje tylko wątki... Aby znaleźć artykuły trzeba wejść na stronę główną...
Przydatne byłoby pełne wyszukiwanie z poziomu forum...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:33, 14 lip 2013

Do góry
mira napisał(a)
widziałam gdzieś trytomę u Ciebie żółtą - po prostu rośnie Ci - ja mam kilka lat i tylko liście i nie kwitnie -chyba musi mieć słońce na maksa

Okrywam ją mocno. Najpierw związuję liście, potem kopczykuję bardzo wysoko. W ubiegłym roku mi cała wymarzła, ta na zdjęciach sadzona z kłączy w maju (???) ubiegłego roku. Tegoroczna zima była łagodna.

Innego razu wymarzła mi wiosna, kolejna zgniła od nadmiaru wody... Wymagająca księzniczka, aczkolwiek bardzo ją lubię. Mam też pomarańczową i cytrynową ale jeszcze nie kwitnie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:30, 14 lip 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
ale perfekcyjne i gdybyś nie powiedziała, że to lawenda to ... bym nie zgadla. U mnie część lawendy jeszcze ładna inne brzydkie jak myślisz ciąć po całości?

Aniu w ubiegłym roku tak mialam... Jedne kwiatki już lrzekwitły, nowe wypuszczała... Cięlam każdy kwiatek oddzielnie, tylko przekwitłe....
Moja druga odmiana (ta którą uważam za brzydszą) dopiero w pełnym rozkiwcie.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:28, 14 lip 2013

Do góry
Gabriela napisał(a)
Róża do identyfikacji podoba mi się bardzo, bo ma pokrój starych róż. Też jestem ciekawa co to za odmiana, napisz do różanych specjalistek.

Napisłam do Ani
Czyści się sama jak okrywowa ale szaleje z kwitnieniem, w ubiegłym roku nie była tak obfita.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies