Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sezon 2017 u Hanusi 14:28, 30 sie 2017

Do góry
Monisiu, pytaj, pytaj, jak będę umiała tak odpowiem. A moja wiedza nie zawsze taka jak u wszystkich. Siej cokolwiek do skrzynek, nawet rzodkiewkę, koperek. Jeszcze urośnie do zimy.
Co do wartości poplonów, wszystko zależy od terminu. W końcu sierpnia jeszcze szybko łubin można, a potem to tylko to co zdąży do zimy zieloną masę wyprodukować. Facelii nigdy nie siałam, jakoś ona mi nie pasuje, ale można siać mieszankę facelii i gorczycy. W ogrodniczych mają takie zestawy. To już wspomnienie. Grządka już zasiana poplonem

Ogród w budowie - nieustającej 14:28, 30 sie 2017

Do góry
Mało dalii kwitnie i nie wiem czy większość zdąży zakwitnąć. W porównaniu z rokiem ubiegłym - porażka. Te pomponiki gorąco czerwone jeszcze najlepiej się spisały.

Rabata ognista zostanie obsadzona czerwonymi tulipanami, bo żółte już są i narcyzami Cheerfulness, one kwitną przez kilka lat i są późne, tzn.majowe, już się zaopatrzyłam.

Z gorących kolorów - to jest róża Burgundy Ice, jestem nią zachwycona, bo ciągle tworzy nowe kwiaty, kolor ma bardziej głęboki biskupi niż na zdjęciu, prześliczne jasne oczko z ciemnymi pręcikami. Na razie w donicy na tarasie, bo nie ryzykowałam jej sadzenia na początku upalnego lipca na rabacie.

Takie ładne szyszki

Ogród w budowie - nieustającej 14:21, 30 sie 2017

Do góry
Mnóstwo tych tytonii, aż za dużo, tylko w dwóch odmianach seledynowych.

Żółty kosmos, dobry bo niski.

Brązowy fenkuł drugoroczny kwitnie na całego, co oznacza że w tym roku zginie.

Słoneczniki co się same wysiały tu ówdzie.

Ogród w budowie - nieustającej 14:18, 30 sie 2017

Do góry
Najwięcej dzieje się teraz na ognistej, ale dalie zawiodły bardzo w tym roku i wiem że nie tylko u mnie. Niedaliowy ten rok, tylko ogórkowy i pomidorowy. Dobre i to.

Rudbekie Goldsturm, chyba najlepsze.

A te nie wiem jak się nazywają, ale są miniaturowe.

Pierwsze w życiu mojego ogrodu krokosmie.

I czerwone lobelie, to jakieś kwitnące resztki, nie przycięłam kiedy trzeba.

Ogród w budowie - nieustającej 14:14, 30 sie 2017

Do góry
Czy Mira zauważyła mrówy?. Były dobre do podwiązywania kwiatów piwonii, a teraz wlazły na stożek i chwilowo są bezrobotne. A niby mrówki są robotnice...

Bardzo czekam na rozwinięcie się pąków tych tojadów - mam nadzieję że zdążą.

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 14:11, 30 sie 2017

Do góry
Zagajanka napisał(a)

Ale gwarno na Twoich rabatach Ja już tylko wypatruję pojedyncze kwiaty i pocieszam się, że "pierwszaki" tak mają. Ujęcie rabaty z kołem wzdłuż ścieżki jest świetne. Jak zawartość nabierze masy, to się będzie działo, choć i tak już teraz jest na czym oko zawiesić. Mam nadzieję, że za rok u mnie będzie choć trochę tak pięknie jak tutaj.
Dzisiaj jednak niespodziewanie zatrzymuję się u Ciebie przy hortensjach. W zasadzie, to czy mogę tak bezczelnie skopiować sobie ten fragment u siebie? Primo - bo brakuje mi traw przed hortkami; Secondo - bo przesadzałam przy hortkach wrzosy i jednak Twój układ bardziej mi się podoba.
Jaka to piękność purpurowa w tle? I która panna tak wystrzeliła pędami w górę?
Wymarzony sielankowy ogród..... 14:09, 30 sie 2017

Do góry
Przyszły cebule, ależ się uchachałam

Ogród w budowie - nieustającej 14:08, 30 sie 2017

Do góry
Ogród wczorajszy, z durnostojkami od frontu:

Ogród w budowie - nieustającej 14:08, 30 sie 2017

Do góry
Kliknęło się dwa razy, więc usuwam podwójne zdjęcia i wstawiam coś zamiast.

Aster frikartii

Na nalewkę

bukiet z ognistej rabaty

oleander który mam nadzieję niedługo ukorzenić, jest niski i krzewiasty

Ogród w budowie - nieustającej 14:05, 30 sie 2017

Do góry
A wiecie, że ja w tym roku prawie w ogóle nie robię zdjęć? i to nie z braku czasu, bo na fotografowanie zawsze go miałam, tylko jakoś ochota mi odeszła.
Z drugiej strony, jak tu nie mieć pamiątek z ogrodu? No i wyciągnęłam wczoraj wieczorem aparat i poszłam, a potem kartę z aparatu, więc efekty uwiecznienia kwiatków poniżej.

To już historia, bo przekwitły prawie wszystkie, to było dokładnie miesiąc temu:

PG[/img]

Klimaty przyławkowe:

Całkiem nowy agapant z bardzo grubymi, sztywnymi łodygami, odmiana Megan's Mauve.

Ogród to moja bajka 14:05, 30 sie 2017

Do góry
Zaczęłam bawić się dyniami.
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:50, 30 sie 2017

Do góry
Sylwia to sosna Jeffreya Joppi i miskant 'Dreadlocks' w oryginale wygląda jeszcze ciekawiej

znalazłem starocie do komplety powyżej

tak stare że jeszcze się w flanelkach po górach chodziło

Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 13:47, 30 sie 2017

Do góry
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 13:43, 30 sie 2017

Do góry
Borówcowy raj 13:30, 30 sie 2017

Do góry
Po lipcowych deszczach hortensje urosły do 2 metrów. W tym roku są najwyższe.

A tak poza tym, w sadzie liście już opadają, mam sprzątanie, wyrzucam część seslerii, która jest jak potwór wielka i zżółknięta, pozbywam się niektórych żurawek i ogólnie mam refleksję, że nie daję już rady tego pielić i obrabiać, łącznie z cięciem kul. Mam nadzieję, że ta ćma do mnie nie przyleci, bo ogród za duży jest, żeby polować na tego szkodnika.

Sadzę dużo bluszczu z celu zadarniania gołej ziemi i co roku odejmuję sobie roboty.
Pozdrawiam wszystkich zaglądających ze słoneczkiem. U mnie piękna pogoda.

Działka prawie w Borach Tucholskich 13:23, 30 sie 2017

Do góry
ZbigniewG napisał(a)

Co to za trawka z tymi czerwonymi kłosami?
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:21, 30 sie 2017

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Nebel

Mentcha Golden Spirit kupiony w 2010 lub 11 ale w międzyczasie był dwa razy w stanie agonalnym -odbijał prawie od zera

Zbysiu czy to sośnica na pierwszym planie? Jak z jej zimowaniem u ciebie?
Borówcowy raj 13:20, 30 sie 2017

Do góry
Cisza, bo czytam o ćmie .
Tył ogrodu zmieniłam nieco, to pokażę. Przeniosłam domek narzędziowy, wyprostowałam linię trawnika, posadziłam hortensje, które pod drzewami słabo kwitną, Red Barona na brzegu rabaty i za nim zawilce.
Oprócz tego wielkich zmian nie ma, walczę ze szczawikiem. Ręce mam zwieszone po kostki.

Działka prawie w Borach Tucholskich 13:15, 30 sie 2017

Do góry
Tatry Chata Zamkovskiego 2008 i sierpień 2017 (wcześniejsze papierowe gdzieś sie zapodziały)

2008.....................................................................................................................2017

"..Góry wysokie, wiem co z Wami walczyć każe!.."
https://www.youtube.com/watch?v=-Yryq4DytYY

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 12:52, 30 sie 2017

Do góry
A tu połączone rabaty...

Zostało mi jeszcze to...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies