Asiu moim zdaniem faktycznie powinnaś coś dodać, ale w kolorze nie w zieleni, żurawki ładnie wkomponuja się, dodadzą koloru, takiego efektu nie osiągniesz sadzac seslerie, ani nawet lawendę, bo ona jak przekwitnie też będzie zielona a może berberys admiration? Mam u siebie i też jest przepiękny tylko mój po kilku latach zrobił się trochę wieeeelki, ale rośnie w kulkę, piękny ma kolor, wiosna szybko rusza, zastanów się na spokojnie
marba – Basiu, bardzo mnie cieszy, że ci się u mnie podoba…wpadaj kiedy tylko chcesz.
Ten igliczek przy ciurkadełku to jałowiec chiński Stricta.
Z szybko rosnących „igiełkowych” mogę ci jeszcze polecić cisa Elegantissima oraz zwykłego cisa Baccata.
U mnie te dwie odmiany cisa po prostu szaleją – mają przyrosty po 20-30 cm rocznie.
Zobacz fotki.
tu cis Baccata posadzony w 2010 roku jako 70 cm krzaczek
tu trzy lata później – ma jakieś 180 cm
W chwili obecnej to potężny krzak, cięty 2 razy w roku, bo miałby chyba ponad 3 metry.
Dzięki! Mam nadzieję, że kiedyś będzie u mnie tak pięknie jak u Ciebie
Aniu ścięłam wszystkie tegoroczne przyrosty na długość nie większą niż 5cm - ona jest na siatce i obok jest brama przesówna i nie może być tak mocno rozrośnięta bo brama na nią najeżdża. już ma nowe przyrosty, postaram się jutro wstawić zdjęcie .
Chodzę w tym roku nad ogrodem, jak nigdy.
Praktycznie cały wolny czas robię i do tego się spieszę, żeby skończyć co zaczęłam.
Dobrze ,że pada regularnie to praktycznie nie podlewam i jest zielono
Chwasty są, ale skubię je na każdym kroku
i potffór
na przyszłą wiosnę muszę ja przyciąć bo zbyt wybujała jest. Po ostatnich ulewach gałązki mimo podpory powykrzywiały się i leżą jedna na drugiej.
Lejesz miód na moje serce kochanaMiło się czyta takie słowa I kiedy już zaczynam wierzyć w siebie pojawiają się zmartwienia: część bukszpanów po cięciu jakoś słabo wygląda, nie mają tej soczystej zieleni, 2 kulki mi przypaliło no i wkurzają mnie ciągle te pożółkłe ... nie wspomnę o grabach, które świecą jak na jesień ... echhh
A może też powinnam swoje tak często jak Ty podlewać florovitem? A jak to robisz konewką? czy podłączasz zbiorniczek do węża?
Za hakone dziękuję
To ostatnie zdjęcie kulkowiska to jakoś z początku czerwca musi być ... bo szałwia w tej chwili się zbiera dopiero po ostrym cięciu
Żeby nie być gołosłowna wstawię jedną fotkę "kulkowiska"
Piękny ogród dobrze że nie pod linijkę, lubię takie tajemnicze ogrody a te powojniki to chyba Princess Diana i Alionuszka jest jeszcze Happy Diana podobna ale u dołu bardziej korpulentna pozdrówka