Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 22:41, 18 sie 2017

Na jesień roze juz wybralam izamowilam.
Teraz oceniam co nowego w tym sezonie u ulubionych hodowcow i rozwazam czy warto cos zamowic z tego w przyszlym roku.
inka74 22:52, 18 sie 2017

Wolisz zakupy jesienne? Ja zastanawiam się czy do wiosny nie poczekać z zamówieniem. Kilku róż się pozbywam - oddaje do ogrodu mamy. I będą luki do zapełnienia. Część może do donic.
_Martini_ 08:38, 19 sie 2017

Mmm, jak ja lubię oglądać takie sliczności na papierze. To zupełnie inaczej niż w necie.
Janko, czy Szekspir może rosnąć na patelni? Zastanawiam sie czy nie byłoby mu lepiej w półcieniu. Masz go?
Zagajanka 11:54, 19 sie 2017

inka74 napisał(a)
Wolisz zakupy jesienne? Ja zastanawiam się czy do wiosny nie poczekać z zamówieniem. Kilku róż się pozbywam - oddaje do ogrodu mamy. I będą luki do zapełnienia. Część może do donic.

Robie i takie i takie ale te jesienia sadzone maja wiecej czasu na aklimatyzacje i szybciej zakwitna w kolejnym roku, niz te sadzone wiosna.
Ja tez wydaje z 15 roz, wiec bedzie co dosadzac
Zagajanka 11:59, 19 sie 2017

_Martini_ napisał(a)
Mmm, jak ja lubię oglądać takie sliczności na papierze. To zupełnie inaczej niż w necie.
Janko, czy Szekspir może rosnąć na patelni? Zastanawiam sie czy nie byłoby mu lepiej w półcieniu. Masz go?

Marti, specjalnie dla Ciebie roza od Tantau, ktora po prostu musisz miec :

Szekspira mam, rosnie na patelni i nic z nim sie nie dzieje, ale konczy u mnie juz drugi sezon. Mlodziaki moga byc bardziej wrazliwe na slonce.
_Martini_ 16:42, 22 sie 2017

Zagajanka napisał(a)

Marti, specjalnie dla Ciebie roza od Tantau, ktora po prostu musisz miec :

Szekspira mam, rosnie na patelni i nic z nim sie nie dzieje, ale konczy u mnie juz drugi sezon. Mlodziaki moga byc bardziej wrazliwe na slonce.

Taką odp chciałam usłyszeć niech sobie zatem spokojnie rośnie na swoim miejscu.
Co do Voyage to bardzo ciekawe, ze ma taką drugą nazwę Z tego co ja widzialam, Pink Martini to też nazwa Moin Moin. Voyage tutaj wygląda bardzo ładnie. Już w zeszłym roku patrzyłam na nią, ale na zdjeciach szkolek jakoś mi się nie widziała. Miałam wrażenie, że kwiat jest jakiś nietrwaly. A Ty masz?
Zagajanka 18:15, 22 sie 2017

Tak, Kordes byl wczesniejszy ze swoja Pink Martini ( Moin Moin).

Tantau natomiast niezle namieszal z nazwami handlowymi Voyage - na niektore rynki jest to Bobino, gdzie indziej Pink Martini, ale odnosniki wskazuja, ze to ta sama TAN04608, czyli jednak Voyage.
Rosnie u mojej sąsiadki - bardzo urokliwa, obficie kwitnąca roza, dosyc trwała w realu
_Martini_ 19:08, 22 sie 2017

No i co teraz? Właśnie zamykam listę
Generalnie to nie za bardzo rozumiem, w jakim celu podaje się różne nazwy. Jak dla mnie, to tylko generuje zamieszanie.
Ps. Niespiesznie przeglądam Twój wątek od początku, świetna lekturka
Kasia_CS 20:01, 22 sie 2017

_Martini_ napisał(a)

Ps. Niespiesznie przeglądam Twój wątek od początku, świetna lekturka

powiem Ci, że mi się marzy tak Janki wątek i te wszystkie zdjęcia róz od początku obejrzeć i ponotować o innteresujących mnie odmianach - żeby nie bylo - wątek mam przerobiony od samego początku, ale kolejny raz to bylaby olbrzymia przyjemność
tulucy 22:10, 22 sie 2017

no to ja się przyznaję do przerabiania wątków ponownego... teraz mam powtórkę u Ewy od futrzaków potem kolejny różany

Voyage jest śliczną różą i bardzo jestem z niej zadowolona...