Aga werbena rośnie na tle tuj mam ja dopiero drugi rok, w tym roku mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła bo nie rozsiała się za bardzo a wiosną odbiła z korzeni. Mimo ze nie kwitnie na biało bardzo ją lubię.
Miło, że zajrzałaś. Cieszę się, że to co piszę, może się komuś przydać.
Owocowo
Dlaczego zadziwiłam? W zeszłym roku Pszczółka mnie zmobilizowała do policzenia. Rośnie ich ponad 40. Z tymi na zapłociu będzie pewnie 50.
Wrzosy już zaczynają kwitnienie. Aronii i d. sibirica czerwienieją liście. W lesie wysyp grzybów. Ale są też miłe niespodzianki. Zakwitł powtórnie Palibin i łubin. Kwitnie też kocanka.
Iwonko, zimą sypałam im pod nóżki drzewny popiół z kominka (ma sporo potasu, a on wpływa na kwitnienie). Wczesną wiosną po ruszeniu wegetacji cały ogród otrzymał dawkę azofoski (rzuconą tak jak się sieje- z rozmachem ). Od maja hortensje raz w miesiącu są podlewane rozcieńczona gnojówką z pokrzywy, a potem ze skrzypu. W czasie suszy podlewam hortensje. Dwa lata temu tego nie robiłam i kwitnienie było mniej obfite. Jesienią z rozmachem obsypuję rabaty polifoską.
U mnie też deficyt czasu...
Z tym pomaganiem ogrodnikom to prawda - podlewałam wężem w tym roku dosłownie kilka razy. Resztę robi pogoda / Jeżówki id ciebie zakwitły ślicznie na reprezentacyjnej rabacie
Wrzucę fotkę - najwyżej usunę jutro
Dziękuję za nie raz jeszcze.
Madziu są to miskanty Gracillimus, fajne z nich trawki są. Hortensjowa część wczoraj uległa lekkiej zmianie, dołożyłam żurawki, ale nie naprzemiennie szkoda mi było seslerii, fajnie w końcu ruszyła, na chwilę obecną jest tak i już tak na pewno zostanie
Kliwię dostałam od koleżanki, jest potężna, u niej kwitnienie jest spektakularne
Mam dużo mniej kwiatów w tym roku, ale tego nie widać przy rudbekiach
Wszystkich gatunków i odmian nie jestem w stanie policzyć...samych drzew jest około 100, mój ogród ogólnie to drzewa iglaste, liściaste, klony, magnolie, wrzosy i byliny, takie tam inne doświadczenia