Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Landhaus Ettenbühl w pobliżu Freiburga 16:10, 22 cze 2017

Do góry

Na tej tabliczce znajduje się ostrzeżenie przed zawilcami jesiennymi, które, jeśli spodoba im się stanowisko, potrafią się bardzo inwazyjnie rozprzestrzeniać i trudno ich się pozbyć.
Landhaus Ettenbühl w pobliżu Freiburga 16:08, 22 cze 2017

Do góry
Landhaus Ettenbühl w pobliżu Freiburga 16:07, 22 cze 2017

Do góry
Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:06, 22 cze 2017

Do góry
Kilka widoków ogólnych

Landhaus Ettenbühl w pobliżu Freiburga 16:05, 22 cze 2017

Do góry
Pokażę Wam jeszcze parę zdjęć dużych drzew, które mnie totalnie zauroczyły.

Anulajda w raju 16:01, 22 cze 2017

Do góry
Jest tak gorąco że kwiaty róż gotują się na krzakach ale co nieco udało mi się obfocić

Pierwsze kwiaty Mary Ann

Delikatny Heritage i niepachnąca Parfum Flower Circus

Jubilee Celebration tegoroczny sadzony wiosną golas wypuścił duży kwiat

Abraham Darby i Munstead Wood tworzą jak na razie pachnący duet na rabacie
Landhaus Ettenbühl w pobliżu Freiburga 15:58, 22 cze 2017

Do góry
Landhaus Ettenbühl w pobliżu Freiburga 15:57, 22 cze 2017

Do góry
Miro, to jeszcze parę fotek alejki piwoniowej dla Ciebie. Pomiędzy dużymi kulami bukszpanowymi cudnie pachnący Philadelphus 'Belle Etoile'

Landhaus Ettenbühl w pobliżu Freiburga 15:54, 22 cze 2017

Do góry

Tutaj
http://www.landhaus-ettenbuehl.de/englischer-garten/potager_aid_28.html

wymienionych jest parę użytych roślin. Poza tym testuje się tu też obwódki mające zastąpić bux, np. Lonicera nitida
Warzywnik to klasyczny czworobok podzielony na cztery części. W centrum znajduje się pergola z różą Scarmans Himalayan Musk.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:53, 22 cze 2017

Do góry
Iwona100 napisał(a)
Witam. Proszę o opinię mojego pomysłu w sprawie obsadzenia rabaty wzdłuż podjazdu.Myślę o posadzeniu ok. 10 szt.tui Danica ,obok 3 albo 4 szt. berberysu Maria i 2 albo 3 szt. iglaków na pniu np. świerka Nidiformis, a drugi wariant - kilka szt. świerka Nidiformis , też berberys Maria i iglaki na pniu ,ale już inne niż Nidiformis. Czy z Danicą i iglakami na pniu nie będzie za dużo tych kulek? Natomiast świerk Nidiformis rośnie chyba większy niż Danica i czy 9 lub 10 szt. nie będzie wyglądać za ciężko? Myślę,że wersja z Danicami byłaby lżejsza w odbiorze. Proszę o opinię i może inne pomysły. Naprawdę trudno jest czasem coś wymyślić przy tak dużym wyborze roślin.

ogród potrzebuje ożywienia same tuje nieeeee
Landhaus Ettenbühl w pobliżu Freiburga 15:50, 22 cze 2017

Do góry
Reniu rysko, Ewo bacowa - cieszę się bardzo, że podoba Wam sie relacja

Miro, rzeczywiście, ogród jest różnorodny, tak że prawie każdy znajdzie coś dla siebie.
Warzywnika aż tak dokładnie nie fotografowałam. Wrzucę jeszcze pare fotek, byś może się powtórzą.
Piwoniowa aleja też mi się bardzo spodobała i chyba mam jeszcze jakieś fotki. Pewni też niektóre się powtórzą

Nie kupiłam żadnej róży, a w oko wpadła mi akurat Mary Rose i jeszcze parę o otwartych kwiatach. Wyobraź sobie, że róże były wywąchane do cna Zapach był we wszystkich prawie taki sam i tylko bardzo lekki. Tak naprawdę to pewnie była to wina pogody, bo było bardzo gorąco i parno. Nawet Rose de Resht nie pachniała mocno. Niestety, nie mam już miejsca, nawet jednej dużej donicy wolnej nie mam.

Warzywnik jeszcze raz

Rozpoznawanie chorób i szkodników 15:50, 22 cze 2017

Do góry
Dzień dobry,

proszę o informacje czy powinienem obawiać się tego owada? mam dwoje małych dzieci (2 lata i 1 miesiąc) i nie wiem czy powinienem zwalczać w jakiś sposób owada czy jest niegroźny?

dziś dopiero zauważyłem że mam ich sporo na działce, zamieszkały w ziemi pokrytej korą (nasłoneczniona część ogrodu).

z góry dziękuję za pomoc

Marek
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:42, 22 cze 2017

Do góry
Witam. Proszę o opinię mojego pomysłu w sprawie obsadzenia rabaty wzdłuż podjazdu.Myślę o posadzeniu ok. 10 szt.tui Danica ,obok 3 albo 4 szt. berberysu Maria i 2 albo 3 szt. iglaków na pniu np. świerka Nidiformis, a drugi wariant - kilka szt. świerka Nidiformis , też berberys Maria i iglaki na pniu ,ale już inne niż Nidiformis. Czy z Danicą i iglakami na pniu nie będzie za dużo tych kulek? Natomiast świerk Nidiformis rośnie chyba większy niż Danica i czy 9 lub 10 szt. nie będzie wyglądać za ciężko? Myślę,że wersja z Danicami byłaby lżejsza w odbiorze. Proszę o opinię i może inne pomysły. Naprawdę trudno jest czasem coś wymyślić przy tak dużym wyborze roślin.

Wizytówka - Małymi kroczkami do celu... 15:32, 22 cze 2017

Do góry
Pszczelarnia 15:26, 22 cze 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Zaskoczyło mnie dopasowanie kolorystyczne dzikiego bzu i stołu ogrodowego:

Idealne
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:13, 22 cze 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Gruszko, pytanie na już, pomóż. Co posadzić czerwonego między liliowcami Stella d'Oro. Co w ogóle, niskiego jako one, posadzić. Coś, co będzie miało inny pokrój i liście. No nie wiem.... . Liście mogą być takie same ale wtedy kolor musi być bordowy albo czerwony. Może być bylina, może być krzaczek, krzewinka (ma do dyspozycji 50 cm szer.). Niedaleko jest Admiration i róża miniaturowa czerwona, dalej małe hosty żółte.

Najpierw pokażę, z czym zestawiłam u siebie
Po bokach mam bodziszka i chyba jakiś niski przetacznik, a z drugiej strony funkie i pysznogłówkę.

Sprawdziłam na rozplenicy, że dobrze do niej pasuje żurawka krwista (długo kwitnie) lub taka z czerwonymi żyłkami na liściach (kwiat bardziej w róż wpada)

U mnie liliowce trochę nietradycyjnie rosną, bo w kupce.(zdjęcie z ubiegłego sezonu)

Tu ma być ogród :) 15:05, 22 cze 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Jola, no nie wiem co powiedzieć, może na tym "kurzym podkładzie" tak rośliny szaleją - Ty wiesz o co chodzi )))

Kurcze, szybko działacie - super, przetrzesz mi szlaki

A palenisko jeszcze nie wypróbowane, pogoda nie sprzyjała, ale w środę będzie dzieciowa impreza z pieczeniem kiełbasek

Jeszcze ogniem nieskalane tak się prezentuje

Piękne, aż zal palić
Miejski ogród w wersji mini 14:58, 22 cze 2017

Do góry
kaz742011 napisał(a)
Dziewczyny szukam stożków bukszpanowych. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, niech da znać. Niestety ograniczona jestem miejscem i nie mogą być grube i wielkie. Max szerokość to 40 cm. Znalazłam takie za 135 zeta. Mają pewnie z metr wysokości ale idealne nie są.

W namiarze nie pomogę niestety, ale ten środkowy jakiś taki żółciejszy jest...
Miejski ogród w wersji mini 14:52, 22 cze 2017

Do góry
Dziewczyny szukam stożków bukszpanowych. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, niech da znać. Niestety ograniczona jestem miejscem i nie mogą być grube i wielkie. Max szerokość to 40 cm. Znalazłam takie za 135 zeta. Mają pewnie z metr wysokości ale idealne nie są.

Blaski i cienie nowego życia 14:48, 22 cze 2017

Do góry
kasja83 napisał(a)

Dobrze choć, że nie jest na nie uczulone. U mnie w sąsiedztwie w zagajniku zagnieździły się taaaaaakie szerszenie, że strach okno w pokoju zostawić otwarte na oścież.

W sprawach uczuleń to nie wiem. A szerszenie do mnie na grusze przylatują to wiem jakie to są byki. One nie atakują jeśli nie są niepokojone. Ale strach zawsze jest.

Zakwitł len od Sylwi

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies