Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:30, 25 wrz 2023

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Mam pustkę inspiracyjno-koncepcyjną jeśli chodzi o dwie rabaty frontowe (oznaczone nr 1 i 2). Kratka to 1 metr.

Rabata nr 3 przy pergoli to będzie wyłącznie żywopłot. Na rabacie nr 4 planuje coś jak u Milunii tj. hortensje plus miskanty lub proso obok siebie (w ilości 2:1). Z tego co z nią pisałam miejsca starczy na styk. W wąskich jest sesleria, kocimiętki i szałwia. W trójkątnej będzie hakonechloa, szałwie, rozchodniki i jeżówki wraz ze świdośliwą.

W 1 i 2-ce, aby uzyskać spójność rabat chętnie bym posadziła również świdośliwy…nie chce w 100% powtarzać całkowicie wąskich czy trójkątnej jeśli chodzi o resztę nasadzeń.
Taki mam widok na rabatę nr 1 z okna kuchennego (żółta plama z resztek poplonu - zdjęcie archiwalne).

Nie potrzebujemy szczelnej osłony od ulicy, czy to pod względem widokiu, hałasu czy kurzu. Na przedpłociu jest sporo miejsca na żywopłot (może kwitnące na biało tawuły?) i inne nasadzenia, więc wewnątrz już żywopłot nie jest konieczny. Aby zasłonić widok na dom prawie naprzeciwko planuje jakieś drzewo na przedpłociu.

Jakieś pomysły? Rady? Piny z inspiracjami?

Jak masz taki ładny widok z okna na frontową rabatę to ja poszłabym tam w jakieś atrakcyjne cały rok drzewo, może jakaś wiśnia, klon? Ozdobny i z kwiatów i z kory. Bardzo lubię poleconą mi przez Ewę (Andę) wiśnię tybetańską, nie jest to duże drzewo. Jest też klon sptrzępiastokory, heptakodium chińskie, glediczja sun burst. Szkoda się zamykać tylko na śś.
Ogród Muszelki 13:27, 25 wrz 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)

Fotografia górska to moje hobby. Ale wychodzi przy nim chyba też trochę moja "ogrodnicza dusza"

Są tysiące, miliony zdjęć Matterhornu. Ale niewielu fotografujących ten szczyt położyło się płasko na trawie, żeby na pierwszym planie ująć kwiatki

Cudne ujęcie.
Ha też lubię łapać kwiatki w kadry.
Ogrodnicze dusze raj mają
Dzięki za nazwę trawy
Zacisze Alicji 13:05, 25 wrz 2023

Do góry
Alija napisał(a)
Igor nad stawem

Bardzo ładne miejsce.
I kociula ładny.
Grzecznie stawu pilnuje ?
Rybki też masz ?
Ogród Basi i Romka 12:47, 25 wrz 2023

Do góry
Basieksp napisał(a)

Na samym początku jest taka
Potem jest blado różowa i ciemnieje

Piękna ta hortensja. Zupełnie inna.
Jak ona ma na imię ?
Trawy ładniutkie. Hortensje też.
Moja debolistna na podobnym etapie.
Kompozycja jesienna śliczna.
Ogród Basi 12:41, 25 wrz 2023

Do góry
basia3012 napisał(a)
W czarnych, produkcyjnych donicach posadziłam zawilce japońskie. Bardzo je lubię ale nie lubię ich rozłogów. Nawet 30 cm dalej wyłażą. Może jutro zakopię te donice na rabacie z hortensjami ogrodowymi. Tak dla dodania bieli do różu.

Spokojnej nocy.

Pięknie jak zawsze.
Zawilce japońskie też lubię.
Mam 2.
Co to za krzew na 2 zdjęciu ?
Za drzwiami do ogrodu... 12:28, 25 wrz 2023

Do góry
anpi napisał(a)

Śliczne zestawienie
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:08, 25 wrz 2023

Do góry
mrokasia napisał(a)
Przesadziłam wczoraj derenia China Girl, hortkę i tawułę szarą - wszystko na rabacie przy altanie. China Girl zrzucił w ciągu ostatnich chyba 3 tygodni większość liści, nie wiem czemu. Gałązki elastyczne, w przekroju czyste. Bryła korzeniowa w porządku. W sumie dobrze się stało bo dało mi to impuls do jego przesadzania - rósł w ścisku pomiędzy Limką, miskantem Morning Light i małą budleją. Wykopałam, obejrzałam bryłę i wsadziłam metr dalej gdzie miałam sporą dziurę w nasadzeniach, której hortka jakoś nie mogła wypełnić. Mam nadzieję że wszystko przeżyje bo efekt mi się podoba. Trzymajcie kciuki!
Przesadziłam też na inną rabatę małą budleję, którą pożarła hakonka. Zwiesiła wszystko więc przycięłam ją o połowę. A dziś posadziłam za domem fothergillę i przesadziłam tam liatry, które na pojałowcowej były wieczne zeżarte przez ślimaki.
No i zrobiłam kilka fotek .

Kasia, u Ciebie też już prawdziwy park powstał. Nowa rabata pasuje jak ulał
Nie wiedziałam, które fotki powtórzyć, wybrałam na chybił trafił, bo wszystko bardzo fajne.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 10:59, 25 wrz 2023

Do góry
Efekt piątkowych przesadzanek

Było:

Jest:

Przy tarasie - było:

Jest (klon palmowy został, ale nie załapał się do zdjęcia):

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 10:58, 25 wrz 2023

Do góry
MagdaLenka napisał(a)
Na przedpłociu podstawowa kwestia to sprawdzenie przebiegu mediów (istniejących i planowanych). Najlepsze będą nasadzenia pospolite, np. wspomniane tawuły, żeby nie było żal, jeśli coś przepadnie z powodu prac ziemnych lub kradzieży.
Przy planowaniu drzew też trzeba brać pod uwagę media.

Media nie mogą wykraczać poza tą linie. Droga idzie po skosie. Sporo miejsca zostaje.

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 10:30, 25 wrz 2023

Do góry
Przed

Po

Dwie takie sterty

Dobrze ze kury zjedza, bo kupione dzien wcześniej I zepsute w srodku

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 09:45, 25 wrz 2023

Do góry
Wczoraj zerwałam ostatnie pomidory. Dużo było już porażonych przez zarazę. Czas oczyścić poletko z krzewów.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 09:16, 25 wrz 2023

Do góry
LIDKA napisał(a)
Masz tyle miejsca. W przednich rabatach zrób żywoplot a nie na przedpłociu. Nikt Ci nigdy równiarką, pługiem śnieżnym itp nie zachaczy.

Jak zrobisz kiedyś plot i kostkę to niekazdego gościa musisz wpuszczać na podwórko autem.

Ja mam bruk dosc jasny, ciut sie brudzi od kół i drogi gruntowej. Ale gorsze były plamy z olejów z aut naszych gosci. Wymienilismy metr kostki bo to dziadodostwo nie do zmycia jest.
I już kurierów itp oraz części rodzinki nie wpuszczamy na podjazd.
Wchodzą furtką

Przedpłocia mam bardzo dużo, bo coś około 11 metrów. Furtka, brama i płot będą na wysokości kończącej się ścieżki. W środku trochę mi szkoda tracić metr szerokości na żywopłot. Kostki nie planujemy w ogóle. Wysypany kamień nam wystarczy.
Kaszubskie piaski 08:40, 25 wrz 2023

Do góry
Wrzosowisko cd.

Wrzosy nabierają masy po paru latach. Te zeszłoroczne sadzonki i tegoroczne jeszcze są małe. Zostawiłam im przestrzeń do rozrastania i teraz chwasty korzystają

Na 3 zdjęciu są kilkuletnie wrzosy, których nie przycinam i takie podobają mi się bardziej.

Spróbuję naturalizować wrzosy na działce. Posadziłam dwie małe sadzonki na próbę w półcieniu w miejscu gdzie kompostuję trociny i korę do borówek. Hałda powoli będzie zużyta i pozostanie ładnie zasilona w materię organiczną gleba. Niestety w półcieniu. Jak wrzosy nie dadzą rady to będą wrzośce.

Za drzwiami do ogrodu... 01:07, 25 wrz 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
Jak nazywa się ta trawa?

To rozplenica, ale niestety odmiany nie znam. Kolor kotków nabrał magii w popołudniowym słonku. W rzeczywistości wygląda dość zwyczajnie jak Moudry, może to ona?
Za drzwiami do ogrodu... 00:50, 25 wrz 2023

Do góry
Astry, czy Marcinki...jak zwał, ale zwiastują jesień...

Ogrodowe marzenie Mrokasi 00:21, 25 wrz 2023

Do góry
Fotoobraz Uroczy...

Za drzwiami do ogrodu... 00:08, 25 wrz 2023

Do góry
Judaszek zaczął w końcu wyglądać jak drzewko

Jeszcze ubiegłorocznej jesieni był ulistnionym patyczkiem bez gałązek
Za drzwiami do ogrodu... 00:05, 25 wrz 2023

Do góry
Jak nazywa się ta trawa?

Za drzwiami do ogrodu... 00:02, 25 wrz 2023

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 23:55, 24 wrz 2023

Do góry
Kilka ujęć z trawiastej sprzed tygodnia:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies