Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:45, 20 lip 2017

Do góry
Przegorzany w różnych konfiguracjach

Na drugim zdjęciu ten biały talerz to chwast. Nie wyrywam, bo pasuje do reszty.
Przegorzan i liatra

rozplenice na podokiennej na froncie

Lilie przekwitają, jeżówki i werbena zaczynają

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:38, 20 lip 2017

Do góry
Z nudów oberwałam peruczki na perukowcu.
Zbierało się na burzę, ale w końcu spadło kilka kropli deszczu.

Drzewka podrosły!
Oliwnik zasłania już ogród od strony północnej. Muszę go podkrzesać.

Katalpa w okolicach tarasu jeszcze nas nie cieniuje, ale osłonę części prywatnej już robi. No i brzózki- te chronia nas przed północno-zachodnimi wiatrami.

Dokładnie rok temu zaczęłam prace nad tworzeniem rabaty na zapłociu. Chodziło o zastąpienie czymś zielonym nieciekawego trawnika.

2016

2017

Przy krawędzi z żużlem posadziłam pięciorniki i kocimiętkę. Chodziło mi o to, żeby nie było widać linii kończącej rabatę.
Ogródek Iwony II 18:24, 20 lip 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ożanka na dobranoc To tylko jedna sadzonka Cudna jest

Wszystko piękne, cudne, ale ja oczywiście zapytam o różę. Jaka to i czy dobrze widzę, że podwiązujesz ją poziomo? Jak długo ją masz?
Tu ma być ogród :) 18:04, 20 lip 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Poproszę o nazwę.
Wypaśne sadzonki!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:54, 20 lip 2017

Do góry
A oto teren do popisu o którym przed chwilą pisałam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:45, 20 lip 2017

Do góry
as1112 napisał(a)

Witajcie,

chciałabym prosić o poradę w tworzeniu podwyższonej rabaty.

Jakie rośliny mogłabym posadzić pod planowanymi klonami globosum, wzdłuż ogrodzenia ?
Cały ogród planuję raczej w minimalistycznym tonie. Na bocznych rabatach będą hortensje, trawy, lawendy i bukszpany. Tu pewnie mogłabym iść w tym samym kierunku ale nie wiem czy nie będzie zbyt monotonnie.

Rabata ma szerokość 180 cm i długość 1300 cm.

Myślałam o szpalerze z miskanta, np. silberspinne, 4-5 klonów globosum, przed nimi może sosny varella, turzyce, lawenda, bukszpany, czosnki ozdobne, róże fairy? Jak to skomponować, po ile sztuk?

Projektantka zaproponowała brzozy i cały rząd różaneczników Królowa Jadwiga, do tego tojeść rozesłaną ale boję się, że brzozy będą za wielkie i słabo osłonią przed sąsiadami a rh będą chorować. Ona twardo trzyma się tego projektu a ja się waham i raczej wolałabym iść w swoim kierunku. Co Wy na to?

brzozy wielkie drobne listka gubic beda chyba masz racje miskant silberspinne bedzie ok mam polecam dla mnie najpiekniejszy
Tu ma być ogród :) 17:40, 20 lip 2017

Do góry
Nie zdążyłam wcześniej wszystkim poodpowiadać, zrobię to później - teraz tylko informacja, że poszukiwania miskantów Morning Light zostały zakończone sukcesem.

Szybka wyprawa do szkółki, która nigdy mnie nie zawodzi, dwie godzinki i powrót z taką zawartością
No i jeszcze ceny - lepszych sobie nie mogłam wymarzyć

Upał zelżał, zmykam coś posadzić.
Migawki z ogródka 17:39, 20 lip 2017

Do góry
zabij nie pamiętam
o różach mam takie
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 17:09, 20 lip 2017

Do góry
wiunia napisał(a)
Asiu to moje bardzo mizerne lilie

Chyba je jesienią wykopię i posadzę w inne miejsce, bo nie wiem o co chodzi...

Jak na 3 letnie to troszkę mizerne te lilie. I na tej pierwszej fotce jakiś szkodnik (ślimak) sobie stołówkę urządził.
Nie pamietasz jaka to odmiana bo może one są z tych niższych. Np. azjatycka Navona rośnie do 60 cm.
Póki co trzeba próbować "doprowadzić" ją do świetności
Wykop je Wiuniu we wrześniu i od razu posadź do ziemi wzbogaconej kompostem i obornikiem na głębokość 2 cebul.
Lilie potrzebują ziemi żyznej, przepuszczalnej i przewiewnej, zawsze wilgotnej oraz stanowiska dobrze nasłonecznionego lub lekko ocienionego.
Gdzieś wyczytałam że większość lilii dobrze rośnie w podłożu lekko kwaśnym, ale lilia biała i wiele mieszańców azjatyckich lepiej czuje się w glebie o odczynie obojętnym.
Może w ph też tkwi przyczyna.
U mnie większość lilii to drzewiaste więc wielkością moich się nie sugeruj. Azjatyckie mam niższe, myślę że tak ok. 90 cm mają. A cebule kupuję na ryneczku wiosną, kompost, trochę obornika i zapominam o nich. Następnej wiosny dostają na start Azofoskę jak pozostałe rośliny.
Wyginęły mi natomiast wszystkie orientalne i tych już nie kupuję.
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 17:03, 20 lip 2017

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)

przyleciałam zobaczyć potffora...no i jest ale okaz!!!
Z ogródka na wsi 16:48, 20 lip 2017

Do góry

Frezje, taki inny zapach
Z ogródka na wsi 16:45, 20 lip 2017

Do góry
Na huśtawce miło płynie czas... 16:43, 20 lip 2017

Do góry
Zastanawiam się kiedy powinnam ściąć łodygi i liście irysów. Kwiaty obcięłam, ale reszta jest jeszcze zielona. Pewnie powinny uschnąć, ale mnie trochę denerwują wśród traw.

Czyżby Spirit miała okazać się liderką w tym sezonie? Podziwiam kolor, zapach i pokrój.

Czy te jej trzy mocne pędy to demonstracja siły? Zobaczymy. Podobnie zaczyna zachowywać się Mrs John Laing.

Luizka na razie idzie w szerz. Ta stipa wysiała się w zeszłym roku

Czy ktoś może rozpoznaje tę jeżówkę? Miała być rzekomo niska, a ma podobną wysokość jak zwykła. Ma dużo pączków, to jest jedna sadzonka.

Tu na razie jest klepisko.... 16:43, 20 lip 2017

Do góry
Teraz widok na cały tył praktycznie 2m od końca działki (chciałam zrobić z samej granicy ale okazało się że mieszkają tam niezbyt przyjaźnie nastawione mrówki i sie nie udało)

Widok z bocznej granicy

Z ogródka na wsi 16:43, 20 lip 2017

Do góry

Criterion
Tu na razie jest klepisko.... 16:41, 20 lip 2017

Do góry
Zapomniałam na planie zaznaczyć zbiornik bezodpływowy na froncie działki
widać właz w miejscu które aktualnie usypujemy i równamy

I widok od granicy z przodu działki
Skąpana w słońcu 16:41, 20 lip 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Ewo co to za jeżówki? Cudne są.

To jest jeżówka Aloha, jest cudna
Tu na razie jest klepisko.... 16:39, 20 lip 2017

Do góry
Pstryknęłam kilka zdjęć dzisiaj. Okazuje się że ściana "garażowa" będzie musiała mieć murek na ok 1,2m.
Niestety nie sądzę żebyśmy podnosili z tej strony teren jakoś bardzo ponieważ dowiedziałam się że planujemy miejsce na drugi samochód także tylko miejsce parkingowe będzie wyżej.
Poniżej widok od od przyszłej bramy wjazdowej
Mój 4 arowy azyl... 16:30, 20 lip 2017

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Aniu, to Czosnek główkowaty - nazwa łacińska jest trudna - przynajmniej dla mnie - do zapamiętania.
Dwa lata temu go posadziłam, w ub.r. w ogóle się nie pokazał, a właściwie pokazał się dość wcześnie i padł na skutek przymrozków. Myślałam, że przepadł, a on w tym roku wyszedł i kwitnie.

Dziękuję
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:20, 20 lip 2017

Do góry

Witajcie,

chciałabym prosić o poradę w tworzeniu podwyższonej rabaty.

Jakie rośliny mogłabym posadzić pod planowanymi klonami globosum, wzdłuż ogrodzenia ?
Cały ogród planuję raczej w minimalistycznym tonie. Na bocznych rabatach będą hortensje, trawy, lawendy i bukszpany. Tu pewnie mogłabym iść w tym samym kierunku ale nie wiem czy nie będzie zbyt monotonnie.

Rabata ma szerokość 180 cm i długość 1300 cm.

Myślałam o szpalerze z miskanta, np. silberspinne, 4-5 klonów globosum, przed nimi może sosny varella, turzyce, lawenda, bukszpany, czosnki ozdobne, róże fairy? Jak to skomponować, po ile sztuk?

Projektantka zaproponowała brzozy i cały rząd różaneczników Królowa Jadwiga, do tego tojeść rozesłaną ale boję się, że brzozy będą za wielkie i słabo osłonią przed sąsiadami a rh będą chorować. Ona twardo trzyma się tego projektu a ja się waham i raczej wolałabym iść w swoim kierunku. Co Wy na to?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies