U mnie coraz więcek kwitnień.I żadnego przestoju nie ma.Od wiosny do jesieni cały czas tak.Ale przez lata tak ostanio nasadzałąm i tak dbałam,aby tak własnie było.
Ja kupiłabym ze 2 piwonie.Ale róze więcej kwitną i powtarzają.A są co przez cały czas też kwitną ,Może takie ?
Róża Augusta Luise
Souvenir du Dr Jamain
Róża Chippendale
Dzisiaj u nas było ciepło, nawet gorąco, miałam trochę podlewania, komary cięły jak diabli i jeszcze latały nie wiem co? Szerszenie, bąki? Coś wielkiego.U Was też tak?
a to zapomniałam jak się nazywa ten doniczkowy, przypomnijcie mi
Tak, jak zwykle pierwsz zakwitają azjatki, potem św.Antoniego inni zwą św.Józefa.Już maja pączki duże.
Napartnice, też mi8 się podobają,I lubię je,Jedna moja, dwqie dokuione.[
Urszullo, pytasz o niemożliwe do opisania. Postaram się.
Po prawej stronie ścieżki do strumienia poprawnie powinno być posadzone: kule bukszpanowe, szałwia 'Caradonna', sesleria jesienna, bukwica i czosnki oraz rozchodniki. Ale dorzuciłam jeszcze to białe baldaszkowate, rośnie selinum Walicha, zawilce 'September Charm' i aster frikartii 'Moench' - z przodu tej rabaty. Z tyłu rosną inne rzeczy atrakcyjne od lipca: floksy, kłosowce, tojady, jeżówki. Łoboda bordowa to tylko takie wykrzykniki kolorystyczne.
Po lewej stronie ścieżki do strumienia: sesleria jesienna, penstemon palczasty, rozchodniki, ożanka, liatria, chaber. Wilczomlecz. Z przodu. A z tyłu i z boku jeszcze coś innego. Jest kocimiętka kubańska, rdest i jeżówki blade, floksy, pysznogłówki, krwiściągi, mikołajki i przegorzany, jarzmianki i lilie, irysy i czekoladowe sadźce oraz krwawnice - wszystkie rośliny kontynentalnego lata.
Justynko ogród zbieracza jest obfity - i teraz wszystko się wylewa zewsząd - lubię tak
Czyściec wielkokwiatowy kwitł ale już go ścięłam
Gaurę kupiłam u Finki - ma zimować ale Konrad mi powiedział że nie ma szans że już różne próbowali i nic z tego. Ja na dodatek posadziłam w skrzyni - całkiem źle - ma korzeń palowy i nie znosi przesadzania - tak się doczytałam
skrzynie na zimę mam zamiar opróżnić,przemalować i do warzywnika
Nie likwiduj, broń Boże, cudna jest U mnie dopiero będzie się rodzić taka rabata piwoniowa, więc z zachwytem i nieustającą przyjemnością podglądam u Ciebie co do towarzystwa pasuje. A jaka to piwonia? ta puchata jasnoróżowa?
Żałuję bardzo że nie widziałyśmy się na lilakach...
Mój milin był po roku z pod pergoli przesadzony do takiego pala. W ten sposób prowadzony milin dużo mniej miejsca zajmuje .A lubię go..I chciałam go mieć w ogrodzie.Mój rośnie na pełnym słońcu już kilka lat.Dobrze rośnie.A by taki 3 metrowy pal obróśł to chyba 3 lta potzrbował.Już dokładnie nie pamiętam.Albo iu 4.Potem jeszcze milina pokaże jak się rozwija , jego wygląd .
Bardzo bodry pomysła jka mamsz pnie drzew,Już masz podporę .Wykorzystaj to.Tylko ja jak pisałam na wiosnę gółwnie wszystkie gałążki podwiązuję , potem sporadynie.
Clematis Carnaby
NN ?? mam podejrzenia czy to clematis Solidarność czy Westerplatte ????
Ona układa się po swojemu. A staw.. ach lepiej nie mówic... Sąsiad zaczął podlewać truskawki wodą z sąsiedniego stawu i w naszym poziom wody gwałtownie idzie w dół....