Nastąpi - w odpowiedz na pytanie Twoje - refleksja dłuższa.
Wiele osób mówi (nawet mój Ojciec), że moje warzywa w tym roku jakieś mega są. Siałam przed tym kwietniowym ochłodzeniem (koper), resztę (ogórki) ok. 2 maja.
Ale wcześniej grzałam glebę - mam taka dużą plexi i ją kładłam na cegłówkach i gleba się nagrzewała. Potem ogórki i cebula były pod włókniną. Buraczki późno wysiałam (nie była ścieżka w warzywniku skończona) i poślizg czasowy miałam z sianiem fasoli szparagowej. Więc siałam do ciepłej ziemi. I była pulchna. Taka ziemia kojarzy mi się z ciastem drożdżowym, ciepłym, tłustym, napowietrzonym z elementami organicznymi w sobie.
Mszyca była ale na koprze w dużych ilościach nie siedziała (potem ją deszcze zmyły). Widziałam też biedronki na koprze.
Już 2 razy pryskałam octanem wapnia (pomidory i ogórki), troszkę stonki zebrałam z kartofli. Niepokoję się ogórkami (mają plamy).
Weszła nornica z kretem. Kret poszedł, a nornica raczy się moją kalarepką.
Ślimaki weszły z jednej strony do truskawek i musiałam polowanie urządzić (mozolne, bo tam gąszcz i owoc na owocu) a róże obok się rozrosły (truskawki będę porządkować jesienią na nowej kwaterze).
Urszullo, pytasz o niemożliwe do opisania. Postaram się.
Po prawej stronie ścieżki do strumienia poprawnie powinno być posadzone: kule bukszpanowe, szałwia 'Caradonna', sesleria jesienna, bukwica i czosnki oraz rozchodniki. Ale dorzuciłam jeszcze to białe baldaszkowate, rośnie selinum Walicha, zawilce 'September Charm' i aster frikartii 'Moench' - z przodu tej rabaty. Z tyłu rosną inne rzeczy atrakcyjne od lipca: floksy, kłosowce, tojady, jeżówki. Łoboda bordowa to tylko takie wykrzykniki kolorystyczne.
Po lewej stronie ścieżki do strumienia: sesleria jesienna, penstemon palczasty, rozchodniki, ożanka, liatria, chaber. Wilczomlecz. Z przodu. A z tyłu i z boku jeszcze coś innego. Jest kocimiętka kubańska, rdest i jeżówki blade, floksy, pysznogłówki, krwiściągi, mikołajki i przegorzany, jarzmianki i lilie, irysy i czekoladowe sadźce oraz krwawnice - wszystkie rośliny kontynentalnego lata.