Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ukojenie 14:00, 03 sie 2017

Do góry
zoja napisał(a)
I jeszcze to:

Zeby nie bylo, ze ogrodek to same przyjemnosci...

dziś z rana zrobiłam foto tylko takich 'obrzydliwości'

To są pozostałości po pięknych motylach, białe motylki zostawiają zielone liszki, a kolorowe przeróżne gąsienice brązowe czarne owłosione.

nie raz czytam zachwyty o pięknych motylach i wiem co to potem będzie, albo opryski lub zbieranie ręczne.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:55, 03 sie 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Super są te kamienie, ktoś dobrze pomyslał A zarazem fajna ozdoba w ogrodzie. U mnie tez już wrzosy oj blisko już koniec lata Pozdrawiam
Akwarela w ogrodzie:) 13:55, 03 sie 2017

Do góry
marba napisał(a)

Lidziu, ja na dnie mojego wykopu tworzę takio oto oczko wodne. Położę na to folię i napełnię wodą, do tego wodne rośliny i obsadzone skarpy. Może sprawdziłoby się i u Ciebie...?

Ja nie dam rady zdobić nic co związane z wodą w moim dołku. Mimo dużej głębokości nigdy nie wpłynęła tu kropla wody, żadnej wilgoci, sucho jak na pustyni. Czekałoby mnie wieczne uzupełnianie wody w zbiorniku, nawet gdyby był niewielki. To sobie daruję. Inna kwestia, że nie mam tu prądu doprowadzonego, boję się więc stojącej wody bez napowietrzania jako źródła komarów. Mam małe oczko przy domu i wiem ile ono wymaga pracy. To u ciebie to bardzo fajny pomysł, bardzo mi się podoba. Ja muszę liczyć siły na zamiary. Po kilku latach wiem, że nie wszystko jest dla mnie.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 13:52, 03 sie 2017

Do góry
an_tre napisał(a)
W ubiegłe lato dostałam takie kwiatuszki; cebulowe, kwitną przełom lipca/sierpnia, białe płatki, wysokość do 20cm, można wysadzać do gruntu albo doniczce, wykopywać na zimę albo przezimować na parapecie w domu, kto wie jak się nazywają?

Aniu, nie znam tej rosliny, ale neodparcie nasuwa mi się podobieństwo jej kwiatów do śnieżnika lub śniedka. Liście do tychże i dodatkowo krokusów. Ale zupełnie inna pora kwitnienia. Szukałam, ale nie trafiłam na właściwy trop.
Zapytaj Ani Monte, ona zna wiele różnych, rzadko spotykanych, roślin.
Sama jestem ciekawa co zacz?
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 13:48, 03 sie 2017

Do góry
Anusia napisał(a)
Róże tłoczą i śmiecą dookoła.

Kosmosy

Bardzo podobają mi się kosmosy
Ostatnio zwracam na nie szczególną uwagę ... mijam jeden taki ogródeczek z piękną kępą kosmosów ... cuuuudo normalnie ... ale jak z nimi zacząć? wysiewa sie? czy kupuje sadzonki?
Mój ogródek 13:43, 03 sie 2017

Do góry
Dotarły jeżówki dosłownie przed chwilą

LeŚnicZaNka 13:40, 03 sie 2017

Do góry
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:40, 03 sie 2017

Do góry
gobasia napisał(a)

Ta cynia jak jeżówki i w następnym roku mam wysiać ja przy jeżówkach. bo sadziłam w tym roku z rozsady i pomyliły się kolory.
LeŚnicZaNka 13:39, 03 sie 2017

Do góry
LeŚnicZaNka 13:38, 03 sie 2017

Do góry
LeŚnicZaNka 13:37, 03 sie 2017

Do góry
LeŚnicZaNka 13:36, 03 sie 2017

Do góry
Mój ogródek 13:33, 03 sie 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

Patrycja ten jest śliczny

Wiadomo wszystkie piękne (no jak to.mieczyki) Ale ten szczególnie mi się spodobał

Ps.
No po cichu przyznam że liczę na cebulki przybyszowe tego okazu

Nie ma sprawy, mogę ci oderwać kilka większych cebulek. Pamiętaj że one mogą ci nie zakwitnąć w przyszłym roku Na tych zdjęciach zobaczysz różnicę między cebulkami dwu- trzyletnimi a cebulkami zeszłorocznymi

Cebulki dwu- trzyletnie już kwitną

Cebulki młode, zeszłoroczne, nie kwitną

Akwarela w ogrodzie:) 13:32, 03 sie 2017

Do góry
No dziewczyny, tylko mi do dołka nie powpadać z wrażenia. Pokazuję to okropieństwo po raz pierwszy Po lewej stronie lasek z brzozami. Na górze zdjęcia pas z liliowcami.

Tak jak widzicie dół jest wielki i głęboki, teraz może tego tak bardzo nie widać, ponieważ wrzucam do niego wszystko co może spróchnieć. Mój plan wstępnie był taki: zasypać, wyrównać z zachowaniem lekkiej górki od strony liliowców. Przed liliowcami jałowce płożące. Dokoła rabata z kulistymi tujami, bukszpany i hortensje. To od zewnątrz rabaty. Wewnątrz, czyli od dołka rabata po całym obwodzie z różami. Obydwa trawniki planowałam połączyć w tym miejscu.

Nowocześnie z różAnką :D 13:29, 03 sie 2017

Do góry
prosze Was o pomoc w tym nad czym teraz pracuję
zgodnie z planem ściezka z płyt do placyku miala iść w ten sposob

w tej chwili wytyczam dokladnie tą rabate na wprost z dwoma drzewami i zastanawiam się czy będzie dobrze jeśli osią widokową z tarasu będzie drzewo w kostce z cisa? tzn jeszcze podrodze będzie widoczny kawałek tej rabaty środkowej na której będą klony ginala w niskich trawach

niewiem czy dobrze wytłumaczyłam :/

placyk z ogniskiem będzie obsadzony trzcinnikiem KF + liatry z 2 lub z 3 stron
Skąpana w słońcu 13:28, 03 sie 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Ja odnośnie wymiany, mam młode sadzonki z tej różowej jeżówki, pokazałam u siebie jak wyglądają. Ty masz młode sadzonki, czy będziesz dzielić?
U mnie róża elfie nie pachniała, w zimie jedna umarzła i jakoś dziwnie odbiła w lipcu. Tylko liście ma inne trochę mniejsze i jaśniejsze, czyli odbiła z podkładki.

Dorotko, moja Elfe pachnie i to dość intensywnie. Może to jest kwestia podkładek. O tym, ze jest wrażliwa na mróz to wiem i muszę ją dobrze zabezpieczyć. Zresztą muszę ją przesadzić, więc ją mocno przytnę.

I takie tam jeszcze

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies