witajcie,
chciałbym się poradzić nt. systemu nawadniającego, a dokładniej poruszyć temat wydajności źródła wody oraz rozmieszczenia zraszaczy, ponieważ jestem zielony w tej materii i po miesiącu przeglądania tematów forum oraz informacji w internecie dochodzę do wniosku, że bez porady fachowców mogę narobić sobie bezsensownych kosztów. Dodatkowo w firmie, której próbowałem zlecić wykonanie systemu, usłyszałem, że nie podejmą się zlecenia ze względu na słabe źródło wody. Zaproponowano mi wykopanie studni, ale niestety zwiększa to koszt inwestycji o ok. 5 tys zł na co w tej chwili nie mam budżetu.
Na zdjęciu poniżej znajduje się plan mojego ogrodu (białe pole to trawa do podlewania, brązowe pole to tuje i krzewy, czerwone to dom oraz garaż),
w którym źródłem wody jest kran znajdujący się dokładnie pomiędzy domem a garażem na ścianie domu. Tutaj pojawia się problem, ponieważ o ile ciśnienie 2,1 bara wydaje się ok, o tyle wiadro 10L napełnia się aż 50s, co wg moich obliczeń daje ok. 0,72m3/h. Dodam, że w całym domu mamy słabe ciśnienie wody, a sąsiedzi również narzekają na podobny problem. Rurka PEX doprowadzająca wodę z głównej instalacji do kranu ma ok. 6m oraz średnicę 16mm.
Bardzo proszę o podpowiedź czy jest możliwe stworzenie systemu nawadniającego mój ogród (trawę oraz tuje i krzewy) oraz jak rozmieścić zraszacze i w jakich sektorach.