Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Choroby trawnika 09:58, 07 wrz 2014

Do góry
Pokaż zdjęcia tego trawnika, bo trzeba dojść do powodu tak złego stanu trawnika, Będzie łatwiej zdiagnozować problem.
Choroby trawnika 09:56, 07 wrz 2014

Do góry
Rozumiem ze najlepiej podlewać konewką, rano czy wieczorem? i czy z rosą może być podlewane.

Odpowiedź:

Można opryskiwać źdźbła mocnym opryskiwaczem albo podlewać konewką, ale to może być bardzo kosztowne, jesli duzy trawnik.

Musi być stabilna pogoda, nie może zaraz spaść deszcz bo zmyje, należy podlewać rano lub wieczorem, temp. nie wyższa niż napisane na opakowaniu. Czytaj ulotkę.

Nie można w słoneczną pogodę, musi być bez słońca.

Pytanie:

Jeszcze mam pytanko czy mozna pryskac taka dwumiesieczna trawe? Nie zaskodzi na trawe? Trafiaja sie place gdzie pojawia sie plesn juz na ziemi i boje sie ze zaatakuje zaraz trawę.

Choroby trawnika 09:55, 07 wrz 2014

Do góry
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,4 l/ha.

Zalecane stężenie: 0,15% (150 ml środka w 100 litrach wody).

czyli 15 ml Topsinu na konewkę 10 l.
Choroby trawnika 09:55, 07 wrz 2014

Do góry
Przenoszę z wiadomości:

Witam, mam problem z trawnikiem, a mianowicie pojawia sie pleśn na ziemi w miejscach gdzie jest gesta trawa, mam pytanie jaką dawka podlać trawe Topsinem. Pozdrawiam Marcin.

Ogród z perspektywą na przyszłość 08:21, 07 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Niekoniecznie tak mają, stare krzewy wymagają podpór i o tym jest tutaj. Wielkie kwiaty po deszczu kładą się

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1196-podwiazywanie-wysokich-hortensji

U nas narazie tak. pewnie mamy silne mlode krzewy. W natepnych latach bedziemy kontrolowac sytuację. maz wg podpowiedzi mamy przeplata miedzy soba mlode galazki co czyni je z samych siebie podpore.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 23:45, 06 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To nie są cyprysy, tylko cyprysiki (Chamaecyparis lawsoniana) (to duża różnica).

To co widzisz to objaw normalny, z powodu ciasnoty i braku światła tak się dzieje. Należy to otrzepać i wybrać, żeby brązowe gałązki nie szpeciły. Żadne opryski nie są potrzebne, a stałą wilgotność podłoża, bo gdy sucho jest, objawy się nasilają.

Pod drzewkiem na prawym zdjęciu widzę dużo chwastów, wypiel je, bo są konkurencją o wodę.

Dzięki za pomoc. Podlewam je czasami w obawie przed fytoftorozą, bo wszędzie sraszą tą chorobą. A jesień to jeszcze dobry czas po podlewanie iglaków?

Za pielnie wezmę się w końcu - ciągły brak czasu Dodatkowo obłożenie drzewek korą dobrze im zrobi? Korę przy iglakach można polewac woda?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:23, 06 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu uwielbiam Twoje przesmyki bardzo ispirują jak przedpłocie hehe
zastanawiam się jak sobie radzisz ze spadającym śniegiem, kiedyś widziałam jak budowaliście jakieś osłony chyba na bukszpany ale tu też ?

i co to są te liściaste pod ścianą domu - mają tam cień ? własnie szukam inspiracji na pod ścianę gdzie jest jasno ale słońce nie dochodzi

pozdrawiam
Przesadzanie starszych drzew iglastych 21:49, 06 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moje w starym ogrodzie mają wysokość domu, ich wiek to 35 lat.

Jeśli mają iść na stratę, to może przesadź, nawet jak się nie uda, to przynajmniej próbowałeś

A mogłabyś je pokazać Danusiu?
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 18:48, 06 wrz 2014

Do góry
Dać im szansę, wyglądają dobrze. Otrzepać listki, wybrac spod krzewów bo zarodniki zimują w glebie.

Zielona w ogrodzie - Gosieq 17:03, 06 wrz 2014

Do góry
Nie odkryję Ameryki, ale powiem, że ogród planuje się kompleksowo nie robi się planów oderwanych od siebie rabat, bo zwyczajnie każda może być zupełnie nie pasująca do reszty.

Można tutaj zrobić 20 propozycji, każda będzie dobra dla tej rabatki, ale jak to się ma do całego ogrodu? Co w nim rośnie, jaki jest styl ogrodu, jaki ma być styl ogrodu, od tego trzeba zacząć. Planować, pracować, inspirować się.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 16:55, 06 wrz 2014

Do góry
karwo27 napisał(a)
Czesc wszystkim,

martwi mnie wygląd moic drzewek i zaczalem szukac pomocy w internecie.

Od około miesiąca moje duże drzewko (cyprys) - 6letnie usycha od środka, a małe- z tego roku usycha od korzenia.

Czy to normalne dla jesiennej pogody? Czy trzeba ratowa sie jakimis specyfikami?

P.S. Dodam ze od wiosny nawozilem drzewka nawozami wzmacniajacymi.

Z gory dziekuje za pomoc

To nie są cyprysy, tylko cyprysiki (Chamaecyparis lawsoniana) (to duża różnica).

To co widzisz to objaw normalny, z powodu ciasnoty i braku światła tak się dzieje. Należy to otrzepać i wybrać, żeby brązowe gałązki nie szpeciły. Żadne opryski nie są potrzebne, a stałą wilgotność podłoża, bo gdy sucho jest, objawy się nasilają.

Pod drzewkiem na prawym zdjęciu widzę dużo chwastów, wypiel je, bo są konkurencją o wodę.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 16:53, 06 wrz 2014

Do góry
Milena7770 napisał(a)
Znalazłam zdjęcie, moja trzmielina wygląda dokładnie tak, tylko z dnia na dzień jest gorzej.

Moim zdaniem jest coś z ziemią. Albo bardzo jałowa, albo trzmielina jest zalana, rośnie na podmokłym gruncie, sprawdź to.
Program ochrony roślin 16:51, 06 wrz 2014

Do góry
Opryski wykonujemy nie ot tak sobie, bo to w końcu chemia jest i szkodzi owadom pożytecznym i nam przede wszystkim. Musisz wiedzieć jakie masz gatunki iglaków, czy im coś dolega. Pokazać zdjęcia objawów. Nie da się tak po prostu wszystkich iglaków wrzucić do jednego worka i pryskać celem ich ochrony.
Kubusiowo II 16:47, 06 wrz 2014

Do góry
A może sprawę wychowania pieska poruszyć w czterech łapkach?, Gosia wklei i będzie pisać o tresurze? To taka mała dygresja by tematu ogrodu nie zamieniać w tresurę psa
Lysionotus - Lysionotus 'Lavender Blue' 15:32, 06 wrz 2014

Do góry
Poprawiłam nazwę, pomyłka w literówce

Lysionotus

Lysionotus pauciflorus 'Lavender Blue'

Nie zimuje u nas, nadaje się do koszy, sezonowych dekoracji.
W łagodnym klimacie może zimować, ale chyba nawet w Holandii nie da rady, może w Anglii. W krajach tropikalnych na pewno, u nas niestety nie.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:26, 06 wrz 2014

Do góry
Nareszcie zobaczyłam wnusię, co z babcią na rabatach działa. Fajna następczyni a póki co cieszmy się, że pomocnica Asystentka bym powiedziała
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:55, 06 wrz 2014

Do góry
Jakie giganty? Musisz do tego mieć regulowany wysięgnik. Jeśli nożyce to spalinowe, z elektrycznych szybko zrezygnujesz i przeklniesz Mam i nie używam, za to powodzeniem cieszy się spalinówka
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:59, 06 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=281

Ja będę zgapiać berberysy z red baron
Lawendowy zawrót głowy 12:29, 06 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=281

Dziekuje Ci bardzo Danusi Sebek był szybszy jeszcze mi mi sie mylą ogrody

Czytam własnie Twoje artykuły o robieniu z lisciastych form . Zachwyciły mnie graby w prostokatach mam jednak obawy, ze dla to zbyt trudne zadanie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:51, 06 wrz 2014

Do góry
Ja u siebie też Zdecydowanie nie chce mi się zadzierać głowy do góry, albo z drabiny ich główki podziwiać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies