jeszcze jedno pytanie, a kiedy je sadziłeś w ogóle? Czyu one teraz na wiosnę są sadzone? czy już rosną kilka lat i dostały teraz szmatę?
Czy miały dobre korzenie czy były kopane z gruntu? Czy były zalewane czy miały za sucho.
Wg mnie te tuje co zmieniły już kolor padną. Wybadaj korę na dole pod szmatą.
Jak wyrwiesz szmatę, albo nawet przed wyrwaniem oczyść tuje. Otrzepuj od góry do samego dołu, potem wszystko zbierz, zajrzyj w korzenie, w podstawę pnia, daj im żyć, daj wody. Odczekaj i zobacz co będzie się działo dalej, czy tuje odzyskają turgor.
Co Ci możemy pomóc? Sam narobiłeś bigosu Wyrzuć czym prędzej plandekę, lekko wzrusz glebę, niech oddycha i zobacz czy nie mają tuje grzyba u podstawy pnia. Czy kora nie odłazi.
Sam im zgotowałeś ten los. Piszę ostro, bo zrobiłeś straszny błąd z tą szmatą.
Albo może przy okazji tego złego, jeszcze na dokładkę za głęboko posadziłeś tuje? Może też za dużo podlewałeś albo za mało podlewałeś, zadusiły się w tym betonie pod szmatą.
Pokaż te donice i gdzie mają stać, wtedy łatwiej będzie doradzić. Musisz wiedzieć, że donica a tym bardziej miejska, czyli stojąca na ulicy powinna być jak największa. Obawiam się, że te co masz wysokośc podałaś a średnica jaka jest? W takich małych donicach każda roślina która ma w niej zimować, będzie miała trudno.
Sezonowe kwiaty byłyby bardziej odpowiednie, trawy wysokie.
Nie jest dobrym pomysłem, nawet bym powiedziała, że jest złym pomysłem, natychmiast dostanie przędziorków, zżółknie i posypie się. W donicy będzie zawsze miał bardziej sucho niż w gruncie, więc nie polecam tego świerka.
To już dużo lepszy jest Platycladus orientalis 'Aurea Nana' - tuja wschodnia o kształcie wrzeciona i żółtych igiełkach.
Iglaki w donicach muszą mieć stałą wilgotność podłoża, na deszcz nie ma co liczyć, podlewamy nawet wtedy gdy pada deszcz i musi mieć dziurę w dnie donicy.
Myślę, że nie ma ścisłego przepisu co do wysokości. Jak wiemy, rośliny w różnych warunkach (zasobność gleby, wilgotność, nasłonecznienie, drenaż) mogą wyrastać czasem do gigantycznych rozmiarów. Wg mnie czosnek Red Mohican do 150 2oo centymetrów nie dorośnie, ja się trzymam angielskich rozmiarów.
To są bardzo małe donice, w zasadzie dużo się nie zmieści jak będzie tuja i bluszcz, a nawet bym śmiało twierdziła, że już nic więcej nie sadź. Kolorowe wrzosy ewentualnie.
Aranżacje z wrzosami i trawami masz tutaj na zdjęciach, dodasz do tui 'Danica'.