Ewcia, może Cię to pocieszy, ale właśnie rozplenica u mnie też poległa Wszystko inne wykiełkowało. Rubrum siałam w zeszłym roku i też klapa...
A siałaś stipę? Ona tak nie grymasi
Szklarenka działa jak należy. Jednak niektóre siewki (werbena,ostróżka) tak jakby stanęły w miejscu.
Natomiast szalona trawa rozplenica Purple Mayesty postanowiła zdystansować wszystkie inne.
Kochana Agnieszko, już pozwoliłam sobie u Ciebie troszkę pomyszkować i znalazłem tę rozplenicę. Faktycznie jest zupełnie inna niż stipa. Więc moje 3 ździebełka, to stipa
Ziemię kupiłam do siewu, ale nie przykryłam. Lecę poprawić
Dzięki za rady
Siałam Hameln. Źdźbła różnią się. Stipa to cieniutka i delikatna. Rozplenica bardziej sztywna i płaskie źdźbła. Różnią się bardzo zobacz u mnie ostatnio wstawiałam zdjęcia.
A i jeszcze ja przykryłam pojemniczek z wysiewem folią nie wiem czy też tak robiłaś? I ziemia do siewu...
liatrię będę mieć na różance, jeszcze poluję na kocimiętkę i przetacznika. naparstnica, gipsowka i ostróżka już zakupiona do posiania a stipa i rozplenica do pikowania.
ja na szczęście na początku obsadzania dopiero i narazie cieszę się jak głupia gdy mi coś z nasionek wyrasta podoba mi sie to
Wyszukałam tę Twoją rozplenicę. Pięknie Ci wzeszła
U mnie wyszły 3 nitki, ale raczej to jednak stipa, bo do Twoich ździebełek nie podobna Siałam dokładnie 2 tygodnie temu, a czytam, ze u Ciebie po takim czasie wykiełkowała, więc jeszcze poczekam...
Zakupy sprzętowe pożyteczne niezwykle
Ja wsiałam nasionka zebrane jesienią i kłosy, które urwałam teraz, więc te były przemrożone. Tylko tak myślę, czy w tych kłosach jeszcze jakies nasionka się ostały... Bo wrzuciłam w ziemię nie sprawdzając...
Na razie jeszcze czekam z nadzieją na oznaki życia, bo nie wiem, czy moja rozplenica przezimowała
A o jakich rozplenicach piszecie?
Ja zebrałam nasiona z dwóch: pennisetum villosum kiełkuje bardzo szybko, dużo nasion, natomiast Pennisetum setaceum Rubrum ani jedno nie wykiełkowało. Oba gatunki przechowywane przez zimę w pomieszczeniu, w którym temp. była koło zera.
Kawa tak jarzmiankach bedzie w hortkach ale nie wiem co tam pod nie ....tam mi sie nie zmiesci rozplenica zreszta juz tam była i wyleciała jesienia pod platany ;