Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

szemusia 20:48, 14 mar 2016

JoannA napisał(a)
Fajnie wyglądają te kostrzewy, jak małe jeżyki. Jak Cię denerwują te suche źdźbła to wyskub, ja tak robię, ale to żmudna robota.
Stokrotki śliczne ale u mnie narazie brak w ogrodniczym. Pocieszyłam się dzisiaj prymulkami.
Widzę że wiosna u Ciebie bardziej zaawansowana, a żurawki po zimie wyglądają super.

Denerwują, denerwują te suche źdźbła, ale pogoda nie zachęca do takich prac
Joasiu, stokrotki przypadkiem trafiłam w casto, nawet w baaardzo atrakcyjnej cenie. Prymulki też bardzo lubię, to moje obowiązkowe kwiatki wiosną. Też już rosną w doniczkach
szemusia 20:51, 14 mar 2016

beata_m napisał(a)
Beatko widzę, że nie próżnujesz piękne stokroteczki i jestem pod wrażeniem żurawek, moje nawet do stóp nie sięgają Twoim

A uwierzysz, że to sadzonki robione przeze mnie i sadzone jesienią 2 lata temu? Jak je sadziłam to były takie mikra po 3 listki, w zeszłym roku już coś było widać, ale tak naprawdę to chyba dopiero teraz pokażą na co je stać - mam nadzieję
Tak więc daj swoim szansę, urosną
szemusia 20:53, 14 mar 2016

Asiuniaa napisał(a)
Jestem w szoku że tak ładne masz po zimie żurawki. Marmalade wygladają jakby nie było w ogóle zimy.A stokrotki mam w identycznym zestawieniu biało - różowe.

ps jak Twoja rozplenica wzeszło coś???U mnie niestety nie

Jest też trochę żurawkowych strat, ale tych nie pokazałam
Stokrotki w taką pogodę jak dziś muszą za całą wiosnę robić

Asiu, rozplenica niestety nie ruszyła. Chyba spiszę ją na straty, ani jednego źdźbła
szemusia 20:58, 14 mar 2016

Dominika11 napisał(a)
mam pytanie - czy kostrzewę się tnie ???

Całkiem niedawno się dowiedziałam, ze się tnie
Dominika, moja kostrzewa będzie teraz miała drugi rok. Po pierwszej zimie ładnie wyglądała, była zieloniutka i latem sporo przyrosła. Teraz te źdźbła były już długaśne i te leżące na ziemi całkiem suche. Za radą Kasi z Ogrodu pod górkę przycięłam niziutko i widzę, ze już ładnie jeżyki odrastają
Joasia jeszcze mi pisała, że można tylko wyskubać te suche, ale to czasochłonna robota, więc wolałam wszystko przyciąć. Jak się ociepli wyskubię to co pozostało jeszcze suche.
Dominika11 21:01, 14 mar 2016

szemusia napisał(a)

Całkiem niedawno się dowiedziałam, ze się tnie
Dominika, moja kostrzewa będzie teraz miała drugi rok. Po pierwszej zimie ładnie wyglądała, była zieloniutka i latem sporo przyrosła. Teraz te źdźbła były już długaśne i te leżące na ziemi całkiem suche. Za radą Kasi z Ogrodu pod górkę przycięłam niziutko i widzę, ze już ładnie jeżyki odrastają
Joasia jeszcze mi pisała, że można tylko wyskubać te suche, ale to czasochłonna robota, więc wolałam wszystko przyciąć. Jak się ociepli wyskubię to co pozostało jeszcze suche.
ja też mam dwu letnią i też mi się trochę porozkładały kępki - czyli mówisz, że spokojnie można ciąć w kulki mniej lub bardziej
Karol99 21:03, 14 mar 2016

Można ciąć na pewno.
szemusia 21:03, 14 mar 2016

Dominika, ja cięłam po raz pierwszy, ale widzę, ze już jeżyki odrastają
Ja uważam, że lepiej przyciąć i zrobić porządek, niż patrzeć na takie brzydkie kępy
szemusia 21:04, 14 mar 2016

O, i Karol potwierdził, a on się na pewno zna

DZięki, Karol
JoannA 21:10, 14 mar 2016

Może niezrozumiale napisałam odnośnie skubania kostrzew. Ja swoje chwytam mocno za czuprynę, zaczynam zawsze od dołu i wyrywam wszystkie kłaki Wszystkie suche źdźbła dokładnie wyskubuję. Tak samo możesz wyskubać po przycięciu. Obie metody wypróbowane i dobrze się sprawdzają
olga80 21:13, 14 mar 2016

o i już wiem co mam z moją czupryną to znaczy kostrzewą zrobić ciachać i skubać