Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Na końcu świata 08:05, 01 wrz 2014

Do góry
Ogrodowisko stworzyłam z taką właśnie nadzieją,że amatorom zaszczepię miłość do ogrodów i że Polska będzie się zmieniać na lepsze (w tej dziedzinie). Udało się, a dowodem na to metamorfozy ogrodów naszych forumowiczów. Tobie też powinno się udać, pod warunkiem, że będziesz przygotowana na ciężką pracę fizyczną. To podstawa. Ogród to pasjonujące zajęcie, ale i ciężkie, wymagające systematyczności.

Oczywiście, że warto zająć się tym już jesienią, nie jest za późno. Odczekaj termin podany na opakowaniu herbicydu (to że go użyłaś, nie da się już odwrócić, to niezbyt ekologiczne), a nasiona chwastów i tak są w glebie i wzejdą w zdwojonej dawce, a więc zabiegi agrotechniczne będą niezbędne (pielenie, wzruszanie gleby, ściółkowanie).

Nie używaj szmaty pod korę, to pierwsza wskazówka, rozplantuj ziemię, wyrównaj teren. Rób plan ogrodu.
Tam, gdzie rodzą się ogrody (gleba w ogrodzie) 07:55, 01 wrz 2014

Do góry
Waldku przeczytaj pw w sprawie zmiany nazwy tego wątku, nie jest jednoznaczny, a chciałabym, żeby był i żeby było wiadomo, o czym jest w nim
Mata przeciw chwastom 07:54, 01 wrz 2014

Do góry
Dostępne podłoża organiczne w sklepach ogrodniczych, jeśli nie masz kompostu

próchnica
ukorzeniacz
obornik bydlęcy przekompostowany
kompost
humus (takie widziałam)
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:52, 01 wrz 2014

Do góry
Na temat tej rabaty tak w "oderwaniu" od całości nie potrafię się wypowiedzieć pewnie, ponieważ mam tutaj za mały podgląd na całą sprawę, jak ten teren ma się do reszty ogrodu.

Za dużo tu masz "naćkane" róźności Samo posadzenie tego czy tamtego to za mało, żeby było ładnie Mogą być oczywiście ładne rośliny, ale niekoniecznie cała kompozycja będzie efektowna.

Podejdź całościowo i narysuj schemat tych roślin, zrób rysunek, co gdzie rośnie.

Po co ta trawa na rabacie, rabata jest za wielka, musi zostać jakoś podzielona. To na szybko mi się nasuwa.
System automatycznego nawadniania 07:46, 01 wrz 2014

Do góry
Rury trzeba skręcać na takie złączki

Brak koncepcji 07:29, 01 wrz 2014

Do góry
Myślę tak, narysuj plan całego ogrodu, takie wycinkowe projektowanie nie prowadzi do czegoś spójnego, a będzie tylko oderwanymi kawałkami ogrodu nie mającymi z sobą nic wspólnego.

Żeby coś mądrze zaplanować, musisz właśnie tak zrobić.

Ta ścieżka przez środek nie jest dobrym pomysłem.
Nie jest też dobrym pomysłem posadzenie octowca w pobliżu tarasu, w ogóle ta roślina nie jest warta uwagi, poza tym, że jest tania i łatwo dostępna, ale za parę lat potrafi wyleźć nawet w tarasie

Jest bardzo ekspansywna, myślę, że na towarzystwo tarasu i Was jako jego uzytkowników zasłużyło wiele innych, pięknych drzew, krzewów i bylin.

Zacznij więc od planu całego ogrodu. Jako profesjonalista to właśnie polecam. Potem postaram się podpowiedzieć.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:28, 31 sie 2014
Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam nadzieję, że "potrzebująca" ogrodniczka zajrzy

Ja myślę Danusiu, że nie tylko potrzebująca skorzysta z tego projektu. Podpatrzyłam i uznałam, że u siebie przed hortensjami (tam są 3 w rzędzie, puste mce po prawej też już zapełnione hortką) posadzę carexy i berberysy. Będzie to pasowało u mnie?
Zieleń to życie 2014 21:02, 31 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Napisałam obszerny artykuł plus 70 zdjęć, mam nadzieję, że Ronin opublikuje dziś

świetne podsumowanie!!!!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:06, 31 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Napewno, a jak nie to ja skorzystam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:42, 31 sie 2014

Do góry
Patyki wkładam do koszenia, dobrze zgadliście.
Ogród z lustrem 18:11, 31 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu co to jest, takie małe żółte krzaczki na przodzie brzóz. Jakieś iglaki?
Cały czas obserwuję postępy w ogrodzie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:32, 31 sie 2014

Do góry
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:02, 31 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zrób podwyższoną rabatę, szmatę wywal bo zabijasz życie w glebie, i nijak nie pokopiesz na tej szmacie.

1. Berberys Bagatelle lub Admiration 3 szt
2. Hortensja bukietowa 'Vanille Fraise' - 6-7 szt
3. Wierzba do cięcia w łądną kulę lub zamiana na miłorząb Mariken
4. Śliwa wiśniowa 'Nigra'
5. Żółte kule z bukszpanu lub żółty berberys cięty w kulę, albo fioletowe kule z berberysu
6. Miskanty Morning Light 3 szt
7. Carex Ice Dance 3 szt
8. Carex Buchannanii 3 - 5 szt
9. Carez Evergold 7 szt
10-11-12-13. Pola wrzośców i wrzosów po 10-15 szt wg namalowanych kolorów.
Powinny się znacznie różnić kolorem kwiatów, albo kolorem liści.

Danusiu piękna kompozycja
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 16:59, 31 sie 2014

Do góry
SenS napisał(a)

...
W tym celu poczyniłem już pewne działania, mianowicie:
- teren oczyściłem z chwastów kilkukrotnie (roundap) następnie przekopałem (3 lata wcześniej uprawiane były warzywa, oraz częściowo kwiaty)
- następnie w celu podniesienia Ph rozsypałem 20kg wapna ogrodniczego (wg miernika elektrycznego ph 4)
- na to została nawieziona świeża ziemia, głównie w celu podwyższenia terenu, poprawienia właściwości gleby (okazała się jednak wg mnie gorsza od ziemi macierzystej)
- postanowiłem więc przekopać całość przy pomocy wideł, chcę to po prostu wymieszać.
- następnie prawdopodobnie dzisiaj zacznę to wszystko grabić, wybierać kamienie i inne śmieci
- po zgrabieniu paletą będę prostował teren no i później to już walec, grabie, walec, grabie.
- Następnie teren poleję wodą i odczekam myślę że około 10 dni aż się uleży i znowu walec.
- Jeżeli wyjdą jakieś chwasty to ręcznie powyrywam,
- Przed sianiem lekkie wzruszenie ziemi grabiami, sianie raczej za pomocą siewnika na kółkach, i przy tym etapie się zastanawiam czy sypać ziemie z worka na nasiona i walcować na drugi dzień jak obeschnie, czy bez ziemi tylko walec no i później wiadomo podlać.

Sianie zaplanowałem mniej więcej na 15 września, myślę że to jeszcze nie za późno i zdąże spokojnie skośić.

- pryskałeś herbicydem, niekoniecznie to dobrze, zwłaszcza, że to szkodzi, ale opryskałeś więc bez komentarza
- rozsypałeś wapno, podałeś ile, ale nie wiemy na jaką powierzchnię, nie wiemy jakie było pH wyjściowe, więc rada nasza na nic się zda
- ziemia okazałą się gorsza, więc co poradzić? wywieźć ją, zdjąć, przekopać z lepszą pod spodem? nie wiem co lepsze
- wymieszałeś. to dobrze
- wybieranie zanieczyszczeń - to dobrze
- równanie- dobrze
- nie wiem czy musisz polewać wodą, nie wiem jak gruba jest nowa wartswa, jeśli to 10 cm -wystarczy deszcz, sama się uleży. Jeśli grubsza, musisz dłużej odczekać, nawet do następnego sezonu, czyli do wiosny
- chwasty powyrywasz - dobrze
- wzruszenie, sianie - dobrze
- sianie siewnikiem - niekoniecznie dobrze, nie wiem jaki masz siewnik
-- możesz sypać ziemię na nasiona, wtedy ptaki nie wydziobią. lub nie sypać, tylko przegrabić i wałować, Ziemia nie powinna być bardzo mokra bo będzie się przyklejać do walca

Porównaj z artykułem

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku
Plamy na trawniku 14:56, 31 sie 2014

Do góry
Ja też wolę z ręki.
Plamy na trawniku 14:56, 31 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gosiaczku, prawie równo, ja już umiem Trzeba ćwiczyć

Ja też umiem, wolę nawet siać z ręki niż z siewnika, ale faktycznie, trening czyni mistrza
Plamy na trawniku 14:55, 31 sie 2014

Do góry
Gosiaczku, prawie równo, ja już umiem Trzeba ćwiczyć

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Może być, jednak rozsyp równo.

Tyle, że to nie jest takie proste jak nam się wydaje

Do góry
Może być, jednak rozsyp równo.
Plamy na trawniku 14:54, 31 sie 2014

Do góry
Moim zdaniem ktoś siał nawóz siewnikiem czy nawet ręcznie i robił za duże odstępy, stąd te pasy. Po prostu nieumiejętne rozprowadzenie nawozu. Tam gdzie trawa jaśniejsza jest za mało składników odżywczych. Raczej typowanie że gleba jest tak rozłożona pasami gdzieś mniej żyzna a gdzieś bardziej żyzna jest mało prawdopodobne.

Po prostu rozsiej więcej nawozu w miejscach żółtych i dobrze podlej aby wszystkie granulki nawozu się rozpuściły.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies