Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ukojenie 07:46, 13 lip 2017

Do góry
Zana napisał(a)
I śliczne masz te obelisk do róż. Róże oczywiście też

To popatrz dzis:

Obrazek po nocnej ulewie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:46, 13 lip 2017

Do góry
marekm napisał(a)
Witam
Potrzebuje pomocy z jedną rabatą.
Chciałbym wymienić morwę pendule na coś innego, wiekszego co nas trochę osłoni od sąsiadów. Stanowisko bardzo słoneczne i trochę wietrznę (z tego powodu chyba odpadają: klony palmowe, magnolię, grujeczniki) do ściany jest 2 m.
zastanawiam się nad:
grabem Lucasem (mam już fastigata,ale Lucas podobno trzyma liście zimą)
bukami kolumnowymi (mam już zielonego)
może miłorząb tratoria
albo grusza chanticler
ambrowiec i śliwa amanganowa,ale one chyba też wrażliwe na wiatr.
Najbardziej podoba mi się buk riversii ale dla niego muszę chyba znaleźć wiecej miejsca gdzieś na trawniku.
pod morwą jest lawenda
proszę o pomoc

Daj kolumnowego buka o purpurowych liściach.

Hirutkowy raj:)) 07:43, 13 lip 2017

Do góry
Krys napisał(a)

No to Hiro chodzi teraz dumny !!!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:41, 13 lip 2017

Do góry
ona123 napisał(a)

Podobają mi się magnolie, lawenda, tawuły golden, trzmieliny, wszelkie iglaki, róże, berberysy, funkie, krzewuszki i trawy ozdobne, a jeżeli chodzi o drzewa to nie mam zupełnie pomysłu jakie mogłyby tutaj pasować. I tak sobie myślę na podstawie wniosków wyciągniętych z przeglądania zdjęć wielu pięknych ogrodów, że dobrze byłoby, aby choć troszkę zasłonić się od przechodniów.

Wszelkie rady, sugestie przyjmuje bez wahania i z góry serdecznie dziękuję za chęć pomocy
Pozdrawiam serdecznie.
Ona123

Tłem są drzewa zielone w lecie, sptrawdź zatem jakie kolory mają ich liście jesienią i spraw aby drzewa po twojej stronie przebarwiały się na inny kolor.

Latem widzę tutaj drzewa o bordowych liściach (jedno). Proponuję śliwę wiśniową. Także drzewo o biało obrzeżonych liściach np. klon Drummondii.

Magnolia się podoba więc trzeba też posadzić.
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 07:24, 13 lip 2017

Do góry
sylwik69 napisał(a)
]
Hortensje ogrodowe bardzo mnie w tym roku zaskoczyły wielkością

Jestes pewna ze to ogrodowe?
Mi anabelle przypominaja
Migawki z ogródka 07:16, 13 lip 2017

Do góry
tulucy napisał(a)

Łucja, pięknie Zniewalające bogactwo rabat
Też mi się nic nie chce, trochę za wcześnie na kryzys ogrodowy, w końcu sezon w pełni a ja zamiast się cieszyć z tego co mam, to skupiam się na tym co trzeba jeszcze zrobić. A zrobić trzeba jeszcze tak dużo, że mnie to dołuje.

Gratuluję kolejnych zakupów
Ogród wśród pól i wiatrów 07:10, 13 lip 2017

Do góry
Jolu to jest podobne do pierwszych objawów przy przędziorku

Podpytaj MałejMi, jeśli dobrze pamiętam to ona walczyła z tym jegomościem.
Ukojenie 06:48, 13 lip 2017

Do góry
Na powitanie dnia

W tle tuje potem liscie zoltej pecherznicy i mmieczykow
Anabel, jasnorozowy przetacznik, jezowka
Przekwitla szalwia, rozchodniki, cynie z siewu
Danice i dalie karlowe
Bukszpan
begonie z siewu i zurawka purple palace
Ogród wśród pól i wiatrów 06:06, 13 lip 2017

Do góry
jolka napisał(a)
A u mnie ogólnie "sezon ogórkowy". Na początek szklarnia, chyba jeszcze nie pokazywałam, że w ogóle coś tam rośnie Nie wspomnę już, że nasadziłam wszystkiego za gęsto, a w ogórkach się taki busz zrobił, że ciężko ogórki znaleźć Ojj, durna ja Ale na przyszły rok będę wiedzieć co i jak

Tak więc - po prawej stronie szklarni ogórki, po lewej pomidory.
Obecnie jedne i drugie są już pod dachem
Przed wejściem do szklarni rosną świdośliwy.

Pierwsze ogórki już w słoiku Tylko mnie martwią liści, bo widzę, że już coś łapią.

Nie żeby mi jakoś szczególnie na ogórkowych liściach zależało, ale jeszcze bardzo dużo kwiatów jest, no i byłoby nieźle, gdyby udało im się dorosnąć. Myślicie, że coś mam im robić??

Wow! Szklarnia pierwsza klasa a panujący w niej busz mnie zachwycił ja nawet nie wiedziałam,że ogórki potrafią tak wysoko rosnąć
Sezon 2017 u Hanusi 05:42, 13 lip 2017

Do góry
Też idę dziś popatrzeć co sie dzieje w ogfródku. Chmury poszły wysoko, ale jest tylko 15 stopni na wskaźniku i wietrzni
wietrznie. Ale kiedy u mnie wietrznie nie było?

Bawcie się dobrze: motyczkami, grabkami, łopatkami i uważajcie na sekatlory. Te potrafią zepsuć całą zabawę w ogród!

Hirutkowy raj:)) 01:48, 13 lip 2017

Do góry
Krys napisał(a)

Krysia piękne to jest <3
Kamienne rzeźby ogrodowe 01:21, 13 lip 2017

Do góry
Kamienna kula

lub zegar słoneczny

Moja glebo terapia 01:20, 13 lip 2017

Do góry
Pięknie, kwitnąco, kolorowo
Czosnki główkowate też mam pierwszy sezon i baaardzo przypadły mi do gustu
Jola! Co to za takie drobne białe kwiatuszki po prawej stronie - kupiłam ostatnio na lokalnym ryneczku od jakiejś babuni ale nie znała nazwy. Na jakim stanowisku je posadzić i jak długo kwitną?

Z akcji wrotyczowej uśmiałam się do łez (zwłaszcza jak ją sobie wyobraziłam)
A co będziesz robić z niego jakiś wywar czy gnojówkę?

Kamienne rzeźby ogrodowe 01:18, 13 lip 2017

Do góry
Decyzja: tak czy nie, zależy od tego, jaki masz styl ogrodu. Pasują do ogrodu formalnego, w stylu włoskim.

Lub w takim - o ogromnym areale, kilka hektarów, na osi widokowej.

Może taka?

Kamienne rzeźby ogrodowe 01:11, 13 lip 2017

Do góry
We wnęce i anioł wśród roślinności

Kamienne rzeźby ogrodowe 01:09, 13 lip 2017

Do góry
Kamienna głowa

Kamienna waza-fontanna

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:06, 13 lip 2017

Do góry
Ostatnio omijam szerokim łukiem centra ogrodnicze Miejsca w ogrodzie brak, pomimo moich "zdolności" upychania gdzie się da i tam gdzie nie bardzo się da
Ale na lokalnym ryneczku też coś można zakupić
Floksy

być może dołączą do różowych

Jakiś taki kwiatuszek zakupiony od babuni na lokalnym ryneczku Malutkie kwiatuszki ale jakże wdzięczne

Surfinie miniaturki do koszyków

i zioła do doniczek

więcej grzechów roślinno-zakupowych nie popełniłam
Jak Ogrodnik Gordon swój ogród zakładał 01:04, 13 lip 2017

Do góry
ODCINEK 35

Maj 2016r.

Niech się kratki pną do góry

Był sobie wiciokrzew, a jak wiciokrzew to trzeba mu dać coś po czym będzie się piął. Takim to sposobem pojawiła się potrzeba postawienia pergoli. Kupiłam na Allegro. Przyszła paczka, a w niej klepki. SZOK !!!! Przecież ja tego nie złożę. Ale że jesienią przydarzył się "dochodzący Przyjaciel domu" ....to zostało przed nim postawione zadanie złożenia klepek w pergolę.

No i tak się też stało:

Wiciokrzew dostał pergolę:

...i jak to zwykle bywa okazało się, że potrzebna jest druga dla winorośli.

Nie potrafię skojarzyć kiedy powstała ta druga kratka. Ta winorośl tam bardzo ale to bardzo się rozrosła. Przykryła praktycznie całą rabatę. Trzy winorośle zostały wiosną tego roku przesadzone obok tarasu (to była szeroko zakrojona i w szczegółach zaplanowana akcja...ale o tym później...śmiechu było co niemiara), a biedny wiciokrzew zjadły grzyby Opryski nic nie dawały. Cały zrobił się czarny i musiałam ściąć go całego. Został tylko może 10 cm "pieniek". Ciekawe czy w przyszłym roku się odrodzi.

Jakiś miesiąc temu te pergole wyglądały tak (już bez "starego" wiciokrzewu. Posadzony jest nowy ale z drugiej strony)

a teraz ta kratka z winoroślą wygląda tak:

Po jej lewej stronie w czerwcu ubiegłego roku posadzona została jeszcze jedna winorośl z tego samego źródła (od mojego Dziadka lat 92). Coś tam jej jednak nie pasuje bo nie rośnie. Te posadzone w 2015r. w następnym roku szalały ze wzrostem, a ta niby coś tam przyrasta ale bardzo mizernie. Chyba wiosną ją wykopię i dam jej takiej "zwykłej" ziemi uniwersalnej bo ona jest posadzona z gliną (tak kazał Dziadek) i to jej chyba nie służy.

c.d.n.

Kamienne rzeźby ogrodowe 01:03, 13 lip 2017

Do góry

Kamienne rzeźby ogrodowe 01:03, 13 lip 2017

Do góry
We Włoszech trzeba kupić. Z prawdziwego marmuru. Kosztują majątek, dobry samochód. Będą stały kilka wieków, na pokolenia. Niech pokryje je mech i porosty.

Stawiasz na osi widokowej lub we wnęce w żywopłocie. Na postumencie. Otulasz roślinnością.

I teraz odezwą się producenci kamiennych posągów. Reklamy zostaną usunięte.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies