Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

Gardener27 21:15, 04 sie 2017

Deszczowa pogoda sprzyja sadzeniu roślin, mniej do podlewania.
Hostowa bardzo ładna, lubię taki mix kolorystyczny liści.
anabuko1 21:41, 04 sie 2017

Fajny ten szpalerek hostowy zrobiłaś.
Mi ta pierwsza mała się spodobała.Ciekawa jestem jej nazwy.
I ta Sumer Serenade , bardzo ładna, bardzo ciekawa z barw.
Piszesz,że 15 zł. to drogo za sadzonkę ??
Ja za niektóre swoje sadzonki płaciłam o dużo więcej .Jak coś się spodoba to się i płaci.Ale jeszcze dużo droższe są/I w tych to nie wybierałam, szkoda mi było, np 70, czy 90 zł za sadzonkę zapłacić.
Także 15 to jeszcze normalna cena.A jak kupujesz poniżej to już tanio.
Dalie piękne.
SlonecznyOgrod 22:00, 05 sie 2017

Magleska napisał(a)
Fajne funkiowe przedszkole masz już dla nich miejscówkę ?

3 sztuki wsadziłam z tych moich i 2 kupione, jeszcze naprzemiennie posadzę ze 2-3sztuki. Pozostałe przedszkole zostanie w mojej szkółce nie mam miejsca przygotowanego.
SlonecznyOgrod 22:11, 05 sie 2017

Gardener27 napisał(a)
Deszczowa pogoda sprzyja sadzeniu roślin, mniej do podlewania.
Hostowa bardzo ładna, lubię taki mix kolorystyczny liści.

Oj tak , w tym roku dużo roślin posadziłam i dzięki deszczom mam mniej roboty, pogoda sprzyjająca. W środę wieczorem mieliśmy wielką ulewę, ale teraz już ziemia zaczyna przesychać i mogłoby podlać
Też mi się podoba taki mix różnych odmian host, dlatego powtarzam to na drugiej nowej rabacie
SlonecznyOgrod 22:54, 05 sie 2017

anabuko1 napisał(a)
Fajny ten szpalerek hostowy zrobiłaś.
Mi ta pierwsza mała się spodobała.Ciekawa jestem jej nazwy.
I ta Sumer Serenade , bardzo ładna, bardzo ciekawa z barw.
Piszesz,że 15 zł. to drogo za sadzonkę ??
Ja za niektóre swoje sadzonki płaciłam o dużo więcej .Jak coś się spodoba to się i płaci.Ale jeszcze dużo droższe są/I w tych to nie wybierałam, szkoda mi było, np 70, czy 90 zł za sadzonkę zapłacić.
Także 15 to jeszcze normalna cena.A jak kupujesz poniżej to już tanio.
Dalie piękne.

Ten pod ścianą szpaler hostowy już miałam. Tu juz kilka lat rosną tak, kępki są na tyle duże, że mogę je bez szkody dzielić. Tu fotka z wiosny tego roku.

Nowy, drugi szpaler robię w nowym miejscu. Pod drzewami, mam tam dwa rodki i przed nimi sadzę te hosty.
Tę pierwszą, postaram się dowiedzieć nazwę w szkółce skąd kupowałam.
Wygogluj sobie te nazwy co napisałam i zobacz jakie rarytaski będą, tylko muszą się wybarwić.
Sumer Serenade też z początku blada była, na wiosnę jest jasnozielona potem wybarwia się obrzeżenie.

Masz rację, jak coś wpadnie w oko to i się płaci nie mało za takie zachcianki i rarytasy.
Tylko to się ładnie mnoży i można dzielić z roku na rok i w takiej kępce po trzech latach jest ze 20 sadzonek z jednej. Wartość takiej kępy szybko licząc wynosi wtedy 300zł. A ja mam ich w różnych miejscach ok 15 kępek, wychodzi 4 500zł. A ja nie dałabym im aż takiej aż wartości choć je bardzo lubię
Dalie dziękują za uznanie
gosika67 23:15, 05 sie 2017

Fajnie wyglądają hosty w kamieniach, u mnie są w korze.Byłam dziś u Doroty , ona ma hosty kolosy.
jolka 15:03, 06 sie 2017

Daria rabatę hortensjową masz śliczną. Za rok już hortki będą dużo wieksze, wiem po swoich Wydaje mi się, że odległości nie są małe, tylko jak fotka jest zrobiona z boku, to tak się wydaje, jakby były blisko. Na tym zielonym tle, z powiewającymi trawami, będą wyglądać pięknie!!

Zachwycam się Twoimi daliami, przepiękne są. I mówisz, że kwitną tak długo. A ja nie mam ani jednej ... kurczę, chyba muszę pomyśleć, gdzie by je tu jeszcze upchnąć
BasiaLT 09:02, 07 sie 2017

Super masz hosty, będę musiała powiększyć swoją kolekcję. Zazdroszczę grzybów - u nas kompletnie nic nie ma.
SlonecznyOgrod 11:42, 07 sie 2017

gosika67 napisał(a)
Fajnie wyglądają hosty w kamieniach, u mnie są w korze.Byłam dziś u Doroty , ona ma hosty kolosy.

Są odmiany, które rosną wysokie i juz w drugim sezonie potrafią przerosnąć takie typowe. Kupiłam też taką wyższą Williams.
W kamieniach ładnie i w korze też ładnie, a jak się rozrosną i wszystko przykryją to jeszcze lepiej
SlonecznyOgrod 12:02, 07 sie 2017

jolka napisał(a)
Daria rabatę hortensjową masz śliczną. Za rok już hortki będą dużo wieksze, wiem po swoich Wydaje mi się, że odległości nie są małe, tylko jak fotka jest zrobiona z boku, to tak się wydaje, jakby były blisko. Na tym zielonym tle, z powiewającymi trawami, będą wyglądać pięknie!!

Zachwycam się Twoimi daliami, przepiękne są. I mówisz, że kwitną tak długo. A ja nie mam ani jednej ... kurczę, chyba muszę pomyśleć, gdzie by je tu jeszcze upchnąć

Dziękuję.
Tak to dopiero pierwszy sezon, 2 miesiące temu posadziłam hortensje , dolne piętro posadzone ok 2 tygodnie dopiero.
Kto jak kto, ale Ty Jolka na szpalerach hortkowych się znasz
I tak właśnie jest. Zdjęcie robię z boku żeby łanie było widać .
Masz najpiękniejsze hortki jakie widziałam Najpiękniej wyeksponowane.
No ja muszę zawsze jeszcze coś po swojemu zrobić, przeinaczyć. Miałam mieć z przodu rozplenice ale dałam molinię na przemian z jałowcem, ale obie roślinki w tym samym kolorze i jest jakaś spójność. Lubię paskowane liście i jasne kolory.
Czekam aż się wszystko rozrośnie, teraz traw prawie nie widać .

Dalie u mnie są już kilka lat, dostałam bardzo dużą ilość z likwidacji ogrodu od teściowej. To wszystko jeszcze się rozrosło i się namnożyło, podałam dalej i zostawiłam sobie tak ok 1/3 czyli orientacyjnie z 7-10 wiader bulw.
Godne polecenia, kwitną do mrozów i jak przymrozek zmrozi zrobią się czarne. Wtedy sie je wykopuje i przechowuje np. w piwnicy.