chyba jest nadzieja, ten biedny cis coś wypuścił, stan całości opłakany ale nie odpuszczam kolejne czyszczenie mnie czeka, igły opadły i suchych gałązek więcej się pojawiło
posadziłam winobluszcz przy świerku, rośnie jak wariat,
nic ładnego nie mam czasu nie było na fotki, weekend pracowity w odchwaszczanie, trochę leniuchowanie, trochę imprezowanie
nawet trawy nie skosiłam, chyba to i dobrze, bo muszę mniszkiem prysnąć, strasznie dużo chwastów mam w tym roku
zakwitł mi nowy nabytek powojnik first lov
molinia ED też już kłoski puszcza, myślałam że to zielsko wrosło
krzysie zaczynają jak na razie to chyba jedyny czosnek nie licząc główkowatych, który co roku jest taki sam co do wielkości, wszystkie mniejsze a ten mimo że ma kilka lat taki sam, jedna cebula nawet się podzieliła bo dwa wyrosły
Hej !
witam wszystkich zagladających
dziekuję za miłe wpisy
Milko...no właśnie mimo szkód i tak je kochamy
Elu ...miłej zabawy
Iza... nie ściemniam ...mój warzywnik ma tylko 70 mkw i rośnie tam duży krzak bzu stoi szklarenka jest rządek malin...jeżyna i trzy porzeczki na pniu i reszta na warzywa i jeszcze jakieś kwiatki i kilka truskawek
Mirko... u mnie lilie bida z nędzą i to wszystkie w tym roku sprawca mróz majowy
Radziu... zobaczymy jak to będzie wygladać,w takim zestawieniu...liliowce trawa i rozchodnik
Zaczynam kompletować moją pierwszą w życiu rabatę (strona płd-wsch.). Rabata juz w części już obsadzona - wygląd jak na zdjęciu (do posadzenia funkie i żurawki)
Posadziłam hortensje limelight (4 sztuki) i chciałam przed nimi posadzić po trzy funkie, ale o wybarwieniu biało zielonym. Niestety funkie w sklepie ogrodniczym były już przebrane więc kupiłam po dwie Cristmas coockies i jedną zupełnie jednokolorową turkus- zieleń bez nazwy. Zorientowałam się za późno, że to chyba Blue engel. Jak się doczytałam to bardzo duża bylina. Obawiam się, że jak się rozrośnie to nie będzie nic widac poza nią. Zagłuszy wszystko. Chyba powinna ją posadzić w innym miejscu, doradźcie co zrobic.
I jeszcze jedno, mam dylemat co posadzić w miejscu, które oznaczyłam na niebiesko. Doradźcie proszę.
Masz dwa wyjścia, wyrywać ręcznie, albo potraktować chemią czyli herbicydem. Trzecie wyjście popryskać octem zwykłym, kuchennym rozcieńczonym w wodzie gorącej z kilkoma kroplami płynu do naczyń.
Fajna wycieczka. Macie niedaleko, droga powrotna jak? Bo płynie się chyba tylko w jedna stronę czy powrót kanałem też możliwy?
Zacytowałam zdjęcie, najpierw oglądałam w telefonie i się zastanawiałam czy kanał zarósł rzęsą bo wszystko takie zielone . A to chyba szyny są czyli przeciąga się statek po nich?
Witam, na zdjęciach jest to Życica trwała i jest to 30% twojej mieszanki Barenbrug Exclusor. Odpowiadam na twój post dlatego, że mam a raczej miałem taką przypadłość Jest to gatunek trawy, który staje się dominantem wśród innych gatunków traw. Problem ten powstał z tego, że inne gatunki traw zostały zaniedbane (złe nawożenia, przesuszanie, oraz koszenie), brak dosiewek, pozostawienie wolnych przestrzeni i dlatego masz teraz co pokazujesz. Pierwsze co należy zrobić, to : koszenie niskie, wyczesywanie trawy, dosiewka w celu zagęszczenia wolnych przestrzeni, nawożenie i koszenie, koszenie...