Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:14, 16 lip 2016

Do góry
Wyczytałem, że na rdzę liści może pomóc napar z wrotyczu lub odwar ze skrzypu, ale jaka skuteczność to nie wiem
Mam jedną kępę zwykłych jeżówek i ciągle się nią zachwycam, jak to musi pięknie w takiej masie się prezentować
Możliwe, że będę w nadchodzącym tygodniu w Goczałkowicach i okolicach na zakupach roślinnych, może uda się przekazać naparstnice, ale jeszcze nie wiem na 100%
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:51, 16 lip 2016

Do góry
Jolu ja szukałem troszkę niższych szczepionych tak 170-180 i to było by idealnie, mam jednak szczepienie ponad 190cm, ale były grzechem było by nie zabrać zdrowych i ładnych w dobrej cenie tym bardziej, że były dość blisko i samochodem dało się przewieźć.
Pysznogłówki mogą wielkie wyrosnąć, druga odmiana Kardinal ma półtorej metra, muszę znów za nią wleźć, chociaż powoli mnie widać nie będzie

Edytko nazbierała się kolekcja przez lata, miałem do nich wielkie plany, ale już mi przeszło
Świecznice są już duże to fakt i mają już pierwsze pąki i wydaje mi się, że dużo wcześniej niż w zeszłym roku.
Przed nimi rośnie miniaturowa pysznogłówka, odmiany niestety nie znam bardzo ją lubię.
Glowing Dream to prawdziwa żarówa na rabacie, nie żałuję tego zakupu, ale najlepiej wygląda w dużej ilości.

Asiu też fajne pomysły, ja do tej pory miałem taką prowizorkę przy drzewach i już patrzeć na to nie mogłem to chciałem zrobić porządnie i estetycznie, jestem zadowolony

Kamilo żarówa i do tego zaskakuje kolorem

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:30, 15 lip 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Asiu dokładnie w pasmanteriach też można kupić, ale mniejszy wybór przynajmniej u mnie był i przy potrzebnej ilości bardziej opłaciło mi się zamówić.
Ciemnej masy dokupiłem by powiększyć to miejsce bo mimo, że moje okazy duże to w większej ilości lepiej będzie wyglądać
do mniejszych drzew polecam tez "smycze"jak do kluczy.zawsze to lepsze niz sznurek.
Ja tez uzywam czasem podgumowanych obejm jak do rur nakreconych na gwintowany pret i przywierconych do kolka.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:29, 15 lip 2016

Do góry
Asiu dokładnie w pasmanteriach też można kupić, ale mniejszy wybór przynajmniej u mnie był i przy potrzebnej ilości bardziej opłaciło mi się zamówić.
Ciemnej masy dokupiłem by powiększyć to miejsce bo mimo, że moje okazy duże to w większej ilości lepiej będzie wyglądać
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:26, 15 lip 2016

Do góry
Glowing Dream tak świeci, ze aparat sobie nie radzi... chociaż jak teraz patrzę, to ona ma taki żarówiasty kolor na żywo.

I wielka pysznogłówa Beauty of Cobohan
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:22, 15 lip 2016

Do góry
Zbierając kwiaty pstryknąłem kilka strzałów w przelocie

Świecznica wieczorem wygląda jak ciemna masa

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:15, 15 lip 2016

Do góry
Anula nie wiem, na worki w pewnym momencie zacząłem kupować

Liliowce nie wszystkie jakie mam, lubię je tak zerwać i porównać z bliska, przyjrzeć się dokładnie szczegółom bo mają różne ciekawe detale jak np gęste falbanki czy połysk jakby brokatem były obsypane dzisiaj był idealny dzień bo ładnie się otworzyły, a przez niską temperaturę nie wyblakły do wieczora.

Elu pewnie, że jednodniowe, nie ma czego żałować

Iwonko powiem tak szczerze, że zawsze mnie irytował ten argument krótkiego kwitnienia , u mnie liliowce kwitną ponad miesiąc, a co zmienia to, że pojedynczy kwiat jest jeden dzień, inne rośliny też na raz nie zakwitają wszystkimi kwiatami, też przekwitnięte trzeba obrywać i ja zdecydowanie mam więcej roboty z obrywaniem i czyszczeniem 13 krzaczków róż niż prawie 70 liliowcami
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:11, 15 lip 2016

Do góry
Agato kupuję gotowe paliki już zaimpregnowane i ostro zakończone z jednej strony, najtańśze są w casto i są dwa wymiary 2 metrowy chyba po 9 i 2,5 metrowe po 10zł, przywiązuję do drzewa taśmą parcianą kupowaną na all szer 4cm kolor czarny lub popiel, chyba 1,5zł za metr. Taśmę mocuje takerem tapicerskim do palika, wygląda to bardzo estetycznie i mocowanie jest mocne
Przy liliowcach nie mam mszycy, chyba że chodzi ci o tą muszkę, która składa larwy w pąkach i je deformuje, wtedy zdeformowane pąki obrywam i niszcze by pokolenie muszki się nie powiększało i tyle.

Łukasz

Ewo no pewnie, że oberwałem, co w tym złego. Był wieczór, więc oberwałem, zrobiłem zdjęcie i poszedłem do domu jutro i tak nic z nich nie będzie nie ważne czy zostaną na pędach czy na trawniku, będę miał mniej obrywania przekwitniętych. Spokojnie rano szkoda byłoby mi oberwać świeże kwiaty

Asiu to nie wszystkie jakie mam ale nie kwitły dzisiaj.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:10, 15 lip 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Mam taki zestawik dzisiejszego kwitnienia

Przecież one jednodniowe

Niezła kolekcja
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:06, 15 lip 2016

Do góry
Luki napisał(a)

[b]Asiu
ja już tyle razy gubiłem szczękę w innych wątkach, że mam zapasowe

Ale ile?
Ależ masz kolekcję tych liliowców, super zestaw porównawczy
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:58, 15 lip 2016

Do góry
Luki napisał(a)

Litości.... poobrywałeś im kwiatki?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:46, 15 lip 2016

Do góry
Luki napisał(a)

Piękny ten zestawik, byłoby mi szkoda zrywać kwiaty u mnie, bo mam ograniczone kwitnienie z powodu mszycy liliowcowej, czy Ty się z nią borykasz i jak z nią walczysz, bo ja za słabo
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:43, 15 lip 2016

Do góry

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:41, 15 lip 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Mogę w końcu pokazać efekty zasłaniania 'kanarka' sąsiada jeszcze dwa lata i chyba zniknie całkowicie, w końcu 3 Nigry, 2 metrowy żywopłot grabowy, 3 graby u siostry i jarząb muszą się na coś przydać

Jak się robi takie profesjonalne podpory i z czego, mam z tym problem, nie umiem sobie z tym poradzić...ratuj
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:34, 15 lip 2016

Do góry
Marzenko tyś matką chrzestną mojego żywopłotu , a w tym roku w końcu zaczął rosnąć i się zagęszczać, potrzebował półtorej roku na dobre ukorzenienie. Teraz po ścięciu do którego zabrać się nie mogę będzie mieć 150cm, więc w przyszłym roku już będzie ładną zieloną ścianą

Asiu
ja już tyle razy gubiłem szczękę w innych wątkach, że mam zapasowe
Typografia ogrodu 13:19, 15 lip 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Tak tak to u mnie jakim teraz dumny z mojego przekroju bo rozpoznawalny
Oczywiście u mnie wygląda to już zdecydowanie lepiej i wartwa humusu ma przynajmniej pół metra, ale pod nim to żółciutko
wybacz ze dokladnie nie pamietalam ale wtedy nie xnalam jeszcze Twojego ogrodu, a zdjecie pamietam bo nawet M pokazywalam i byl w szoku.
Typografia ogrodu 12:18, 15 lip 2016

Do góry
Tak tak to u mnie jakim teraz dumny z mojego przekroju bo rozpoznawalny
Oczywiście u mnie wygląda to już zdecydowanie lepiej i wartwa humusu ma przynajmniej pół metra, ale pod nim to żółciutko
Typografia ogrodu 11:19, 15 lip 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Prawie jak jacuzzi tylko bąbelków brakuje nieźle musiało lać, że aż tyle wody było, u mnie na szczęście nie tak drastycznie, ale fakt, że mam kilkumetrowy drenaż piaskowy pod sobą, który dobrze się spisuje latem.
prawie robi wielka roznice jakbpowiadaja to u Ciebie byl kiedys Łukaszu przekroj ziemi z cienka warstwa humusu prawda? Dobrze pamietam? Ja na szczescie w takich okolicznościach mam humusu sporo ale przepuszczalna dosc ziemie dalej.ale wode tez dosc wysoko
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:03, 15 lip 2016

Do góry
Iwonko no mnie się tam nigdzie nie śpieszy a wiem, że przed odwiedzinami ogrodowiczan każdy chce wymuskać ogród Ognista widać, ze jednak nie przypadła Ci do gustu

Kindzia po tajfunie też trzymam się tego, że nadzieja umiera ostatnia.

Kamcia niestety pełne jeżówki nie do rozmnożenia z nasion, tylko to o 'pustych' kwiatach da się wysiać, ale odmianowe mogą wyjść różne. Zwykłe różowe i białe sieją się jak szalone

Moni po lewej pysznogłówka Beauty of Cobohan, po prawej floks Adessa Pink Star

Asiu dziękuję bardzo, niestety szczęki najwcześniej wiosną się znajdą jak będę wycinać byliny, a lekarza na stanie brak
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 10:43, 15 lip 2016

Do góry
navi , no rosnie wielki,większy ode mnie ale o to akurat nietrudno...
Kwitnie na taki kolor czerwono-rozowo-brązowy

ivo ,brzozowej nie focilam ostatnio. Muszę przyciąć jarzmianki bo przekwitly to wtedy.
A cisowa to ta pod garażem? Stipa jeszcze mała, rozchodnikI wiosną wypadły i do tej pory bambusy sterczą, na razie rządzą tam jezowki białe

Kuba, dziękuję

Luki , Krater był przypadkowym wyborem bo nie miałam konkretnej odmiany. Nie wiem czy pamiętasz ale na poczatku rosły w brzozach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies