Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Zana 22:06, 15 lip 2016

Luki napisał(a)

[b]Asiu
ja już tyle razy gubiłem szczękę w innych wątkach, że mam zapasowe

Ale ile?
Ależ masz kolekcję tych liliowców, super zestaw porównawczy
elka_ 22:10, 15 lip 2016

Luki napisał(a)
Mam taki zestawik dzisiejszego kwitnienia

Przecież one jednodniowe

Niezła kolekcja
Luki 22:11, 15 lip 2016

Agato kupuję gotowe paliki już zaimpregnowane i ostro zakończone z jednej strony, najtańśze są w casto i są dwa wymiary 2 metrowy chyba po 9 i 2,5 metrowe po 10zł, przywiązuję do drzewa taśmą parcianą kupowaną na all szer 4cm kolor czarny lub popiel, chyba 1,5zł za metr. Taśmę mocuje takerem tapicerskim do palika, wygląda to bardzo estetycznie i mocowanie jest mocne
Przy liliowcach nie mam mszycy, chyba że chodzi ci o tą muszkę, która składa larwy w pąkach i je deformuje, wtedy zdeformowane pąki obrywam i niszcze by pokolenie muszki się nie powiększało i tyle.

Łukasz

Ewo no pewnie, że oberwałem, co w tym złego. Był wieczór, więc oberwałem, zrobiłem zdjęcie i poszedłem do domu jutro i tak nic z nich nie będzie nie ważne czy zostaną na pędach czy na trawniku, będę miał mniej obrywania przekwitniętych. Spokojnie rano szkoda byłoby mi oberwać świeże kwiaty

Asiu to nie wszystkie jakie mam ale nie kwitły dzisiaj.
Iwk4 22:13, 15 lip 2016

elka_ napisał(a)

Przecież one jednodniowe

Niezła kolekcja

Za ten krótki czas kwitnienia ich nie lubię. Za piękne kwiaty uwielbiam. Mimo wszystko szkoda byłoby mi tyle kwiatków oberwać. Śliczna kolekcja. Muszę zapinować kolory.
Luki 22:15, 15 lip 2016

Anula nie wiem, na worki w pewnym momencie zacząłem kupować

Liliowce nie wszystkie jakie mam, lubię je tak zerwać i porównać z bliska, przyjrzeć się dokładnie szczegółom bo mają różne ciekawe detale jak np gęste falbanki czy połysk jakby brokatem były obsypane dzisiaj był idealny dzień bo ładnie się otworzyły, a przez niską temperaturę nie wyblakły do wieczora.

Elu pewnie, że jednodniowe, nie ma czego żałować

Iwonko powiem tak szczerze, że zawsze mnie irytował ten argument krótkiego kwitnienia , u mnie liliowce kwitną ponad miesiąc, a co zmienia to, że pojedynczy kwiat jest jeden dzień, inne rośliny też na raz nie zakwitają wszystkimi kwiatami, też przekwitnięte trzeba obrywać i ja zdecydowanie mam więcej roboty z obrywaniem i czyszczeniem 13 krzaczków róż niż prawie 70 liliowcami
nawigatorka 22:19, 15 lip 2016

Dodam ze tasme mozna kupic w kazdej (chyba) pasmanteri dzis tez wyciagalam z.mojej krawieckiej skrzynki i mocowalam brzozy
Luki 22:22, 15 lip 2016

Zbierając kwiaty pstryknąłem kilka strzałów w przelocie

Świecznica wieczorem wygląda jak ciemna masa

nawigatorka 22:23, 15 lip 2016

Piekna ta ciemna masa
Luki 22:26, 15 lip 2016

Glowing Dream tak świeci, ze aparat sobie nie radzi... chociaż jak teraz patrzę, to ona ma taki żarówiasty kolor na żywo.

I wielka pysznogłówa Beauty of Cobohan
Luki 22:29, 15 lip 2016

Asiu dokładnie w pasmanteriach też można kupić, ale mniejszy wybór przynajmniej u mnie był i przy potrzebnej ilości bardziej opłaciło mi się zamówić.
Ciemnej masy dokupiłem by powiększyć to miejsce bo mimo, że moje okazy duże to w większej ilości lepiej będzie wyglądać