Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Sprzeczność w ogrodzie 18:22, 06 sty 2017

Do góry
mira napisał(a)
Witaj w 2017! niech się darzy!

Wydaje mi się że to kalina jakaś - ciekawe - Dzidka by wiedziała

Czytałam o leszczynie - przyznam że byłam za pozostawieniem tyle że bardzo dokładnie bym oczyściła pod spodem i wyznaczyła linię wkoło kancik. Miałam w planie leszczynę do ogrodu - teraz taki wybór odmianowych ...no ale jak poczytałam o kleszczach - serio?- to nie mam mowy za nic i jeśli u Ciebie są to po prostu wywal bo sentymenty nie sprzyjają rozwojowi ale to inny temat

pozdrawiam
nic jeszcze nie jest na 100 procent postanowione muszę zrobić ten plan i wam pokazać.....jakiś zamysł mam ale co dwie głowy to nie jedna dziękuję za życzenia : kalina? powiem, że to było wielkości takiego szeregowego domu, sądziłam że to magnolia....i to teraz kwitnie
Ptasi gaj 21:54, 05 sty 2017

Do góry
A ten krzaczek co tak kwitnie i pachnie to kalina wonna jak poczułam raz od razu poleciałam drugą kupić
Sprzeczność w ogrodzie 18:37, 03 sty 2017

Do góry
Witaj w 2017! niech się darzy!

Wydaje mi się że to kalina jakaś - ciekawe - Dzidka by wiedziała

Czytałam o leszczynie - przyznam że byłam za pozostawieniem tyle że bardzo dokładnie bym oczyściła pod spodem i wyznaczyła linię wkoło kancik. Miałam w planie leszczynę do ogrodu - teraz taki wybór odmianowych ...no ale jak poczytałam o kleszczach - serio?- to nie mam mowy za nic i jeśli u Ciebie są to po prostu wywal bo sentymenty nie sprzyjają rozwojowi ale to inny temat

pozdrawiam
Ogród z uśmiechem 18:07, 08 gru 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Joluś a musi być drzewo? A nie może być krzew? Jest tyle pięknych, może jakaś kalina? Piękna zieleń latem, jesienią kolory cudowne i jeszcze owoce dla ptaków No i kalina potrafi wyrosnąć... albo derenie...albo trzmieliny... pomyśl o jesieni by kolor był magnolia słabo się przebarwia, katalpa tak samo

Agatko, a krzew nie będzie za bardzo różnil się w wysokości na froncie domu - myslalam aby i z lewej i z prawej strony było podobnie Chyba, że dereń kausa
A co myslisz o milorzębie? tez mi przyszedl do glowy
Ogród z uśmiechem 17:46, 08 gru 2016

Do góry
jolanka napisał(a)

haha

Zastanawiałam się na doborem kolorów - katalpa jest żółtawa, magnolia jasnozielona, róże hmm , nie chcę zbytniego galimatiasu kolorystycznego. Myslalam tez nad iglakami ale z tego okna gapie się na drogę i nie chcę zaslaniać tego przez caly rok. Poludniowa patelnia przeszkadza mi latem, dlatego myślałam o lisciastych. Jak myslisz?

Joluś a musi być drzewo? A nie może być krzew? Jest tyle pięknych, może jakaś kalina? Piękna zieleń latem, jesienią kolory cudowne i jeszcze owoce dla ptaków No i kalina potrafi wyrosnąć... albo derenie...albo trzmieliny... pomyśl o jesieni by kolor był magnolia słabo się przebarwia, katalpa tak samo
Kondziowy ogrod cz II 18:27, 07 gru 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Kalina?

Konwalia
Kondziowy ogrod cz II 16:36, 07 gru 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Kalina?

Powtórzę za Ania Małą mi = konwalia. I uwaga, nie wolno zjadać owoców konwalii, bo to silny lek na serce. Ta druga z jagódkami to chyba golteria?
Kondziowy ogrod cz II 15:53, 07 gru 2016

Do góry
Kondzio napisał(a)
Ciekawe czy zgadniecie co to

(...)

Kalina?
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 18:24, 04 gru 2016

Do góry
Wiąz ma pokaźne pączki:

Magnolia też:

Zimowy ogród zdobi kalina:

i perowskia:
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 22:50, 29 lis 2016

Do góry
Witam serdecznie, cisza w wątku to się odezwę ))
Śledzę wątek jak i kiedy okrywać rośliny.Już się dowiedziałam ,że czekamy, aż się zahartują. Ale mam pewną wątpliwość.
Mieszkam w zachodniopomorskim , jakieś 2-3 tygodnie temu były już przymrozki nocne do ok -3-4 stopnie. Potem ciepło i teraz w dzień ok od 1 do 3 stopni nocą -1 , ale w nadchodzący weekend już nocą ok -5 ma być.
Tak ze 3 dni potem znowu plusowe temp.
Posadziłam młode małe, rośliny jesienią (iglaki świerki, sosny,kosodrzewiny,jodła koreańska,krzewuszki,cyprysiki,cisy,wierzba iwa,gualhteria big berry,krzewinki,budleja, kalina, lilak i owocowe drzewka i krzewy).

Czy jeśli to drugie przymrozki mają być (kilkudniowe),to nakrywać?
Czy jeszcze czekać na długoterminowe zapowiedzi minusowe w nocy?
Czy w tym roku też zatrąbicie kiedy nakrywamy?
Ogrodowe szaleństwo ... 21:40, 29 lis 2016

Do góry
Nowalijka napisał(a)
Dzięki za słowa otuchy, faktycznie roślin trochę odziedziczyłam, ale już cały ogrom kupiłam (zbankrutuję!!!). Po poprzednikach oprócz drzew owocowych i krzewów (2 krzewuszki, 2 tawuły, dereń biały, kalina szorstkolistna, śnieguliczka na hektary, którą trzeba usunąć, lilaki, jaśminowce, forsycje) odziedziczyłam piwonie, hortensje, miodunkę, floksy, jednego rododendrona, żuraweczki, bodziszka, cisy, jałowiec, tuje.
Reszta została już kupiona przeze mnie, nie powiem juz ile tych roślin wypadło

Mam taki chaos w głowie, że nie wiem czy podołam,... tych pięknych różyczek nie było, to moje wychowanice

Na Ogrodowiskowym forum są takie zakładki jak oddam, wymienię , przyjmę....można oddać chętnym to czego u siebie już nie chcemy, przyjąć to co chcemy, a nie chce ktoś inny, oraz zamienić coś za coś
Połowa moich roślin to dary Ogrodowiskowych znajomych
A czasem jak ktoś robi rewolucję w ogrodzie lub rozmnaża można poprosić o sadzoneczkę lub nasionka
Ogrodowe szaleństwo ... 20:01, 29 lis 2016

Do góry
Dzięki za słowa otuchy, faktycznie roślin trochę odziedziczyłam, ale już cały ogrom kupiłam (zbankrutuję!!!). Po poprzednikach oprócz drzew owocowych i krzewów (2 krzewuszki, 2 tawuły, dereń biały, kalina szorstkolistna, śnieguliczka na hektary, którą trzeba usunąć, lilaki, jaśminowce, forsycje) odziedziczyłam piwonie, hortensje, miodunkę, floksy, jednego rododendrona, żuraweczki, bodziszka, cisy, jałowiec, tuje.
Reszta została już kupiona przeze mnie, nie powiem juz ile tych roślin wypadło

Mam taki chaos w głowie, że nie wiem czy podołam,... tych pięknych różyczek nie było, to moje wychowanice

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:48, 27 lis 2016

Do góry

Kalina bedzie tu... jak wykuję dziure w wylewce która okazała się byc pod ziemią
Moja ostoja 21:12, 26 lis 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Podobno kwitnie najdłużej ale te terminy jakie podają to wcale nie oznaczaja tak długiego kwitnienia. Przy niej podają od czewca do wrzesnia ale to tylko znaczy ze moze zakwitnac w tych miesiacach , na ogól w zależnosci od warunków w jakich rośnie zakwitnie wczesniej lub później. O ile wiem żadna kalina nie kwitnie tak długo a te terminy tak samo są podawane np przy powojnikach.

Jest taka, Bogdziu
Moi znajomi kupili równolegle ze mną kalinę Watanabe, ja na allegro, oni w innym sklepie internetowym. Nazwa niby ta sama, a obie różnią się znacznie. Moja o pokroju pagodowym kwitnie obficie i pięknie w maju, ich - bardziej zwarta i wyniosła, kwitnie do października, kwiaty rzadko osadzone na całej wysokości krzewu, jak na innym forum ogrodniczym (nie wiem, czy mogę załączyć link). Dotarłam do niego z google szukając kaliny kwitnącej całe lato.
Która jest tą prawdziwą Watanabe?
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:53, 26 lis 2016

Do góry
kasiek napisał(a)

Kalina wawrzynowata Lisa Rose dostępna w szkółce na Barbary

Piękna jest i kwitnie w zimie, ale poczytałam ciutkę i wszędzie piszą strefa 7-10 bo źle znosi mrozik, powinno się okrywać , ale jak się wtedy cieszyć kwiatami i zapachem?
Strasznie jestem ciekawa jak sobie poradzi, życzę, żeby się udało, u Ciebie specyficzne warunki
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:14, 26 lis 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Super prezenty
Co to za kalinka???

Kalina wawrzynowata Lisa Rose dostępna w szkółce na Barbary
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies