Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 00:20, 05 cze 2017

Do góry

Kondziowy ogrod cz II 00:18, 05 cze 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
[img

Az do maja się wróciłam żeby nic nie przegapić

jakiś piekny iglaczek widzę ciekawie to wygląda co poniżej co to jest ?

Bardzo się ciesze z ups wczorajszego dnia, takie święto ogrodników
dziękuję za miły dzień

wszystkie sugestie zostały przekazane, pełne zrozumienie no i duma że konstrukcja do malin się podobała

ogromnie się cieszę z nowych nabytków - muszę je rozczytać a ten dzwonek to jutro wycałuję i muszę zadbać żeby do szpitala nie trafił

dzięki
Mam nadzieję - Dobrego marny początek 00:15, 05 cze 2017

Do góry
Witam Wszystkich! Macie cudowne ogrody ! Ja jestem początkująca i ogarnięta manią kupowania roślin do ogrodu, który próbuję stworzyć a nie bardzo potrafię. Rośliny stoją w doniczkach i wciąż czekają. Najgorsze, że do końca sama nie wiem jaki bym chciała ogród. Na pewno iglasto liściasty, z hortensjami, kwitnącymi krzewami, bylinami zimującymi. Chciałabym ogród z którym mnóstwo roboty nie ma a jednak zachwyca cały rok. Sama nawet nie wiem czy to są wygórowane życzenia? Może mi troszkę podpowiecie? Najważniejsze przed domem jest dla mnie teraz- zakole przy wjeździe do garażu, wąski pasek wzdłuż chodniczka do domu i jakieś ciekawe zagospodarowanie przestrzeni przed domem a w szczególności otoczenia miejsca gdzie ma stać docelowo ławeczka.

To widok z punktu drzwi wejściowych do domu. Po lewej stronie miejsce na ławeczkę "1" , po środku pasek wzdłuż chodniczka "2" a po prawej zakole "3" (niestety z wmontowanym słupem elektrycznym) przy wjeździe do garażu.

Widok od strony ławeczki

Od strony furtki

Miejsce "2" -tu mam wsadzone drzewko bonsai (niestety uschło chyba częściowo i musiałam poobcinać je trochę - nawet nie wiem dokładnie jak nazywa się ten cyprysik - muszę go przesadzić - tu dam inny cyprys na wysokiej nóżce - dam zdjęcie) i chwilowo jukki- Podoba mi się coś wysokiego na początku tego paska a dalej coś niskiego ale ładnego ,żeby nie zasłaniało widoku z ławeczki"3" na zakole "1".

Zamiast zeschniętego bonsai chcę wsadzić tam to drzewko na długiej nóżce (tez dokładnej nazwy nie znam):

Jeszcze widok na "2" i "3"

A teraz zakole:

To zarys koncepcyjny całego otoczenia domu

i takie propozycje nasadzeń w zakolu

- ale do końca to mi nie pasuje- zwłaszcza ta forsycja i świerk pospolity.
Myślałam tu o czymś niezbyt dużym - do 8 m - coś w stylu cyprysika nutkajskiego (jeśli dobrze pamiętam nazwę) gdzieś może klon na pniu (?)mam jeden niski jasny 1m (pień) , mam modrzew na pniu ok 1,5, mam kosodrzewinkę ok. 40 cm., jakąś karłową postać świerku (nie wiem dokładnie co to - na zdjęciu umieszczę) mam Conicę 1,5 m jasnozieloną i ok 50 cm ciemnozieloną, sosnę Czarną na pniu, trzmielinę na pniu, mam wierzbę hakuro, iwę, i bonsai tiger gold . Wstawię zdjęcia może niktórych iglaków , które mam do wsadzenia jeszcze - może któreś fajnie by pasowały do zakola? Niektórych nazw nie znam ale się jutro dowiem.Nie wiem jakie wysokie będą i jak ładnie to wszystko stopniować ;(

Dużo tego mi wyszło. Pewnie czytać się Wam nie będzie chciało, ale może coś podpowiecie mimo wszystko.

Jesli chodzi o glebę to po stronie zakola jest taka sobie gliniasto piaszczysta (raczej bardziej kwaśna ) i chyba mało przepuszczalna - taka skorupa się lubi sucha tworzyć - ale chwasty ładnie rosną sporo skrzypów i ostów , trochę lepszej nawieźliśmy na wierzch, podobna w tym pasku przy chodniczku. Ziemia za ławeczką , ze tak powiem jest wilgotna , żyzna mam wrażenie doskonała- trawa tu super rośnie -a to pewnie wszystko dzięki przydomowej oczyszczalni, która tu sie znajduje. Mimo wszystko tez tu przy ławeczce chciałabym jakieś drzewko dające cień. Widok z wyjścia domu na południowy zachód.

Jeszcze możne wstawię propozycje roślin przy ławeczce. Co myślicie o nich? Jakoś nie umiem tak sobie wszystkiego w głowie zwizualizować czy to będzie fajnie wyglądało.

Pozdrawiam.
Ps. Może ktoś podpowie?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 00:13, 05 cze 2017

Do góry
Reszta róż bardzo obiecująco wygląda, powinien być szał

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 00:10, 05 cze 2017

Do góry
Cześć , pozdrawiam serdecznie podpatruję Cię ukradkiem od jakiegoś czasu, ładnie działasz, podoba mi się tu
Czytam o nowych nabytkach, ciekawa jestem jakie duże świdośliwy nabyłaś

A powiesz mi przy okazji co to są za hortensje ?

kasja83 napisał(a)
A przy wieczornym słoneczku-moje całe dwie rabaty i hortensje.

Makro telefonem
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 00:04, 05 cze 2017

Do góry
rododendrony też dobrze u mnie rosną, z wyjątkiem jednego miejsca, gdzie są podgryzane

pierwsza Laguna

a druga nie wiem jak się zwie, kiedyś kupiona jako Maria Theresia, ale chyba nie jest nią, bo nie jest pełna

Kwiaty we włosach 00:01, 05 cze 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
2015r.

Olbrzymia fontanna!
Sadzimy różne rośliny i czasami one zaskakują nas swoją wielkością
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:56, 04 cze 2017

Do góry
Coral Sunset

morze bodziszków

przywrotniki

morze kuklików

bodziszki, przywrotnki, kukliki i liliowce, to rośliny, w które muszę inwestować, nie ma z nimi żadnej roboty
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 23:53, 04 cze 2017

Do góry
rozplenica z rozchodnikami

Ogólnie powiem ze dawno już tak zaniedbanego ogrodu nie miałam... z tyłu jeszcz względnie ogarnięte, chociaż i tam w niektórych miejscach nie moge sobie w chwastami poradzic...ale front woła o pomstę do nieba...
już kolejny rok chce zamienic The Beatles na seslerię i zawsze coś stoi na przeszkodzie... ale już musze do kalendarza wpisać ze po urlopie zabieram sie ostro do działania...

Przemarznięta dosłownie do korzenia Eden Rose wypuściła pedy... spektakularnego kwitnienia się nie spodziewam...
Miłorzęby muśnięte mrozem majowym powoli się zbierają... mają jakis białawy nalot na listkach... nie wiem co to...
Ambrowiec Gumball długo dał na siebie czekac ale chyba postanowił moja cierpliwośc wystawić na próbe za karę ze go nie osłoniłam w najwieksze mprozy...
jakies suchelce w bukszpanach są, głównie tam gdzie sie stykały z innymi roslinami w ubiegłym roku...
wiecej gdzechów nie pamietam...
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:53, 04 cze 2017

Do góry
vita napisał(a)
Sobie wybrałaś piękny czas na zajrzenie, ostatnie godziny maja

Mam podobny problem, chodzę i główkuję. Kilka piwonii, które kwitły niezawodnie i coraz obficiej, w odwrocie. Może wpływ tych chłodów wiosennych? Patrzę po stanowiskach, w zacisznych miejscach bez zmian. Może brak nawożenia, albo zbyt kwaśno? A małe, zatrzymane pączki to może być grzyb.
Dzielone i przesadzane nie zakwitną, pomimo, z rozpędu wytworzonych pąków Będą za rok
I u mnie miłość do orlików rozkwita.

Vita to na pewno grzyb w konsekwencji tych długich chłodów.
Piszesz o nawożeniu piwoni - ja zawsze myślałam że nie lubię - to jak to jest ty się znasz

moja miłość do orlików też jest nieprzemijające i może być ich więcej jak najbardziej

maki mi w głowie mieszają

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:46, 04 cze 2017

Do góry
mira napisał(a)

taka banda ? nie wiem pierwszy raz takie widziałam

Taką bandę miałam na klonie i jak widać nie tylko ja.
http://www.garnek.pl/bastorek/10022449/mlode-pajaki
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:45, 04 cze 2017

Do góry
I jeszcze raz do znudzenia bukiety różane:

Queen of Sweden

Geoff Hamilton

Bloom of Ruth

Aphrodite
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 23:43, 04 cze 2017

Do góry
I z czosnkami czas sie pożegnac

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 23:39, 04 cze 2017

Do góry
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 23:39, 04 cze 2017

Do góry
Zawilcami nie miałam kiedy się nacieszyc... akurat jak kwitły to ja miałam głowę zaprzątnięta czymś innym...
ale za to za chwile będzie las jarzmiankowy

Już przekwitają smieszne szafirki

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:35, 04 cze 2017

Do góry
Białe róze:

Alabaster

William&Catharine w ogóle nie pachnie, ale ma śmieszne pasiaste pączki:

White Gruss an Aachen

Great North Eastern Rose

Pierwszy kwiat Artemis - potwór z niej bedzie w tym sezonie

Ogród Małej Mi 2017 23:35, 04 cze 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)
Irysy u mnie w tym roku robia furorę dobrze ze znam juz ich nazwę ..potrzebna jak nic dzięki

Do usług... u Ciebie super się prezentują.

Ten rok jakiś pokręcony... patrzę, że kwitną też japońskie.. ale kwiaty o połowę mniejsze.. zawsze było miedzy nimi ok. 3 tygodnie różnicy. A może mi coś się pomieszało I ten też ten sam...tylko płatki ma takie trochę inne..

IRYS JAPONSKI WHITE LADIES

Irys syberyjski HARPSWELL HAPPINESS

Nie rozmyślam..idę spać..
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:35, 04 cze 2017

Do góry
Filomena napisał(a)
O!
Mira buszuje w ogrodzie rozsadzając wiosenne przedszkole, albo wreszcie wypoczywa.
Poczekam na fotki, nie śpieszy mi się

Filomeno wypoczywa.. no w ogrodzie przy pracy, masz rację wysadzam to moje przedszkole
wreszcie uporałam się z
- pomidorami część do gruntu część do donic i do tego aksamitki z własnej produkcji
- paprykami część do skrzyni część do donic
- wszelkim dyniowatym
dynie, cukinie i melony posadziłam też na poletku po ziemi ogrodowej
- wsadziłam część mieczyków, szałwie, titonie, miny, werbene patagońską

bardzo mało wysiałam do gruntu na razie - niestety ta wiosna szyki mi przestawiła ale nie tylko wiosna

w skrzyniach rośnie ale muszę tu doprowadzić nawadnianie koniecznie

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 23:34, 04 cze 2017

Do góry
Żurawki szaleją

Przerwa na kawę... 23:33, 04 cze 2017

Do góry
tulucy napisał(a)
Iwona to dopisuję się do klubu pie...kowego... U mnie na każdej rabacie powtykane, poupychane... Generalnie jakoś od tygodnia niezadowolona jestem i coś mi nie pasuje. Jesienią będą roszady...
A tu masz mój busz - widok z okna sypialni dziś rano...
no tu to się dopiero dzieje )))
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies