Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród z lustrem 19:42, 18 sie 2014

Do góry
Zapasowa brama, gdzie jeszcze nie ma ogrodzenia, ponieważ będziemy robić plażę na placu zabaw, potrzebny więc przejazd

Berberysy, duuużo berberysów i dereni.

Ogród z lustrem 19:40, 18 sie 2014

Do góry
Zjechały podłoża, kora, rośliny które udało się zgromadzić. Wszystko ładnie poukładane, rodzaje podłozy nie pomieszane, żeby łatwo się pracowało

Tylko kule iglaste i dwie kulki z bukszpanu znajdą się w tym ogrodzie z mojej stałej listy. Już są przycięte. Od kolejnego ogrodu zmiana, nie będzie cisów, będzie co innego.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:33, 18 sie 2014

Do góry
Więcej ciekawych podpowiedzi znajdziesz w wątkach trawnikowych, poprzeglądaj w wolnej chwili

https://www.ogrodowisko.pl/forum/8-trawnik
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:27, 18 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Lubi, ale przenawożenie jest niekorzystne, u mnie jest trawa w cieniu i półcieniu i dlatego nawożenie azotem nadmierne jest szkodliwe. Trawa rzednie i robi się mech, a dzięki mniejszej dawce azotu jest dużo lepiej. No i ograniczyłam podlewanie w cieniu. Dwa dni w tyg. tylko po 2 min.

Ślicznie Ci dziękuję za tak szczegółowe informacje
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:25, 18 sie 2014

Do góry
JulkAd napisał(a)

Danusiu, czy to oznacza, że trawa nie lubi zbyt dużej ilości azotu?...a skąd to ja mam wiedzieć?, po czym to widać?...

Pozdrówka

I rękawiczki i kaloszki..... superaśne

Lubi, ale przenawożenie jest niekorzystne, u mnie jest trawa w cieniu i półcieniu i dlatego nawożenie azotem nadmierne jest szkodliwe. Trawa rzednie i robi się mech, a dzięki mniejszej dawce azotu jest dużo lepiej. No i ograniczyłam podlewanie w cieniu. Dwa dni w tyg. tylko po 2 min.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:24, 18 sie 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Mnie oblatywanie z kawką się nie udaje, wylewa mi się od tego biegania i zaglądania i ustalania porządku prac.

Piękne te zdjęcia poranne, ogród tchnie świeżością i zaprasza do posiedzenia - po lewej stronie położyłaś na nowo trawnik na początku?

Ewciu, bo Ty masz głazy, rwące potoki i wiatr we włosach a u mnie cisza i spokój
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 19:19, 18 sie 2014

Do góry
Podsyłam artykuł i zdjęcia tego co Ci się podoba

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/198-dzikosc-pod-kontrola-czyli-o-ogrodach-naturalnych

Kondziowy ogrod cz II 18:17, 18 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kondziu, jak nie masz czasu wrzucać na watki, to chociaż linki powrzucaj do relacji w ogrodach świata w naszym dziale.
Danusiu postaram się mam sporo zdjęć i nie wiem kiedy je dam coś mało czasu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:56, 18 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie Pszczółko, w tym roku nie kładłam nowego trawnika Daje radę dzięki mniejszej ilości azotu generalnie. Najgorzej ma pod bukiem, ale wygląda

Danusiu, czy to oznacza, że trawa nie lubi zbyt dużej ilości azotu?...a skąd to ja mam wiedzieć?, po czym to widać?...

Pozdrówka

I rękawiczki i kaloszki..... superaśne
Moja bajka 17:09, 18 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Efekt liścia paproci niesamowity

O, Danusia Miło, że zajrzałaś . Dzięki .
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 14:58, 18 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Piękne zdjęcia

O ludzie, dzięki Danusiu. Komplement od Ciebie cieszy niezwykle.
Ogród z lustrem 13:53, 18 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tereny są nawet zalewowe. Podnosimy poziom, jednak nie więcej niż działki sąsiednie, woda spływa dalej na ulicę, zobaczymy czy nie będzie z nią problemu. Na razie ziemia osiada, a woda spływa niżej, na teren za ulicę. Z drenażem chyba nie będzie konieczna robota.

Zaznaczam, że to będzie ogród bez cudów wielkich, ale bardzo staranny, z warzywnikiem, z którego mam nadzieję się też "pożywić" bo będzie za dużo dla właścicieli. Cztery skrzynie po 180 cm, więc to dość sporo.

Będzie dużo traw i berberysów, fajne, okazałe drzewa i pokombinowane kombinacje, przy których siem gimnastykuję i latam w kółko i coś przestawiam. Niby coś jest pod sznurek, a tu raptem pojawia się coś jedna sztuka, ale w dobrym miejscu, co przełamuje kreski i sprawia, że robi się ciekawiej. Albo robię uskok od wzoru.

Patrzę na ile mnie intuicja nie zawodzi i jakiś głoś mówi, że tak jest OK. Tak działam w tym ogrodzie obecnie.
Bawię się i sprawdzam siebie

Pięknie napisane, to jest właśnie ten dar
mnie też bardzo tych seriali brakowało, tu największa nauka dla nas płynie, pilnie będę śledzić, zwłaszcza, ze widać, jaki trudny początek...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:29, 18 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U mnie Stipy się wysiały w kostce granitowej na południowym tarasie, były w donicach, nasiona spadły i som

Ale nijak ich nie dam rady wyciągnąć, bo korzenie się urwą.

O, szkoda wielka
U Poziomki w ten sposób wysiała się perovska i też nijak wyciągnąć, aby korzeni nie urwać

dla ciebie Danusiu hakone Auerola, te 2 letnie wielkie, roczne jeszcze mniej widoczne, ale gonią peleton

i All Gold pokazuje kwiatostan
stale ją psy podgryzają, chyba im smakuje

Ogród z lustrem 12:01, 18 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Niby coś jest pod sznurek, a tu raptem pojawia się coś jedna sztuka, ale w dobrym miejscu, co przełamuje kreski i sprawia, że robi się ciekawiej. Albo robię uskok od wzoru.

Teraz to czekam z jeszcze większą niecierpliwością
Ogród z lustrem 11:26, 18 sie 2014

Do góry
Tereny są nawet zalewowe. Podnosimy poziom, jednak nie więcej niż działki sąsiednie, woda spływa dalej na ulicę, zobaczymy czy nie będzie z nią problemu. Na razie ziemia osiada, a woda spływa niżej, na teren za ulicę. Z drenażem chyba nie będzie konieczna robota.

Zaznaczam, że to będzie ogród bez cudów wielkich, ale bardzo staranny, z warzywnikiem, z którego mam nadzieję się też "pożywić" bo będzie za dużo dla właścicieli. Cztery skrzynie po 180 cm, więc to dość sporo.

Będzie dużo traw i berberysów, fajne, okazałe drzewa i pokombinowane kombinacje, przy których siem gimnastykuję i latam w kółko i coś przestawiam. Niby coś jest pod sznurek, a tu raptem pojawia się coś jedna sztuka, ale w dobrym miejscu, co przełamuje kreski i sprawia, że robi się ciekawiej. Albo robię uskok od wzoru.

Patrzę na ile mnie intuicja nie zawodzi i jakiś głoś mówi, że tak jest OK. Tak działam w tym ogrodzie obecnie.
Bawię się i sprawdzam siebie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:23, 18 sie 2014

Do góry
Nie Pszczółko, w tym roku nie kładłam nowego trawnika Daje radę dzięki mniejszej ilości azotu generalnie. Najgorzej ma pod bukiem, ale wygląda
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:57, 18 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak Aniu, przecieram oczka, lecem na balkon, bo mam tam wielkie hortensje, patrzę z góry, potem kawka i skubanie petunii, żeby bezczynnie nie siedzieć, oblatuje z kawą ogród dokoła. Tu siądę, tam siądę i mam obchód zrobiony i plan działania na dany dzionek. Pozdrawiam

Mnie oblatywanie z kawką się nie udaje, wylewa mi się od tego biegania i zaglądania i ustalania porządku prac.

Piękne te zdjęcia poranne, ogród tchnie świeżością i zaprasza do posiedzenia - po lewej stronie położyłaś na nowo trawnik na początku?
Ogród z lustrem 08:11, 18 sie 2014

Do góry
To ta działka, tylko że jak wycięliśmy krzaki to okazało się, że sąsiedzi są i to za płotem Ale co tam. My do sąsiadów nie zaglądamy, robimy swoją robotę.

Marzenko...wiem wiem, nawet na naszym ogrodowisku są w ogrodach forumowiczów rabaty z brzozami, plazmą i trawami, ale jestem dumna, bo to piękne ogrody.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:07, 18 sie 2014

Do góry
AlKa napisał(a)
Też przyszłam pochwalić nowy avatarek a tu super zaproszenia na serial

Awatarek fotkę robiła Gosia Kasiog
Choroby i szkodniki berberysów, berberys - Berberis 08:05, 18 sie 2014

Do góry
Podlać i opryskać p. grzybowym la eto już w sumie jesień więc nie ma to takiego znaczenia. Jak spadną liście odkurz je, aby zarodniki grzybów nie pozostały w glebie na następny rok.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies