Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

gemciu83 17:21, 11 sie 2014

Nawoziłeś go już?
Dlaczego masz takie ciemniejsze plamy ?
Czy to miejsce nawożenia, podlewania obfitego ?

Jeżeli nie nawoziłeś to zasil ten trawnik.
Andrzej77 14:25, 12 sie 2014

zakupiłem Hydrocomplex i nawioze go, zobaczymy efekty. Czy nawóz jesienny stosuje sie raz przed zima np. we wrześniu czy kilka krotnie?
Milena_2805 20:14, 13 sie 2014

Witam serdecznie,
mam następujący problem, miałam ładny, młody (zasiany w maju)trawnik,przed domem zalewałam randapem podjazd i chyba przez buty rozniosłam go po ogrodzie;/ wyszły suche żółte plamy i trawa zrobiła się strasznie rzadka , po wyschnięciu wygrabiłam je i posiałam nową trawę, moje pytanie jest następujące : co teraz mam zrobić?
Czy trawę nie wysiałam za szybko (odrazu po przekopaniu)
oraz czy może powinnam teraz użyć nawozu zeby ziemie jakos wzbogacic ale boje sie czy nie spale reszty trawy
bardzo proszę o pomoc

gemciu83 20:43, 13 sie 2014

Andrzej jak podasz na koniec września to raz go podaż - nawóz jesienny i tak zawiera N więc więcej razy go nie podaż już.

-------

Milena ten Twój trawnik to sam w sobie jest rzadki i jak na ponad 3mc trawnik jest słaby.
Rzadki nie zrobił się od roundup'u tylko od braku właściwej opieki nad nim.
To, że wygrabiłaś martwą trawę (wyschniętą) i od razu posiałaś nową nie ma znaczenia. Rozumiem, że te nasiona zakryłaś ziemią i udeptałaś.

Twój trawnik to wymagał podlewania i pewnie podania jakiegoś nawozu by lepiej się wybrał.
Dziś jest słaby i na Twoim miejscu jak idzie go jakoś wzruszyć nawet ręcznym kultywatorem to by to zrobił i dosiał trawy.
Gardenarium 23:05, 13 sie 2014

Posyp też czarną ziemią z worka i pozagrabiaj lekkimi grabkami plastikowymi (wachlarzem), dodatkowo wzbogaci i będzie ładniej wyglądał. Plus nawóz, dosiewka i lanie wody.

Instagram Ogrodowiska
emwu76 20:37, 17 sie 2014

Jeśli mogę to i ja poproszę o Waszą opinię.
Trawnik z rolki został położony 4 czerwca.
Koszony na 6 cm co 4 dni bo rósł jak szalony.
Jest nawodnienie.
Od początku sierpnia trawa zbladła i zaczęła żółknąc.
Zostałam poinformowana,że nie powinnam go na razie nawozić bo był porządnie dożywiony na farmie dlatego nie dostawał od nas nic poza wodą i słoneczkiem.

mamy dużego pieska, który jest nauczony i siusia w innej części ogrodu no ale czasem zdarzy się jakiś wypadek :0 i o dziwo w miejscu gdzie nasiusiał trawa odrasta 2x szybciej i jest soczyście zielona widocznie amoniak mu służy.

Czy jednak dokarmić nasz trawnik a jak tak to czym?
I jeśłi dokarmimy go teraz to kiedy następnym razem?

Tak wyglądał 19.07 (przepraszam musiałam załonić moje dziecko ):

A tak wygląda dzisiaj

waldek727 05:08, 18 sie 2014

milena_s napisała:
mam następujący problem, miałam ładny, młody (zasiany w maju)trawnik, przed domem zalewałam randapem podjazd i chyba przez buty rozniosłam go po ogrodzie;/ wyszły suche żółte plamy i trawa zrobiła się strasznie rzadka

Mileno.
Jeżeli te ślady na trawniku są rzeczywiście wypalone roundupem, to ja w przeciwieństwie do Ciebie bardzo jestem rad z takiego obrotu sprawy. Po pewnym czasie trawnik powróci do normalności, a Ty być może więcej tego świństwa nie weźmiesz do rąk. Czy chcąc pozbyć się chwastów na podjeździe wykorzystałaś wszystkie możliwe dostępne środki do ich usunięcia?
Tylko nieskuteczność innych zastosowanych wcześniej naturalnych preparatów oraz metod agrotechnicznych uprawnia nas jeszcze, przy zastosowaniu wszelkich środków ostrożności i użyciu specjalistycznej odzieży ochronnej, aby sięgnąć po bardzo toksyczne i rakotwórcze środki chemiczne!
Na podjazdach, dojazdach, placach, ścieżkach poza ręcznym wypieleniem chwastów możemy je okrywać w określonym czasie czarną folią, robić opryski z octu, wśród kamieni i kostki wypalać je palnikiem gazowym z płaską dyszą lub zamrażać sprężonym dwutlenkiem węgla.
emwu76 17:13, 18 sie 2014

A może mój trawnik jest przelany ?
Co robić ? co robić?
Gardenarium 19:58, 18 sie 2014

Sprawdzić czy jest przelany na zasadzie analizy postępowania z trawnikiem i organoleptycznie, macając glebę.

Moi m zdaniem zagłodzony raczej albo przenawożony.

Instagram Ogrodowiska
emwu76 20:33, 18 sie 2014

Dziękuję Pani bardzo.
Przenawożony to chyba nie był 04.06 odkąd przyjechał z farmy niczym nie był nawożony.
Po "macance" mokry nie jest ale nie wykluczam ,że mógł być na początku sierpnia.
Czym go uratować w tak późnym miesiącu lata?
Jakiś strzał azotowy?
Saletra amonowa?
A potem za 40dni jesienny nawóz?