Witam
Mam problem z moim trawnikiem....poniżej zdjęcia. Jako że nie chodzi tylko o ostatnią kwestię pozwalam sobie wrzucić w wątek o "kłopotach" a nie "chorobach"
Trawnik ma około 2 miesiące, wygląda jak na zdjęciach (oprócz ostatniego, ten kawałek ma bodajże z miesiąc). Trawa Barenbrug Green Universal
Ogólne problemy natury trawnikowej:
1/ Jak widać jest rzadki...niestety dały się we znaki ulewy w niedługim czasie po posianiu, część nasion została wypłukana lub przesunięta (co widać po kępkach). Nawożony był bodajże w ostatnim tygodniu lipca, jakiejś rewelacji po tym nie było widać, zróżnicowanie w kolorze jak było tak jest
2/ Tam gdzie trawnik jest ciemnozielony rośnie ładnie, tak gdzie jasno bardzo słabo. Trawnik był koszony dopiero raz na ok 6cm 1-1,5 tyg temu. Z tym że tam gdzie słabo rośnie ostrza kosiarki go praktycznie nie tknęły. Dodatkowo trawnik zaczął żółknąć (nie tylko końcówki, ale całe listki co widać na zdjęciach)
I problem chyba najistotniejszy:
3/ Na glebie między kępkami są czarne (lub brązowe) plamki na części, na większości już wielkie plamy jak widać. Co to jest bo wydaje mi się że być może przyczynia się do tego że trawa na tych słabych częściach w pewnym momencie stanęła we wzroście a teraz żółknie. Jakieś choroby grzybiczne?
Proszę Was o pomoc.
Dosiewkę planuję zrobić we wrześniu jak będzie mniej przygrzewać i być burzowo. Najlepiej dosiać na glebę bez ruszania darni i delikatnie posypać ziemią z worka?
Jesienią i przez następny rok planowałem opryskać biohumusem.
Pozdrawiam
Marcin