Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 12:33, 29 cze 2017

Do góry
Zawiesiłem się..

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 12:33, 29 cze 2017
Do góry
kasiek napisał(a)

patrze na ta fotke ...to az sie prosi zeby zamiast sciany w granicy dzialki było tam okno z salonu kuchni czy łazienki ...prosto na taras z widokiem

światowy widok ...idealny kadr dla architektów domów
Ptasi gaj 12:30, 29 cze 2017

Do góry
Znowu przechodzi burza

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 12:30, 29 cze 2017

Do góry

Trawnik spalony / zniszczony nawozem 12:28, 29 cze 2017

Do góry
Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tutaj nowy i chciałbym Was prosić o poradę, co mam zrobić aby przywrócić trawnikowi "blask"? Na trawie pojawiły się żółte placki, napewno nie jest to sprawka psa, bo załatwia się poza ogrodem. Generalnie trawnik nie był w najlepszym stanie po zimie ale teraz jest o wiele gorzej...

1. w kwietniu skosiłem i zrobiłem wertykulacje wertykulatorem ręcznym gardena
2. 1 maja spryskałem trawnik mniszkiem
3. W niektórych miejscach gleba była bardzo twarda i po podlewaniu na trawniku zostawała kałuża, kupiłem więc sandały do aeracji i przy ławce pochodziłem w nich.
4. W połowie czerwca posypałem trawę nawozem Agrecol do trawników zachwaszczonych. Podlałem zaraz po nawożeniu a zaraz potem cały dzień padał deszcz.

Co mogło pójść nie tak i jakie zabiegi powinienem wykonać aby trawa była gęsta i zielona ?

Z południa Polski - ogród Marzeny 12:24, 29 cze 2017

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Denerwuje mnie ta rabata a w zasadzie te turzyce. Jak się skończą tulipany to pustka i brzydkie póki co jeszcze turzyce... Pasowałoby mi coś co po tulipanach przez lato jest ładne kwitnące. Ale co? Macie jakieś pomysły?

Witam się w twoim ogrodzie, jednym z moich indpiracji Ja proponuję szałwię omszoną, jest cudowna! wydaje mi się, że będzie pasować do turzyc i ściany z szmaragdów.
Pozdrawiam
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 12:22, 29 cze 2017

Do góry
Murek i wejście do ogrodu. Wkrótce będzie spawana furtka i zastąpi tą drewnianą. Wejście do ogrodu dostało doniczki z tujami na pniu i bakopą fioletową.

Naturalne zwalczanie chorób roślin 12:20, 29 cze 2017

Do góry
Szukam pomocy dla mojej gruszy. Młode drzewko. Wygląda jak na zdjęciu. W tym roku zaraziłam się ekologią więc zaczynam od szukania sposobów ekologicznych. O ile jeszcze przeżyję pryskanie kwiatów chemia na konkretne choroby, to warzyw i owoców wolałabym nie… Nie wiem nawet za dobrze co to za plamy, bo z drzewek owocowych miałam do tej pory tylko jabłonki, wiśnię i śliwę. Nigdy nic im nie było. No może mszyce w tym roku trochę dają się we znaki. Ale na mszyce znalazłam jakieś naturalne opryski, chociaż jeszcze nie próbowałam. Macie jakieś pomysły? Czy jeśli ją tak zostawię to w przyszłym roku będzie ta sama choroba czy niekoniecznie?
Sansewieria ( Sansevieria ) zwana też wężownicą 12:19, 29 cze 2017

Do góry
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:19, 29 cze 2017

Do góry
Milka napisał(a)

ta róża w tych stipach, głowami w dół, na leżąco mus focić

Piękna ta różyczka mam słabość ( po prababci) do żółtych i białych róż.
Irenko moje patyki bidne aż wstyd, limki są najbardziej obiecujące, ale podlewam i schowałam do cienia i od wiatru i czekam. Pięknie za to rośnie u mnie Twoja brązowa trawka. Sadzonki rozplenicy tej mojej to nie moudry tylko hameln przecież, możemy się zamienić Kalarepki mogę podrzucić przejazdem w sobotę jadę na Lato Kwiatów.
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:11, 29 cze 2017

Do góry
tutaj jest sama
one zakwitają dopiero o tej porze, jak inne najczęściej już kończą

nieplanowane, maczki same, lilie celowo

floks ruszył i spóźniony łubin
Z południa Polski - ogród Marzeny 12:07, 29 cze 2017

Do góry
Dzieje się akcja odchwaszczanie, potem zrywanie darni celem połączenia rabat. W nowym pustym miejscu jest hortensja i rozplenica Hameln a dosadzę piwonie i przywrotnik.
Ogród na piasku i z wielkim murem 12:06, 29 cze 2017

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Pora na pożytki z ogrodu

Pomidorki rosną, ciekawe kiedy pojawią się pierwsze dojrzałe

Bawole serce, moja ulubiona odmiana, mięsiste, duże, mniam mniam

Czy ja doczekam takich widoków, skoro dopiero kwitną
Ogrodowy song 12:04, 29 cze 2017

Do góry
Ale spotkała mnie niespodzianka..zakwitł irys jeden z kilku, reszta w pąkach.

Zawilce ruszyły też.

Ogródkowe perypetie:) 12:02, 29 cze 2017

Do góry
abiko napisał(a)
Dla zakręconych różami, róże na bransolecie..

i wracam do pracy

Ładnie tematycznie się wpisuje
Zrobię dla ciebie sadzonki Summer Snow kilka
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:59, 29 cze 2017

Do góry
codziennie coś nowego zakwita, to jest dla mnie najpiękniejsze
czasami zdążyłam zapomnieć, że coś mam
pofolguję u siebie, a potem do was

ruszyły falbankowe

miskanty gracki i Dronning Ingrid oszalały, zarastają wszystko
ale róża jarzy, uwielbiam ją bardziej niż te kultowe

ona potem zmienia barwy, jest jakby 3 kolorowa
Ogród z łezką II 11:56, 29 cze 2017

Do góry
Gocha napisał(a)
Kasiu już sprawdziłam - oczywiście u Pruchniaka jest William Morris ( zadzwoniłam ) - i co Ty na to ?

Boże...nie...mam go przecież...i nie mam gdzie...Małgosiu, miej litość!!!

Edit. Tu se zobacz

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5133-ogrod-z-lezka-ii?page=886

i jeszcze z poprzedniego miejsca, zeszły rok, zdjęcie chyba Sebusia

Miłkowo - sezon 2016-2022 11:53, 29 cze 2017

Do góry
abiko napisał(a)

No poważnie, Jak Kindzia napisała tylko tobie wszystko z patyka rośnie, i Kasi jeszcze

O rany, chyba muszę uwierzyć w te zielone kciuki

rusza lawenda w niebieskim i bordowe rozchodniki, parę zmian zrobię, dumam, zaraz perovskie i dalie..
a w donicach cisy czekają na cięcie, kule i stożki usiłuje stworzyć...na razie mizernie

te uwielbiam, bo zawsze są na baczność
jedna biała, a druga 3 kolorowa
były malutkie, uratowałam, jak je w donicy zmroziło, lat temu 5 i teraz gigantki i ciasno im, ale cóż, nie ruszam.

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 11:53, 29 cze 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Piękna ta Twoja Jasmina, ja mam drugi rok. Dopiero zaczyna kwitnąć.

I w przeciwieństwie do Constance Spry skoczki uszkadzają ją tylko minimalnie. Mszyca jest na niej krótko o ile w ogóle. Grzyba też nie załapała odkąd ją mam. Po burzy wygląda nieco zwieszona, ale w ogólnym widoku prezentuje się pięknie.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:49, 29 cze 2017

Do góry
Tutaj mój własny "projekt", ta widoczna na zdjęciach rabatka to ta na samym dole rysunku. Nie ma ściany z zielonych drzewek, bo tak jak pisałam nie wiem co posadzić. Macie pomysł?

Kocham trawy, trawy i jeszcze raz trawy, szkoda że nie sa cały rok, bo bym nimi 3/4 ogrodu obsadziła. Mam z 15 miskantów gracillimus i innych no i odważyłam się na tej rabacie ze zdjęc posadzić trawe pampasową białą cortaderia pumila, na razie pięknie rośnie, jest juz spora. Zobaczymy jak przezimuje...
Mam tego bukszpana giganta, którego nija nie umiem uformować, postrzygłam go trochę ale dalej jest daleki od ideału. Z boku na rabacie dosadziłam mu towarzystwo kulkowe, 4 kulki maleństwa,wyglądają jak jego wnuczki z przodu otoczone żurawkami lime marmalade a dalej atumn leaves. Te drugie kiepsko coś rosną, za to limonowe dosyc ładnie, takie sałaty
Dwie wierzby pendula, kilka hortensji limelight, ale niestety w tym roku jeszcze nie będą kwitnąć. Między nimi lekko z tyłu miskanty gracki, z przodu tawułki japońskie a na końcu tej rabaty dwie trzmieliny sczepione na pniu w otoczeniu piórkowek hammeln, ale tak bidnie rosną powoli, że trochę żałuję, że się na nie tak napaliłam. Ciepliwości, cierpliwości Gdzieś tam jeszcze są funkie, chociaż łatwo nie mają troche za słonecznie dla nich ale dają radę.
Na samym froncie końca rabaty przy tych piórkówkach są rozchodniki karpackie Matrona, rosną jak szalone.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies