Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:53, 26 lis 2016

Do góry
kasiek napisał(a)

Kalina wawrzynowata Lisa Rose dostępna w szkółce na Barbary

Piękna jest i kwitnie w zimie, ale poczytałam ciutkę i wszędzie piszą strefa 7-10 bo źle znosi mrozik, powinno się okrywać , ale jak się wtedy cieszyć kwiatami i zapachem?
Strasznie jestem ciekawa jak sobie poradzi, życzę, żeby się udało, u Ciebie specyficzne warunki
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:14, 26 lis 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Super prezenty
Co to za kalinka???

Kalina wawrzynowata Lisa Rose dostępna w szkółce na Barbary
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 18:46, 26 lis 2016

Do góry
kasiek napisał(a)
Rany jaka radość - kilka zakupów sprezentowanych przez rodzinkę
Kalina która właśnie kwitnie

i ołownik (też kwitnie)

A na front 3 danica i 2 zimozielone irgi - hura!

Takie prezenty cieszą najbardziej . Że też ja i imieniny i urodziny mam w zimie . Dobrze, że zostaje jeszcze Dzień Matki i rocznica ślubu .
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:10, 26 lis 2016

Do góry
Rany jaka radość - kilka zakupów sprezentowanych przez rodzinkę
Kalina która właśnie kwitnie

i ołownik (też kwitnie)

A na front 3 danica i 2 zimozielone irgi - hura!

Moja ostoja 16:01, 26 lis 2016

Do góry
Adela napisał(a)
Joluś, Janinko, skoro twierdzicie, że tuje ładne, to niech tak zostanie Dziękuję

Bogdziu - ja mam wątpliwości co do tego, czy to Watanabe, bo ona powinna kwitnąć do jesieni. Jest najdłużej kwitnącą kaliną. Moja kwitnie obficie, ale bardzo krótko.

Podobno kwitnie najdłużej ale te terminy jakie podają to wcale nie oznaczaja tak długiego kwitnienia. Przy niej podają od czewca do wrzesnia ale to tylko znaczy ze moze zakwitnac w tych miesiacach , na ogól w zależnosci od warunków w jakich rośnie zakwitnie wczesniej lub później. O ile wiem żadna kalina nie kwitnie tak długo a te terminy tak samo są podawane np przy powojnikach.
Nie wiem dlaczego w poprzednim poscie mam błąd, tak na pewno nie napisałam a teraz nie mogę juz poprawic.
Ogród z pergolą 11:23, 26 lis 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
dziewczyny dziękuję ze jesteście i zaglądacie okres Wszystkich Świętych to dla mnie bardzo trudny czas stąd moja nieobecność...

podsumowując wszystkie propozycje zrobiłam listę drzew/krzewów wielopniowych, ktore będę analizować:
1. klon ginala
2. parotia perska
3. kalina sztywnolistna
4. deren kousa
5. stewartia
6. dereń pagodowy
7. kruszyna pospolita
8. dereń syberyjski
9. klon grabolistny
10. heptokodium chińskie
11. dereń jadalny

moje kryteria wyboru to tempo wzrostu, jesienne przebarwienie, jak szybko gubi/dostaje lisci, stanowisko sloneczne, nieosloniete,

Próbuję nadrobić u ciebie zaległości ale to ciężka sprawa. Mam kruszynę asplenifolia w pełnym słońcu, daje radę. Wada na jesieni gubi mnóstwo tych drobnych wąskich liści. Średnio dekoracyjna, bardziej jako tło. Szczupła. Można ciąć. Ja trochę ją formuję -dół łysy góra pierzasta. Nie choruje.

Dereń kousa mam, był w słońcu i musiałam przesadzić do półcienia bo nie dawał rady. Sechł, marniał. W półcieniu i bardziej wilgotnej glebie nagle odżył.

Powodzenia w pracy i nie daj sobie na głowę wejść.
Moja ostoja 21:16, 24 lis 2016

Do góry
Adela napisał(a)
Bogdziu, jak miło, że podobają Ci się
Kalina rzeczywiście pięknie się przebarwia jesienią, ładnie też wygląda w maju, kiedy kwitnie. Nawet nie znam nazwy, bo zamawiałam Watanabe
A propos czyszczenia tuji - mówisz, że co roku, to za karę? zobaczę za rok, może wystarczy chociaż trochę otrzepać?
Zapewniam, że trzy lata, to za długo. To była masakra!

No to pewnie jest Watanabe bo gałązki choryzontalnie ułożone i liscie podobne .Myśle ze trzy lata spokojnie mozna poczekac , po pierwszym czyszczeniu juz tak mocno sie nie zaśmiecą.
Moja ostoja 20:20, 23 lis 2016

Do góry
Bogdziu, jak miło, że podobają Ci się
Kalina rzeczywiście pięknie się przebarwia jesienią, ładnie też wygląda w maju, kiedy kwitnie. Nawet nie znam nazwy, bo zamawiałam Watanabe
A propos czyszczenia tuji - mówisz, że co roku, to za karę? zobaczę za rok, może wystarczy chociaż trochę otrzepać?
Zapewniam, że trzy lata, to za długo. To była masakra!
Moja ostoja 20:08, 23 lis 2016

Do góry
Berberys i kalina ślicznosci. Ja bym co rok tych szmaragdów nie czyściła bo za jakie grzechy?, co trzy lata w zupełnosci wystarczy.
Pszczelarnia 17:59, 21 lis 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

najładniejsze sa azalie! ...i sie przebarwiają na jesień i jakiś czas w swoich barwach trwają....i hortensje bulikieowe ale to na tym forum juz mocno oklepane wiec tylko wtedy sadzić jak sie ma niedobór w ogrodzie

kalina czy nawet sławetna trzmielina oskrzydlona trzyma kolor jak miłorząb ...kilka dni raptem

Mam dwie trzmieliny oskrzydlone compactusy, jedna przebarwiła się wcześniej, druga później ale kolor trzymały od końca sierpnia do końca października
mam zdjęcia z 25.08 i 23.10 Dodam, że nie dbam o nie szczególnie, nie podlewam, nawożę sporadycznie. Azalie u mnie też bida z nędzą

Ja bym chętnie zaprosiła fotengille do siebie No i berberysy więcej berberysów, derenie... pięknotkę też bym wcisnęła
Pszczelarnia 15:35, 21 lis 2016
Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A ja mam plan dokupić jeszcze kilka trzmielin oskrzydlonych.

Ogłoszenie gatunkowe castingowe: szukam ładnych krzewów. Jakie się Wam bardzo podobają?

najładniejsze sa azalie! ...i sie przebarwiają na jesień i jakiś czas w swoich barwach trwają....i hortensje bulikieowe ale to na tym forum juz mocno oklepane wiec tylko wtedy sadzić jak sie ma niedobór w ogrodzie

kalina czy nawet sławetna trzmielina oskrzydlona trzyma kolor jak miłorząb ...kilka dni raptem
Ogrodowy spektakl trwa ... 18:20, 16 lis 2016

Do góry
Ten pieris będzie kwiatkami zdobił ogród, kwiaty w takim trudnym kolorze ale do białego pasują super

Kalina angielska jeszcze by się pyszniła liśćmi a tak sypie to złoto pod nóżki

jeszcze masa ziarenek wszelkich ale ptaki sa leniwe lepiej załapać się na gotowe - znamy to

Kalina - Viburnum 22:07, 14 lis 2016

Do góry
Kalina Onondaga w maju w czasie kwitnienia i jesienią w październiku.

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 20:06, 14 lis 2016

Do góry
Margarete napisał(a)

Aneczko witaj,
cieszę się że zaglądasz
U mnie jeszcze nawet jakiś róże - terminatorki kolorem błyskały. Liści kolorowych już prawie nie ma, berberys Green carpet jeszcze troszkę czaruje kolorem i kalina eskimo oraz berberys Juliany. Perukowiec zgubił wszystkie liście, pozostałe krzewy i drzewa też. Tylko trawy jeszcze zdobią ogród ale już wkrótce będą związane i stracą na urodzie
U nas co noc ostatnio mróz, w sobotę i niedzielę było trochę śniegu tak żemoje wnuki nawet mini-bałwanka zrobiły
Czekam jeszcze na delikatnie ocieplenie żeby zakończyć sezon.
Pozdrawiam!
ja też czekam, ze jeszcze będzie ocieplenie biało od śniegu to jeszcze u nas nie było, ale przymrozki się psocą, mój perukowiec młodziutki i o dziwo ma jeszcze wszystkie listki pomimo, że go niedawno przesadzałam.
Traw wysokich mam niewiele i to młodych więc na piękne pióropusze muszę zaczekać, ale za to stipy są jeszcze w dobrej kondycji i zdobią
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 19:48, 14 lis 2016

Do góry
an_tre napisał(a)
Potuptałam po Margaretkowym ogrodzie w poszukiwaniu ostatnich kolorków, wszędzie jeszcze można je spotkać zanim biały śnieżek je przykryje albo jesienna słota zmieni w bury brąz.
pozdrawiam Małgosiu

Aneczko witaj,
cieszę się że zaglądasz
U mnie jeszcze nawet jakiś róże - terminatorki kolorem błyskały. Liści kolorowych już prawie nie ma, berberys Green carpet jeszcze troszkę czaruje kolorem i kalina eskimo oraz berberys Juliany. Perukowiec zgubił wszystkie liście, pozostałe krzewy i drzewa też. Tylko trawy jeszcze zdobią ogród ale już wkrótce będą związane i stracą na urodzie
U nas co noc ostatnio mróz, w sobotę i niedzielę było trochę śniegu tak żemoje wnuki nawet mini-bałwanka zrobiły
Czekam jeszcze na delikatnie ocieplenie żeby zakończyć sezon.
Pozdrawiam!
Elinkowy ogród 10:29, 09 lis 2016

Do góry
Jak się śmiejesz a nie płaczesz z powodu OPeeRu to dobrze

Po kolei:

Musisz zdecydować się, jaki chcesz ten żywopłot. Bo mnie się zdaje, że Ty ciągle skręcasz w kierunku tej inspiracji, którą mi kiedyś pokazywałaś, czyli żywopłotu naturalnego, mieszanego.
Ale takie żywopłoty ZUPEŁNIE INACZEJ się robi. Nie wystarczy po prostu wziąć większej ilości gatunków i posadzić ich w rządku.
Zrobienie takiego mieszanego żywopłotu, atrakcyjnego z dwóch stron i na takiej szerokiej rabacie to już bardzo wysoka szkoła jazdy. Na tym forum chyba tylko Danusia potrafiłaby coś takiego zrobić.

Jeżeli nie chcesz się szczelnie osłaniać od ulicy (w sumie podoba mi się ten pomysł - będzie bardziej po amerykańsku) to może lepiej w ogóle zrezygnować z żywopłotu i zrobić rabatę mieszaną, z drzew, krzewów i bylin, która będzie widoczna i od domu i od ulicy?
Żeby nie robić zamieszania, narysowałam tylko największe drzewa i krzewy. Bliżej krawędzi byłyby byliny i mniejsze krzewy.

Ciemnozielone - zimozielone (żywopłot ze szmaragdów od sąsiada i cisy?ostrokrzewy? choiny kanadyjskie? jako szkielet rabaty)
Jasnozielone - duże krzewy liściaste, typu kalina, dereń, perukowiec itp
Czarne kółka - dwa większe drzewa liściaste, np.: klon red sunset i jedno mniejsze np.: jabłoń royalty albo brzoza youngii
Tak wyglądałaby mniej więcej rabata

a tutaj inspiracje:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859138891/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859138889/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859094701/
Tylko u Ciebie te rabaty jeszcze głębsze by były.

Problemy są dwa:
- coś wspominałaś o liniach rozsączających
- nie mam pojęcia, czy taka rabata będzie grała z resztą ogrodu, ale zakładam, że reszta ogrodu też będzie do przeróbki
Podmiejski ogródek 10:51, 08 lis 2016

Do góry
No dobra, narysowałam Wam rabatę. Zanim pokażę, kilka disklajmerów:

- niestety, czas oczekiwania na nią nie przekłada się na jakość efektu: jeśli spodziewałyście się, że skoro tak długo nad nią siedziałam, to wyjdzie ósmy cud świata - srogo się zawiedziecie.

- długie oczekiwanie spowodowane jest częściowo nadmiarem ambicji - narysowałam chyba z 10 wersji, do połowy z nich zrobiłam po dwa szkice rabaty (wiosną i jesienią!) - w tym celu zakosiłam synowi gumkę i co lepsze kredki; w końcu stwierdziłam, że to bez sensu, bo i tak tylko posadzenie krzaków się liczy, a byliny będą wędrowały.

- dodatkowo tato miesza mi w głowie, bo powiedział, że na wiosnę wyciepie te jałowce i zrobi porządny żywopłot; więc skoro on robi, to ja już nie muszę, prawda? już się ucieszyłam z dodatkowego miejsca, ale po przemyśleniu stwierdziłam, że musiałabym i tak na całym tyle posadzić krzewy, żeby to ogrodzenie zasłoniły; żadne trawy i byliny się nie sprawdzą. No więc wróciłam do tych cisków.

- tato musi wyrzucić kilka swoich cisków, które okazały się być krzaczastymi, niskimi odmianami i na żywopłot się nie nadają; powiedziałam, że chętnie wezmę i przerobię na kulki i poduchy.

Na rysunku kolorami zaznaczone najistotniejsze punkty:
- ciemnozielone - zimozielone cisy i mahonie
- jasnozielone - krzewy liściaste
- fioletowy - berberys rose glow
- brązowe - trawy.

Zależało mi, żeby krzewy i trawy były równomiernie rozmieszczone po całej rabacie a pomiędzy nimi byliny, żeby zimą nie było efektu "pół rabaty puste"

Uff, stresa mam

1 - nadal nie mam wybranego krzewu; pewnie zostanie ta kalina nn, którą mam, jak urośnie za duża to ją wtedy wymienię;
2 - cisy różnej wielkości i formy
3 - mahonie
4 - hortensje najchętniej dębolistne - w sezonie będzie widać tylko hortensje, a dopiero zimą mahonie;
5 - kruszyna fine line
6 - berberys rose glow - ciemnoróżowy akcent całosezonowy
7 - dwie tawuły anthony waterer
8 - wysokie trawy - mam miskanty ML, ale w sumie wolałabym coś z bardziej pionowego i z brązowymi kłosami (Nett narobiła mi apetytu na trzcinniki)
9 - średniej wysokości trawy - rozplenice lub molinie
10 - piwonie
11 - przetacznikowiec alba
12 - floksy? ostróżki?
13/14 - jeżówki/ carexy ID?

ukośne paski to mogą być szałwie, rozchodniki, żurawki, bodziszek.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies