Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Pasja posiadania ogródka 10:43, 10 lut 2015

Do góry
Witaj Agnieszko, wpadam z rewizytą - dzięki za odwiedziny u mnie .
Zazdroszczę nie tylko oranżerii ale i tego kompostu! Ja dopiero wczoraj zorientowałam się, że trzeba kompostownik wybudować
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 16:15, 09 lut 2015

Do góry
Dwa lata temu zakupiłam gazetę Magnolię czy tez inne pismo o ogrodach. Nie pamiętam już jakie. Do gazetki zostały dołączone nasionka trawy. Trawę wysiałam. Wyrosła mi na ponad dwa metry. Wyglądem przypomina miskanta olbrzymiego tylko na jego końcach wyrastają kolby z nasionkami. Na jednym z krańców działki postawiłam skrzynkę na kompostownik. Pomyślałam sobie, że dobrze byłoby ją czymś zakryć, więc czy nie wysiać takiej trawy?
Oto nasionka, może pomogą w identyfikacji.

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 10:31, 08 lut 2015

Do góry
Waldku cieszę się bardzo, że zdecydowałeś się pokazać nam swój ogród Wiesz, że jesteś wielką skarbnicą wiedzy i jest mi bardzo miło, że mogę Cię poznać choćby wirtualnie

Dzieki Tobie i Toszce założyłam w tamtym roku kompostownik. W tym roku mam zaplanowaną wielką rewolucję w ogrodzie (jeśli w małym ogrodzie przesadzanie można nazwać wielką rewolucją) i już się cieszę, że będę miała właściwy materiał pod rośliny

Muszę na spokojnie przeczytać Twój wątek od początku, może znajdę odpowiedz na nurtujące pytania aby nie powtarzać dwa razy tego samego.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 20:38, 06 lut 2015

Do góry
Wreszcie narysowałam ogólny kształt ogrodu.
Kropkami zaznaczyłam 'ścianę'złożoną z tuj szmaragdowych oraz yellow ribbon, chyba dobrze napisałam.
Warzywnik z ławeczką. W tym roku ta część ogrodu nie zmieni się za wiele. Powód jest banalnie prosty. Brak czasu
Pergola -posadzone zostaną clematisy oraz róże.
Drewutnia.
Przy tarasie, hortensje Annabel i hosty.
Cztery świerki-dwa pospolite, serbski oraz kłujący.
Za świerkami schowany niewielki kompostownik. Chciałabym między nie wpleść coś czerwonego, berberysy, derenia lub trzmielinę.
Poniżej tuje szmaragdy posadzone pojedynczo, tawuły, żurawki i?
W tym roku miejsce eksperymentalne
Łagodne szerokie stopnie.
Cel na rok 2015

Stosowanie nawozu Rosahumus 08:56, 06 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kup kompostownik i rób sama. Kiedyś to robiono tak, kopano rowy i zakopywana wszystko co zbędne w ogrodzie i organiczne, na tym sadzono po roku warzywa. Ja nie jestem winna że nie ma, ja uświadamiam co powinno się stosować, ale sobie samobója niestety nie wbiję

Kompostownia jest w Tczewie, poszukaj w necie, ja znalazłam TCZEW
Ul. Czatkowska 8

Albo zamawiaj z Polski z transportem, w Warszawie jest na Marywilskiej 44. Dzwoń i zamawiaj albo rób sama.

Dziekuje Danusiu,

Obdzwoniłam okolice ale do Tczewa jeszcze nie dotarłam
Swoj kompostownik zakładam ale troche minie zanim bede mogła korzystac ze swojego konpostu. Jeszcze raz dziekuje za namiary.

Pozdrawiam serdecznie
Stosowanie nawozu Rosahumus 08:34, 06 lut 2015

Do góry
ela_z napisał(a)

Danusiu, napisz prosze gdzie kupujesz prochnice w mnie w Trojmiescie w ogrodniczych brak z kompostem tez jest problem

Kup kompostownik i rób sama. Kiedyś to robiono tak, kopano rowy i zakopywana wszystko co zbędne w ogrodzie i organiczne, na tym sadzono po roku warzywa. Ja nie jestem winna że nie ma, ja uświadamiam co powinno się stosować, ale sobie samobója niestety nie wbiję

Kompostownia jest w Tczewie, poszukaj w necie, ja znalazłam TCZEW
Ul. Czatkowska 8

Albo zamawiaj z Polski z transportem, w Warszawie jest na Marywilskiej 44. Dzwoń i zamawiaj albo rób sama.
Pasja posiadania ogródka 13:45, 02 lut 2015

Do góry

to jest koniec działki za warzywnikiem ,tam jest mój kompostownik tak wygląda po sobotnim przerzuceniu go,taką oto ziemie daję na wiosnę pod pomidory i ogórki oczywiście reszta też dostaje
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 13:39, 02 lut 2015

Do góry

tak wygląda mój kompostownik po przmieszaniu go w sobotę
Ogród Mirelli 13:31, 02 lut 2015

Do góry
Ale super z tym nieświadome . Wiesz co tak sobie myślę, że bym chciała skopiować ogród, ponieważ jest to dla mnie najbardziej bezpieczne, żeby nie robić ogrodowych wpadek. Nie mam daru takiego, że sama kolorystycznie, rodzajowo potrafię zorganizować, dobrać, zestawić, nie mam daru widzenia oczami wyobrazni.
Naprawdę dużo czytam, oglądam, podglądam, notuję. To nie jest tak, że wpadłam na chwilę i robię ogród. Biorę juz teraz pod uwagę rodzaj ziemi, nasłonecznienie i inne o których piszesz. Ogród Tosi przeczytałam cały wcześniej i mam w obserwowanych.
Cały czas rysuję i wytyczam rabaty, ciągle zmieniam i poprawiam.
A co do kompostu to chętnie taki kompostownik bym założyła, ale nie wiem co tam składować?
Czy jest o tym wątek?
Ogród niby nowoczesny ale... 19:08, 01 lut 2015

Do góry
Nawet mój kompostownik ładnie teraz wygląda
Skrzynie przysypane...

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 11:09, 31 sty 2015

Do góry
Dobre,dobre
Dla niewtajemniczonych podaję link :

http://www.homegrownfun.com/natural-fertilizers-around-house/

olaw , Paniprzyrodo- w tym zimowym okresie suszenie to chyba najlepsze rozwiązanie

Mala_Mi - Ja już się z pomidorów wyleczyłam po ostatnim sezonie Chociaż skorupek u mnie dostatek bo synuś " masę" robi, czy jak to się tam nazywa

Ewik -to bardzo poważne tematy,dla nas ogrodników

leon60 ,Ewa777 - ja kompostownika nie mam,bo mój M podchodzi do tych spraw olewająco

roza170855 - miło powitać,zapraszam

miro - mrożone, suszone ,czy na kompostownik,wszędzie działaja dobroczynnie
poczytaj artykuł .
a odnośnie róż to zamówiłam sobie takie cudeńka :

1) Gentle Hermione
2) Geoff Hamilton
3) Queen of Sweden
4) Piano
5) Chandos Beauty
6) Princess of Wales (Hardinkum) - 2 szt
7) Soeur Emmanuelle
8) Johann Wolfgang v. Goethe Rose
9) Chippendale
10) Mme Isaac Pereire
11) Souvenir de William Wood
12) Souvenir du Docteur Jamain
13) Cardinal Hume
14) A Shropshire Lad

as226 - Ty się Asia nie ciesz,tylko się ucz

Tess - masz rację,Alinak to doświadczona ogrodniczka,my tylko odgrzewamy tematy. O kulkowaniu tez było u Aliny dużo,dużo wczesniej
Ale my jesteśmy ganz świeże ogrodniczki
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 22:48, 30 sty 2015

Do góry
Mysza napisał(a)

Justynko fajny ten zawijasek u góry
Nie wiem czy nie lepiej ustawić basenu wzdłuż płotu.Tak to bardzo przedzieli działkę. Na tym naszym ogrodzie jak jest słońce to żar jest cały czas i woda bardzo szybko się nagrzewa. Nie ma z tym problemu.Basen ma być wysoki na 1.20.
Przy płocie myślałam o trawkach, byłoby jak nad jeziorem

Zawijasek do ławeczki

Ale na wczesniejszych projektach miałaś podzieloną działkę na dwa, a nawet trzy pokoje...więc nie wiem gdzie problem? Jak postawisz basen wzdłuż płotu i nie podzielisz działki...to wydłuży się ona jeszcze bardziej i będzie wyglądać jak korytarz.

Teraz macie żar, bo nie macie żadnych drzew, ale jak byś chciała zasłonić ten szary dom naprzeciwko... to jedynie serby go zasłonią. Jak posadzisz serby, to będzie cień na końcu działki... i tam baseny bym nie stawiała.

Masz sporo do przemyślenia
Jeśli masz chęć, to możesz nappisać do mnie na PW i opisać, co byś chciała (oprócz basenu) mieć w ogrodzie...np warzywnik, kompostownik, ławki, huśtawki... jak się będę nudzić, to mogę coś potworzyć
Styl już wiem jaki

Mały ogródek Eli 20:53, 30 sty 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Szukałam w necie i chyba sobie zamówię. Nawet ceny widziałam dziwnie niskie. Muszę do nich zadzwonić, czy wyślą mi

Ewa tylko sprawdz czy to nie czasem torf odkwaszony. Bo na nasza gline jest niekorzystny:/

Mus zalozyc kompostownik tylko gdzie ja go w swoim maluchu umieszcze?!
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:08, 29 sty 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Czy masz w swoim ogródku kompostownik? pytam bo mnie nurtuje temat stawiać- nie stawiać?
jesli masz miejsce to STAWIAJ koniecznie. Miałam dwa kompostowniki takie plastikowe z lidla, niestety teraz nie mam miejsca i kminie czy przy biurze sobie kompostownika nie zrobić Na jesieni wykorzystałam cały kompostownik do kopczykowania.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 07:27, 29 sty 2015

Do góry
Czy masz w swoim ogródku kompostownik? pytam bo mnie nurtuje temat stawiać- nie stawiać?
Mój nowy stary ogród 11:35, 27 sty 2015

Do góry
Mój w domu też taki sobie się zrobił, ale ja chyba przelewałam, wyniosłam go do pralni, żeby mnie nie drażnił i tak mu się polepszyło. Bał się bo z pralni to już na kompostownik tylko się idzie.
Dżdżownice kalifornijskie 10:33, 27 sty 2015

Do góry
Witaj Magdo. Jeżeli chodzi o drenaż to tak jest zrobiony, z wilgotnością też uważam więc myślę ,że tu chodzi bardziej o to co pisze Waldek pewnie im za zimno jest biedaczkom prawie wszystkie siedzą na samym dnie przy ściankach wiadereczka . Wiecie mam jeszcze jedno pytanie. Kilka dni temu przerzucałem swój kompostownik do którego nigdy nie wpuszczałem Kalifornijek, a w materiale który znajdował się na pryzmie było dość sporo dżdżownic chyba naszych rodzimych ale bardzo bardzo przypominających te które kupiłem jako kalifornijskie. Jak Wy je odróżniacie ja teraz jestem w kropce czy mój zakup to to co chciałem
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 07:43, 27 sty 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Czy kompostownik może stać w miejscu gdzie nie docierają promienie słońca?

Promieniowanie UV jest pasmem zabójczym dla wszelkich mikroorganizmów. Ponadto podstawą prawidłowego kompostowania jest stałe odpowiednie utrzymywanie wilgoci. Jak widzisz, tylko z tych dwóch przykładów wynika, że kompostowniki powinny być stawiane w zacienionych miejscach.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 21:45, 26 sty 2015

Do góry
Kuba napisał(a)

Jak najbardziej.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 20:33, 26 sty 2015

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies