Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogród tworzony z pasją 17:15, 24 lut 2016

Do góry
Powinny, trzymam kciuki.

Rozplenica perłowa dzisiaj wygląda już tak:

A stipa tak:

Myślicie że moglbym w weekend zacząć pikowac?
Prawie - jak ogród 16:29, 24 lut 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Rozplenica Tobie na pewno wykielkuje. Mi się udało, to i Tobie też.

Dzięki Karol, za słowa wsparcia
Jak na razie siedzą w ziemi 4 dzień i nadal nic... Ale ja jestem cierpliwa
Prawie - jak ogród 15:54, 24 lut 2016

Do góry
Rozplenica Tobie na pewno wykielkuje. Mi się udało, to i Tobie też.
Prawie - jak ogród 15:15, 24 lut 2016

Do góry
Karol, Agnieszko , Beatko - mam nadzieję, że mnie nie zawiodą Już się w szkólce rozglądałam, ale na razie pełno wiosennych kwiatów jeszcze...

Mirelko, Iwonko, Dominiko, Olga - macham do Was kobietki
Pewnie tak jak i Wy z utęsknieniem czekam na wiosnę, choć na razie czarno to widzę... Prognozy jakoś mało wiosenne
Posiałam stipę - po raz pierwszy z własnych nasionek i w dodatku zebranych właśnie z rabatki, bo te z jesieni gdzieś się zapodziały i nijak nie mogę ich zlokalizować... Mam nadzieję, że coś tam wzejdzie
Posiałam też rozplenicę hameln i kostrzewę. O ile kostrzewę sieję już ponownie, to z rozplenica to mój debiut. Ale czytam na wątkach, ze uprawa kończy się powodzeniem, więc liczę że i mi się uda
Z Pszenicznej ... 12:24, 24 lut 2016

Do góry
Aga przyszłam tutaj, jak widzisz dziewczynom rozplenica wzeszła to i może Tobie się uda. Ja cierpliwie czekam.
Historię przeczytałm jednych tchem... no lekko nie miałaś, ale efekt który osiągnęłaś super. Naprwdę masz fajny swój kawałek świata
Muszę to napisać że moje sere porwała wielopienna brzózka
Z Pszenicznej ... 10:21, 24 lut 2016

Do góry
Margarete napisał(a)

U mnie też rozplenice hameln, Little boy i red hard kwitły a moudry tylko jedną kitkę miała, nie zdążyła....mimoż ostatnie lato było gorące i słoneczne. W Wojsławicach Tomek G.opowiadał że moudry jest na nasze polskie warunki najgorszym wyborem bo późno zakwita i nie u wszystkich zdąży.
U Zielonej Marty jest rozplenica Lady U i ta kwitnie najwcześniej, takie szukam ....

Gosia, no widzisz cały czas się człowiek uczy.
Nie wiem czy u Anety S. będzie ta odmiana. Trzeba poczekać do kwietnia/maja.
Mam już zapisane inne trawki i będę ich szukać... dobrze, ze mój ogród to zmieści Ale pewnie do czasu
A mi spodobała się ostatnio perłówka orzesiona i też będę szukać
Ogród z pergolą 10:07, 24 lut 2016

Do góry
jazzy napisał(a)

Czy ktoś coś widzi?
Jest plan - trochę nowoczesny, trochę luźny. Można oczywiście uporządkować nasadzenia jeśli wolisz na kwadratowo, itd.

Wytłumaczę tylko, że:
1. najbliżej domu jest pas luźno posadzonych grabów fastigiata (lub innych drzew, które lubisz), coś jak tu:
https://pl.pinterest.com/pin/349803096037832864/ (nie muszą być formowane)
https://pl.pinterest.com/pin/195977021262989440/
Całość (po lewej i po prawej stronie podjazdu) podsadzona np. turzycami silver sceptre lub inną zimoziel. (mogłaby być hakone, ale ona w zimie kiepsko wygląda).
Można też nie podsadzać niczym, tylko żwirek wysypać pod drzewami.

2. Dalej, symetrycznie przy podjeździe poletka kosodrzewiny, np. pumilio, wśród których wiosną mogą rosnąc krokusy, jeśli lubisz.
Po lewej narysowałam ścieżkę z płyt, którą zasugerowała Iwonka. Ale może jej nie być, jeśli uważasz, że burzy harmonię

3. Dalej są po trzy klocki z cisa, mogą być różnych wielkości i wymiarów, albo wszystkie takie same, jak wolisz.

4. Pomiędzy klockami z cisa plącze się kolejna trawka, np. sesleria lub rozplenica (może być ta niższa odmiana little boy albo little bunny). Sesleria chyba lepsza, bo praktycznie cały rok jest ładna, albo prawie ładna

5. Po lewej przy domku (nie zaznaczyłam domku gosp., ups!) rząd gracków. Po drugiej stronie przy ogrodzeniu również. Ilość sztuk nie musi być taka sama.

6. Dalej powtórzone pumilio.

Jak widzisz, nie ma serbów, ani tujek, ani rodków

Sorki za marne proporcje! Narysowałam jak umiałam

Marta wszystkie serby mi wyciachałaś! nie az tak to zrobic nie mogę, nie chcę aż tak moja droga jest drogą gminna w planie zagospodarowania przestrzeni planowana szerokość to 15m, zrobi sie z niej mala obwodnica cetrum miasta, tak jak stało się z taka inna ulica po drugiej stronie miasta. dlatego sadziłam właśnie serby w przedogródku a nie tuje zeby dały mi wysoką sciane, zapore od kurzu i hałasu, który nieuchronnie za parę lat mnie czeka. szczerze powiedziawszy myślałam ze pytając o serby to pytasz o te przy studni bo z tymi jestem w stanie się pożegnać jeśli decyzja zapadnie.
Poza tym jednym szczegółem reszta podoba mi sie bardzo, tylko rzeczywiście projekt mocno nie kolorowy ale nowoczesny. ale mozna go potraktować jako szkielet do którego z czasem po obserwacji w sezonie mogę dosadzic jezówki czy coś innego kwitnącego.
Idąc Twoim tropem abym nie płakała za bardzo musiałabym mieć plan na moje rodki i danicy w innej części ogrodu bo napewno nie chce wyrzucac roslin i kasy w błoto.
Bardzo podoba mi się dobór gatunków, poza kosodrzewiną o której chyba Toszka albo Karola pisala ze ładne sa podobno tylko jak sa młode. Poza tym naprawdę szacun.
Pytanie praktyczne czy graby metr od ściany to niezbyt niebezpieczne?ale pewnie wymysliłaś je tam żeby przyslonić pustą scianę bez okna, ja tez tak chciałam tylko ze wpadłam na pomysł z tym nieszczęsnym serbem i zrobiłam las
Podobaja mi się kostki tu akurat z cisa ale generalnie kostki, fajny sposób na zasloniecie moich "atrybutów" przedogródka
Marta napracowałaś sie dla mnie strasznie, bardzo Ci dziękuje
Fajne jest to ze widac obie strony frontu.
Lawendowy zawrót głowy 09:25, 24 lut 2016

Do góry
Kindzia na sernik czuje sie zaproszona )) zas udane spotkanko mialyscie )

Kacha z Toba jestem na bierzaco ")))))

Kawa no ja tez macham zimowo !!!! ja chce wiosennie ))

frezja jakos sie sama zaskoczyc niczym nowym nie moge ))

ivo milo mi ze ci sie podoba tak to rozplenica H posadzone co co 55cm bo drzewa wyznaczyly przerwy )

Beatko tam jest cien krzesla stoja na kostce .....sama nie wiem jeszcze jakbym to chciala ustawic to taki dlugi tunel ))
Ogród z pergolą 00:39, 24 lut 2016

Do góry

Czy ktoś coś widzi?
Jest plan - trochę nowoczesny, trochę luźny. Można oczywiście uporządkować nasadzenia jeśli wolisz na kwadratowo, itd.

Wytłumaczę tylko, że:
1. najbliżej domu jest pas luźno posadzonych grabów fastigiata (lub innych drzew, które lubisz), coś jak tu:
https://pl.pinterest.com/pin/349803096037832864/ (nie muszą być formowane)
https://pl.pinterest.com/pin/195977021262989440/
Całość (po lewej i po prawej stronie podjazdu) podsadzona np. turzycami silver sceptre lub inną zimoziel. (mogłaby być hakone, ale ona w zimie kiepsko wygląda).
Można też nie podsadzać niczym, tylko żwirek wysypać pod drzewami.

2. Dalej, symetrycznie przy podjeździe poletka kosodrzewiny, np. pumilio, wśród których wiosną mogą rosnąc krokusy, jeśli lubisz.
Po lewej narysowałam ścieżkę z płyt, którą zasugerowała Iwonka. Ale może jej nie być, jeśli uważasz, że burzy harmonię

3. Dalej są po trzy klocki z cisa, mogą być różnych wielkości i wymiarów, albo wszystkie takie same, jak wolisz.

4. Pomiędzy klockami z cisa plącze się kolejna trawka, np. sesleria lub rozplenica (może być ta niższa odmiana little boy albo little bunny). Sesleria chyba lepsza, bo praktycznie cały rok jest ładna, albo prawie ładna

5. Po lewej przy domku (nie zaznaczyłam domku gosp., ups!) rząd gracków. Po drugiej stronie przy ogrodzeniu również. Ilość sztuk nie musi być taka sama.

6. Dalej powtórzone pumilio.

Jak widzisz, nie ma serbów, ani tujek, ani rodków

Sorki za marne proporcje! Narysowałam jak umiałam

Z Pszenicznej ... 21:36, 23 lut 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
Kurcze, Bogdzia jak to nie zdążyły zakwitnąć? U mnie rosną teraz będzie dopiero 3 rok i zawsze miały kotki
posadzone wiosną, a już jesienią kwitły
pierwsze zdjecie sierpień, drugie październik 2014 roku

U mnie też rozplenice hameln, Little boy i red hard kwitły a moudry tylko jedną kitkę miała, nie zdążyła....mimoż ostatnie lato było gorące i słoneczne. W Wojsławicach Tomek G.opowiadał że moudry jest na nasze polskie warunki najgorszym wyborem bo późno zakwita i nie u wszystkich zdąży.
U Zielonej Marty jest rozplenica Lady U i ta kwitnie najwcześniej, takie szukam ....
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:27, 23 lut 2016

Do góry
Kamienny zakątek - robocza nazwa i nie wiem jak go skomponować

Proszę pomóżcie przerabiam tę rabatę już setny raz i wciąż jestem niezadowolona. Wystawa południowa. Aktualnie są tam 3 małe świerczki, grab pendula, yuca karolińska i rozplenica - wszystkie rosną i mają się dobrze ale ta kompozycja mnie nie przekonuje. Wasze dotychczasowe rady każdorazowo okazywały się strzałem w 10-kę więc wierzę, że i tym razem dzięki Wam będzie pełen sukces.
Typografia ogrodu 16:42, 23 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
tak, to jeżówka green jewel- ona piękna jest i długo kwiatnie. Ale to zieleń b jasna- zwykle patrzy się na nie z góry, więc dominuje barwa kwiatu, tu na zdjęciu widać mocno łodygę.
I zestaw z sesleria jesienną wg mnie w dużej ilosci może być mdły, bo ona tez jest w tej jasnej zieleni, a potem ma kłosy beżowe.
Tu na fotce widać z rozplenicą i już te barwy się podbijaja zgrabmnie.

jeżówki w moliniach?- możesz, ale pod samymi swidosliwami, a wokól molinia?...szczerze to mi się nie widzi. Na fotce Oudola okolica drzew przy ławce jest wydzielona, funkcjonuje oddzielnie, więc efekt jest inny.
ja bym raczej myślała, żeby np przy ławkach na brzegu pasów molinii nie domieszać białych jeżówek
magnolio ja do sesleri jesiennej planowalam dac jezowki maringue i lime line.mam je teraz z rozplenica littel bunny ale chcialabym dla nich wyzsza trawe by w w niej sie zatopily.myslisz ze.tez nie beda pasowac? Green jewel tez mam ale w innym miejscu
Whitebswanvzatem dam pod brzozy i zobaczymy co bedzie.molinie zostaja same. Ja myslalam by dac te lawki bardziej zatopione w molini.bez wydzielania dla nich wiekszych placykow
U Agi - czyli słońce i piach 13:39, 23 lut 2016

Do góry
Nic u siebie nie pisałam bo nie mogłam się zdecydować co chcę....bywałam w różnych ogrodach, oglądałam różne drzewa, patrzyłam przez okno....
Z tymi drzewami to problem - tyle ładnych i prawie wybrałam....nie ukrywam że platan nadal w głowie mi siedzi mimo tych wszystkich Waszych pomysłów
Ale chciałabym jednak coś tu w zimie mieć

Tak myślę czy dalej za tą choiną jakieś drzewo by wsadzić....
Kasya pisała o kwitnących...wiśnia?
A może grujecznik...
Derenie będą.
Jeszcze jakaś choinka/świerk/sosna.
Budleja. takie zboczenie - podoba mi się

O i do tego stipa która już rośnie rozplenica rozchodniki (lecę po kosztach)
Zielonym do góry... 12:36, 23 lut 2016

Do góry

plan mniej więcej taki
- czerwone i różowe to rozchodniki
- brązowe to rozplenica

a może by tak przed kulki Danici wrzucić Hakonochloa 'All Gold' lub Hakonechloa macra ‚Albostriata’ ?

co wy na to? bardziej bufiasta i sie ładniej rozrasta gotowym tez zastąpić carexy po drugiej stronie na Hakone a Carexy wyikorzystac na tej innej rabacie....
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 09:42, 23 lut 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Ciekawa jestem czy się uda miłka i rozplenica Rubrum...trzymam kciuki
ja jeszcze nic nie wysiałam, zacznę dopiero w marcu, bo nas nie będzie, wczasy

Agatko, miłka już skiełkowała, szybko jak na trawę Na rozplenicę dalej czekam. A z rudbekią już się pożegnałam

Droga do spełnienia 08:12, 23 lut 2016

Do góry
Przebiśniegi tulipany i orliki - a idzie deszcz śnieg i lekki mróz, ale mam nadzieję że im nie zaszkodzi przecież to kwiaty wiosny więc wiedzą co może je czekać

rozplenica i szałwia omączona która wzeszła lepiej niż omszona ale omszoną też mam
Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:31, 22 lut 2016

Do góry
Wszystkie rozplenice są super... bez wyjątku Mam jeszcze jedną, ale nie pamiętam odmiany

rozplenica Moudry Duża, ciemny kłos

rozplenica Pennisetum alopecuroides Hameln średnia, biały kłos

rozplenica Pennisetum alopecuroides - podstawowa odmiana, ale je bardzo lubię, tylko foto muszę poszukać lepsze.

Trzcinniczek Calamagrostis acutiflora Karl Foerster fajna trawa, szybko rusza, szybko kwitnie. W tym miejscu się pokładała, przesadziłam pod ścianę i stoi do tej pory sztywno z kłosami Foto stare, ale już miałam dość szukania lepszych fotek

Wąski cienisty przedogódek 23:21, 22 lut 2016

Do góry
jeszcze inne wersje tego samego... kształt rabaty zaproponowany przez ewalm. pierwsze dwa zdjęcia to przedogródek widziany twarzą do domu i tyłem do domu. na płocie kobea biała (chcę go jednak zakryć). docelowo bluszcz, koło okna laurowiśnia albo trzmielina, za nią pluskwica (z ciekawości) a z drugiej strony hortensja, dołem bukszpany, żurawki kowalik (skopiowane od Szefowej oczywiście). resztę podpisów chyba widać.
na 2-gim zdjęciu: rozplenica pewnie nie urośnie w tym cieniu. ale chodzi o coś w tym pokroju.

Ogród Mirelli 17:19, 22 lut 2016

Do góry
Asiuniaa napisał(a)

Napewno trawy będą fajnie wyglądać z krwawnikiem np. rozplenica albo stipa. A co jeszcze ?
trawy na pewno, jeszcze planuję kuklik pomarańczowy, kosmosy czekoladowe i kupiłam na próbę szałwię srebrzystą ale nie wiem do końca czy pójdzie na tą rabatę
Ogród Mirelli 17:18, 22 lut 2016

Do góry
Asiuniaa napisał(a)

Napewno trawy będą fajnie wyglądać z krwawnikiem np. rozplenica albo stipa. A co jeszcze ?

Tak właśnie myślałam rozplenice i stipa, bo to akurat mam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies