Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 13:53, 15 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja bym tutaj smętną jednak "siniznę" lawendy zamieniała na tę żurawkę co pochwaliłaś, że ma kolorek konweniujący Mnie ten kolor podpowiedzi w paincie nie wyszedł, ale "fiesz" o co chodzi Dawaj tutaj burgund, jeżówki z tyłu, srebro Frosted - będzie super ożywione.

Dana fiesz, że z tą lawendą to tu jest tak "chciałabym i mam zgryz" ... no fiesz bo nie wytrzymałaś i masz rację ... ja tez niby wiem, że coś mi nie gra bo jakby na moją ukochaną nie spojrzeć to ma kaprys królować miesiąc w roku ... potem niby kulka zimozielona ale to nie szał ... i pewnie zobaczyłaś w tym kawałku zgapienie z zimozielonego (chyba kiedyś się przyznałam ) ... tam jest taki pas lawendy co przechodzi w hortensje ... tylko linia dłuższa i to tylko ma wielkie znaczenie ...

jeszcze tak nie było żeby Twoje oko się omyliło estetycznie ... u Madżenki ta fuzja wypaliła z wybuchem piękna ... lawenda pójdzie na taras (na łan jak było zanim go w nowej wersji zrobiliśmy) a tu bukszpan i burgund ... jak burgund zakupię ...

dziekuję za radę ... pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:02, 15 sie 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:00, 15 sie 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:59, 15 sie 2014

Do góry
Irenko, mówisz i masz , poranek w bukszpanowym

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:48, 15 sie 2014

Do góry
Elewacja zyska na delikatności, będzie taka "przydymiona" - to lubię. Lajcik wielki
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 08:45, 15 sie 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
za lawendą amazon znów pojawia się w plamce ...

Ja bym tutaj smętną jednak "siniznę" lawendy zamieniała na tę żurawkę co pochwaliłaś, że ma kolorek konweniujący Mnie ten kolor podpowiedzi w paincie nie wyszedł, ale "fiesz" o co chodzi Dawaj tutaj burgund, jeżówki z tyłu, srebro Frosted - będzie super ożywione.

Wiąz - Ulmus glabra 'Camperdownii' 01:13, 15 sie 2014

Do góry
Wiąz wpłynie negatywnie na tuje Wyłysieją.

A tak w ogóle to wiąz ma krótkie życie, kilka lat i po wiązie. Ma to wpisane. Poczytaj o chorobach wiązów.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 01:08, 15 sie 2014

Do góry
A ja bardzo chciałam posadzić zwykłą hakone, ale nie było, trafiło na żółtą, choć bardzo podoba mi się Aureola
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:50, 15 sie 2014

Do góry
Karol99 napisał(a)

Postawić trawkę nad i... 21:14, 14 sie 2014

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Piękny ten Twój lustrzany kącik. Mała powierzchnia, a tak świetnie skomponowana - super.

...zaprojektowany przez Gardenarium... świetna robota
Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:05, 13 sie 2014

Do góry
Posyp też czarną ziemią z worka i pozagrabiaj lekkimi grabkami plastikowymi (wachlarzem), dodatkowo wzbogaci i będzie ładniej wyglądał. Plus nawóz, dosiewka i lanie wody.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 09:46, 13 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie, w pierwszym roku po posadzeniu,w szczególności przed zimą -nie.
Niech się zakorzeni, przyjmie, zacznie rosnąć, możesz tylko zaszkodzić.

Dziękuję bardzo Danusiu :*
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:26, 13 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Świerk kłujący rośnie bardzo duży, ogałaca się od dołu, będzie szeroki i będzie się sypał jak nie wiem co. Choruje na przędziorki, może zdarzyć się taki rok, że opadną mu igły prawie wszystkie oprócz nowych przyrostów. Głównym jego szkodnikiem jest też mszyca świerkowa, powodująca częściową utratę igieł.

Widziałem całkiem niedawno gdzieś takiego świerka z opadniętymi igłami oprócz nowych przyrostów. To przędziorek? Taki świerk odżyje?
Wiśnia piłkowana "Amanogawa" - Prunus serrulata "Amanogawa" 00:26, 13 sie 2014

Do góry
Wyściółkuj kompostem. Sierpień to już za późno na główne nawożenie, zrób to na wiosnę, teraz jedynie zalecam kompost.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 00:23, 13 sie 2014

Do góry
Nie, w pierwszym roku po posadzeniu,w szczególności przed zimą -nie.
Niech się zakorzeni, przyjmie, zacznie rosnąć, możesz tylko zaszkodzić.
Pszczelarnia 20:01, 12 sie 2014

Do góry
Odnośnie łuku, rysunek mi się nie udał, bo jestem nieprzytomna po podróży męczącej, ale wybacz jakość rysunku

Gnij mniej więcej od 2 metrów, wbij choćby kołek, do niego drut gruby owiń i wygnij w kształt pożądany

łuk lub brama spiczasta. Zielony kolor nieważny, żółty i czerwony ważny. Tnij już gałązki boczne, nie przewodnik, musi się zagęszczać.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 13:09, 12 sie 2014

Do góry
Odrodzi się, tylko zadbaj o nią. Z racji podciętych korzeni nie pobierała wody jak należy, ponadto była susza w sumie, bryła korzeniowa mała, woda z deszczu spływała poza obręb korzeni, krzew mało co dostawał albo wcale, to cud że żyje, ale to wytrzymałe krzewy.

Podlej go najpierw, a potem albo zasil moim nawozem do bukszpanów http://sklep.ogrodowisko.pl/produkty/topiary-fertiliser-1000ml (starczy na wiele lat opryskiwania), albo florovitem do roślin zielonych.

Taras nasłoneczniony, południowy 13:05, 12 sie 2014

Do góry
Tamaryszek to zbyt wielki i zbyt rzadki krzew, do tego celu się nie nadaje Nie ma zwartej "masy" tylko pokłądające się gałęzie praktycznie z liśćmi wyglądającymi jak igły. To już lepiej by wyglądał zwykły dereń biały, odmiana np Elegantissima. Byle jaki krzew, a nawet nie byle jaki,bo np. hortensja bukietowa, ale nie tamaryszek Szkoda miejsca.
Choroby i szkodniki berberysów, berberys - Berberis 13:02, 12 sie 2014

Do góry
To nie pleśń tylko częsta choroba berberysów, mączniak prawdziwy

Zapobieganie - nie podlewać po liściach

Oprysk naprzemiennie co tydzień Score, Rubigan, Sportak, potem Saprol.

Nie wiem czy wszystko jest dostępne teraz.
Buk pospolity - Fagus sylvatica 09:19, 12 sie 2014

Do góry
Witam serdecznie,
na początek chciałam ogromnie pogratulować Gardenarium fantastycznego ogrodu!
Bajka!

Mam pytanko w związku z bukiem "Purple fountain". Wyczytałam, ze rośnie do 5 metrów. Właśnie taki nam się marzy.
Teraz mamy go w ogródku już trzeci rok i ma wzrostu ok. 2,5 metra. Jednak jego czubek skieroany jest w dół. Mąż dokupił bambusa i prostował czubek, żeby rósł wyżej. Ale co dalej?
Nie mogę znależć informacji w internecie, jak pielęgnować to drzewko.
Czy ono samo będzie piąć się w górę? Czy jednak trzeba mu pomagać?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies