Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 16:30, 21 sie 2023

Do góry
LIDKA napisał(a)
Twoja rodzina zgłodu nie zginie

Mam nadzieje, że nie Dzisiaj na śniadanko miałyśmy owsiankę z własnym dżemem z wiśni, po południu ogarnęłyśmy pomidory na zupę pomidorową. Dzięki użyciu wyciskarki do soku jest o wiele lżej ze skórkami i ziarnami - chwila moment i gotowe, nie to co nasze babcie przez sitko drewnianą łyżką tarły. 7 kilo przerobione

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 16:07, 21 sie 2023

Do góry
anuska2507 napisał(a)
Wypielony warzywnik wczoraj w końcu wykopałam cebulę i posiałam koper i szpinak na jesienny zbiór.

Ania masz wzorcowy warzywnik. mniam
Ogród prawie wymarzony … 15:55, 21 sie 2023

Do góry
Dziś zainwestowałam w ogród . Nabyłam nożyce do cięcia - mega ostre i mega tanie - całe 35 pln w Kiku- myśle że przy lawendach i mniejszych kepach traw sobie świetnie poradzą
Kupiłam także mieszankę kwiatów - wszystko wysypię w pas z pissardi- przez te iglaki nic nie chce tam rosnąć- nawet rozplenice są marne Wykopałam już hortki, klony palmowe .Na całej powierzchni pod korą jest dosłownie pajęczyna z igkajowych korzeni.
Myślę że kwiatki dadzą jadę
Czekam na cebulowe - ale w Lydlu u mnie jeszcze nieto

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 14:57, 21 sie 2023

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)

Pysiol sam się śmieje
Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 14:49, 21 sie 2023

Do góry
Pierwsza I jedyna sliwka japonska

Pomidory w gruncie

W tunelu

Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 14:07, 21 sie 2023
Do góry
Cześć wszystkim. Mam pytanie - czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć co dolega moim hortensjom, dlaczego liście żółkną, brązowieją i opadają? Kwiaty są jakby uschnięte (po części). Rośliny są od strony północnej, przy domu, praktycznie w całości pod zadaszeniem od domu, słońce jest tam tylko 1 godzinę rano. Mamy je 3 rok (2 z 5 roślin chorują). Były sadzone do ziemi specjalnie przeznaczonej do hortensji. Nie są pokryte żadnymi kamieniami, czy agrowłókniną czy korą. Czy one już przekwitają? Staramy się je podlewać codziennie lub co 2 dzień w te upały, gdy widzę, że ziemia pod nimi jest mokra, to nie podlewam. Na wiosnę były nawożone nawozem do hortensji, w poprzednich 2 latach było z nimi wszystko w porządku, teraz zaczęły chorować. Nie widzę tam żadnych robaczków, czy nici z pajęczyn. Przeczytałam wszystkie 63 strony z tego tematu na tej stronie, ale nie znalazłam podobnych zdjęć do moich. Proszę powiedzcie czy wiecie co im dolega i jak im pomóc?
Anna i Ogród 2 14:00, 21 sie 2023

Do góry
Od jakiegoś czasu szukam pomysłu na walkę z opuchlakami. Przeszperałam wiele artykułów o wrotyczu i nicieniach ale ostatnio natrafiłam na fajny bajer właśnie z wrotyczem. Polega na tym żeby porozkładać gałązki wrotyczu na rabatach. W mojej okolicy nie ma go za dużo (wywar nie wchodził w grę bo za mało) ale ten patent wypróbuję

Oczywiście pułapki drewniane z nicieniami też zamówiłam a do tego trafiłam na gotowy ekstrakt z wrotyczu. Ilość którą nabyłam powinna wystarczyć na mój ogród.
Nasz przydomowy ogródek 13:20, 21 sie 2023

Do góry
Jolu, Haniu będzie dobrze. Palisadę naprawiłem i jak zwiąże beton to piasek, ubijak , wasserwaga i do roboty. Firma ubiła w sobotę ziemię ubijakiem i nic od więcej nie chcę. Gorąco u nas ogromne i robota najwyżej do 10 rano. To super że ketmia żyje i kwitnie.

Zieleń, drewno i antracyt 13:08, 21 sie 2023

Do góry
ewsyg napisał(a)
Zuzia, ależ masz tego dobra. Faktycznie u Ciebie kolorowo. Róż masz naprawdę sporo. Jak sobie radzą w te upały Twoje róże ? U mnie po deszczowych dniach, niektóre róże złapały plamistość, ale je niczym nie pryskałam. Może teraz zastosuję Astvit.

Niestety spora część sobie nie radzi. Nie było mnie 2 tygodnie, po powrocie dużą część "szlachetnych" odmian złapała plamistość, Elfe dosłownie wyłysiała, Ascot podobnie. Najlepiej radzi sobie z nich Queen of Sweden. W dużo lepszej formie są historyczne, liście zdrowe, ładne przyrosty. Najlepiej oczywiście dzikuski, czyli rugosy i mieszańce piżmówek. Niestety pierwszy raz mam też na niektórych okazach mączniaka.
Rugosa Ritausma kwitnie nieprzerwanie

Piżmówka nn również

Madame Boll ma sporo pąków, ale one już się pewnie nie otworzą z powodu silnych deszczy

Nieprzerwanie kwiaty produkuje Elizabeth Oberle, ale złapała plamy. Na tarasie przegapiłam drugi rzut połowy donic.

Mogę jeszcze pochwalić tą (znana angielska piękność, ale nazwa wyleciała mi właśnie z głowy )

Anna i Ogród 2 12:54, 21 sie 2023

Do góry
Na rabatę hostową wsadzę świeżo kupione firletki poszarpane

Oraz białe jarzmianki od Anpi. Ładnie ukorzeniły się w doniczkach i puszczają nowe listki
Anna i Ogród 2 12:48, 21 sie 2023

Do góry
Posadziłam astry wrzosolistne Snow Flurry. To jest ich test w moim ogrodzie

I bodziszki żałobne od Anpi

Na razie tu by mieć je na oku. Jak ładnie się rozrosną to przesadzę
Anna i Ogród 2 12:43, 21 sie 2023

Do góry
Roślinki w nogach sosny himalajskiej chyba się zadomowiły. Ładnie przybierają na masie. Bodziszki chyba Album

I krwawniki Summer Pastels

Teraz wystarczy poczekać aż porosną ten łysy placyk
Ogród Muszelki 12:23, 21 sie 2023

Do góry
Twój wpis to dowód, jak bardzo ludzie różnią się między sobą, nawet z tej samej szerokości geograficznej. Jesteśmy z innej bajki

Bardzo nie lubimy temperatury powietrza powyżej 25°C. Dlatego zawsze latem uciekaliśmy w wyższe góry (w tym roku, niestety, nie możemy), by cieszyć się słońcem, ale jednocześnie krystalicznym, chłodnawym powietrzem.

To są widoki, które latem kochamy. Powyżej 3.000 m. n.p.m. śnieg, chłodek w płucach i radość z promieni słonecznych

Ok. 20°C w cieniu to temp., w której z przyjemnością przebywamy, odpoczywamy, pracujemy, "przenosimy góry".

Ok. 30°C w cieniu to wegetacja

Ja piekę chleb z ziaren.
Ogród z koniczynką 12:06, 21 sie 2023

Do góry
U nas susza zmasakrowała kilka drzewek, sparzone liście opadają...
tu klony Ginnala

jeden z 4 buczków stracił liście jednego dnia...a klonik Flamenco też cierpi

tymczasem u góry beztrosko "lulki" palą...
Ogród z koniczynką 11:59, 21 sie 2023

Do góry
Do raju daleko - u Ewy 09:24, 21 sie 2023

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Rajskie jabłuszka już dojrzały i zerwałam je do nalewek. Na zdjęciu jeszcze przed zbiorem.

Pięknie obrodziły te jabłuszka- takie ładne że aż żal zrywać, czy to odmiana "Ola"?
Też ją ma u siebie, ale u mnie w tym roku tylko kilka jabłuszek...
Hortensje też zachwycają
pzdr
S.
Ogród z zegarem 00:56, 21 sie 2023

Do góry
Jak można być aż tak pięknym?!?! Cudo!

Do raju daleko - u Ewy 00:07, 21 sie 2023

Do góry

Do raju daleko - u Ewy 00:04, 21 sie 2023

Do góry

Do raju daleko - u Ewy 00:02, 21 sie 2023

Do góry
Wszyscy już chyba czekaja na hortensje

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies