Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Urszulla 16:01, 02 cze 2024

Kordina napisał(a)
Krzewuszka, mój zeszłoroczny nieduży krzaczorek rozrósł się obficie, będę ją troszkę przycinać w odpowiednim czasie na zgrabniejszy, ale i tak bardzo mi się podoba ta odmiana:

Teraz przygotowania konstrukcji do truskawek wiszących. Przydała się matematyka ze szkoły podstawowej wyliczałam co i ile mogę ciachnąć, żeby zmieścić się w stanie posiadanych desek, normalnie burza mózgu kupiłam fajną piłę japońską, to ta mała co leży:

Zrobiłam dwie, tak wyglądają boki:

i końcowy efekt z kółkami, więc jeżdżę sobie, jak za duży ukrop, jadą do cienia

Zdolna kobieto oby plony się udały.
Krzewuszki teraz są w wielu odmianach, ja mam bordowo kwitnącą.
basia3012 20:23, 02 cze 2024

Bożenko, podziwiam Twoją piękną wiatę i "jeździk" na truskawki. Życzę słodkich plonów.
Gdy przeczytałam o puszczeniu w ogrodzie pawia to znieruchomiałam. Ale potem doczytałam. Skończyło się dobrze.
Pozdrawiam.
Kordina 20:40, 07 cze 2024

ryska napisał(a)
Fajne masz patenty w ogródku.
Irysy syberyjskie w momencie kwitnienia robią wrażenie.
Gnojówkę też przyrządzam. Pokrzywa, żywokost, podagrycznik i skrzyp to najczęściej występujące w niej zielsko. W tym roku mam niedobory na paprykach i je zasilam z dobrym skutkiem
Super drewutnia i półki na truskawki.

Dziękuję Rysko pierwsze truskawki z gatunku Albion spróbowane, czekam na wysyp do jesieni
Joku napisał(a)
Nieustannie podziwiam twoje zdolności manualne. Czyli to tak: jedni siedzą przed kompem i robią niewiele (czyli ja) a inni nie marnują czasu na takie głupoty tylko pracują w pocie czoła . I efekty są jak widać na załączonych zdjęciach.
Twoje moje lilie szykują się do kwitnienia.

Dzięki Jolu cieszę się z Twoich lilii, u mnie już dzisiaj pierwsza burgundowa zakwitła, czekam na pozostałe

Magara napisał(a)
Fajnie, że w końcu zajrzałaś
Wiatka super wyszła

Dziękuję Magarku zaglądam znowu
Darecka napisał(a)
Wcale się nie dziwię, że zdecydowałaś się na taki detoks . Efekty pracy są zacne, wiatka wyszła genialnie i wspaniale wpisuje się w resztę ogrodu.
Widzę, że wypuściłaś swojego wielolufowego Panzer Kampfagena Hydraulika na kolejną misję- tylko dlaczego celuje do pepiesa?!
Zwariegacona krzewuszka i iryski zacne, podobnie jak pachnące bukiety
Btw Naparstnice u mnie podobne jak w zeszłym roku, więc zbiorę dla Ciebie nasionka

Dzięki Daria mój wielolufowy panzer sprawdza się wyśmienicie, zwłaszcza w nawożeniu i podlewaniu wielu donic (chyba mnie poniosło )
Przyjmuję z zadowoleniem Twoją propozycję nasionkową
anabuko1 napisał(a)
Widzę dziej się dzieje. Nowe obiekty powstają.
Suuper to wam wyszło
Bukiet piwoniowy przepiękny

Aniu dzięki szkoda, że piwonie tak szybko odchodzą ale za to pojawiają się inne
A tu mój szpaler eksperymentalny pomidorów w donicach odmiany Jutrosz i Gazpacho z przepisem na zupę na torebce o tej samej nazwie:

pomidory Betaluxy posadzone w różnych pustych miejscach ogrodu (po tulipanach ):

LIDKA 20:44, 07 cze 2024

Bożenka pomidory w donicach też mam.
Na Twoją piękną krzewuszkę też się czaję. Lilia śliczna.

Pokazuj nam więcej. Coś Cię ostatnio mało
anabuko1 20:46, 07 cze 2024

Krzewuszka piękna
Następne prace do przodu
Nigdy nie miałam pomidorów w doniczkach.
Jestem w tej kwestii zielona
Kordina 20:49, 07 cze 2024

Margo2 napisał(a)
Wiata na drewno wyszła super, ale stojak na truskawki to już wyższy lewel.
Nawet ma kółka.
Też używałam biohumusu, ale od 3 lat nie mogę dźwigać.
Musze kupić pojemnik z nakładką na wąż ogrodowy, żeby nie trzeba było nosić.

Dzięki Margo jeżdżę sobie nawet nie wiedziałam, że są jakieś nakładki na wąż ogrodowy, muszę obczaić temat.
UrszulaB napisał(a)
Kordina! Gratulacje!!!!! Ogrom pracy za tobą i jakie super efekty!
Cudne bukiety piwoniowe. Szkoda, ze zdjecia w necie nie pachną ))))
Pozdrawiam!!!!!!!!!

Ojejku Ula dziękuję i odpozdrawiam
Urszulla napisał(a)

Zdolna kobieto oby plony się udały.
Krzewuszki teraz są w wielu odmianach, ja mam bordowo kwitnącą.

Urszullo dziękuję oby się udały bordową "mam" obok u rodziny, ale uwielbiam wszelkie variegaty
basia3012 napisał(a)
Bożenko, podziwiam Twoją piękną wiatę i "jeździk" na truskawki. Życzę słodkich plonów.
Gdy przeczytałam o puszczeniu w ogrodzie pawia to znieruchomiałam. Ale potem doczytałam. Skończyło się dobrze.
Pozdrawiam.

Basiu również dziękuję tak, paw ma się dobrze

W tym roku mam mini supertunie okienne, zaczynają dopiero gęstnieć, zobaczymy czy będzie efekt tak spektakularny jak w zeszłorocznych, bez "mini" w nazwie, a z przechowania kłączy przez zimę nic mi nie wyszło:

Kordina 21:03, 07 cze 2024

powtórka
Kordina 21:03, 07 cze 2024

Nie wiem o co chodzi, wysłałam raz a wyświetla się 3x to samo
Rojodziejowa 21:37, 07 cze 2024

Też mam mini fioletowe. Bardzo fajnie rosną. W porównaniu z różowymi wydaje mi się, że lepiej, przynajmniej na razie.
Joku 22:18, 07 cze 2024

Dziękuję za podesłany link o pomidorach. Ależ to skomplikowana wiedza tajemna jest. Swoim z rozpędu już oberwałam część bocznych pędów więc nie wiem jaki będzie efekt końcowy. Ale 7 kg z jednego krzaka (tym się chwaliła autorka filmiku) mnie przeraziła. M tyle nie zje, ja pomidorów nie jadam . Jak będzie mniej to mnie w zupełności usatysfakcjonuje .