Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród bacowej 22:30, 30 cze 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
I ona...., nowa ogrodniczka, Grace. Już zauważyłam że niektóre moje nasadzenia jej się nie podobają.

Ależ cudna
No to trzeba będzie zrobić małe przesadzanie roślin
Ptasi gaj 22:30, 30 cze 2017

Do góry
Róża pnąca i miniatura

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:27, 30 cze 2017

Do góry
Witam ponownie, wyczyscilam moje bukszpany. Jak myslicie bedzie cos z nich, dadza sie formowac w kule? Odrosną w środku, czy to raczej niemozliwe? Jesli nic z nich nie bedzie to przesadze je w inne miejsce.

Tak bylo zanim wycielam jałowiec:

Toszka napisał(a)
Lato, pierwsze co rzuca się w oczy to fatalna, wyjałowiona latami ziemia - trzeba ją wzbogacić w kompost, obornik, mączkę bazaltową i korę. W bardzo duzych ilościach.

Na tych zdjęciach widać lepiej jak dziurawe są buksy
Stożki mozna by robić ale po drastycznym cięciu obawiam się, że wyjdzie drapak łysy.
Niemniej mozna właśnie teraz zacząć strzyc, formować. Potrwa to nawet 2-3 sezony. Stopniowo trzeba to robić, skracać, wpuszczać światło do środka tak by roslina zaczęła wypuszczać nowe przyrosty.
We wrzesniu mozna by wykopać ten mniejszy bukszpan (a teraz je dokarmić obornikiem) i przesadzić. Z jak największą bryłą korzeniową (praca na min. 2 chłopa). Nie teraz przesadzać, bo upały i faza przyrostów nie sprzyjają przyjęciu się w dobrej kondycji.
Ponieważ to rabata południowa, to zurawki i kopytnik odpadają.

Jest inna opcja, jesli cię stać - buksom znaleźć inne miejsce, a tu, jesli chcesz stożki to posadzić mniej zawodne i mniej wrażliwe cisowe z taxus baccata. Cis lepszy jest na stożek niż bukszpan. Bukszpan to albo kule, lizaki (jesli jest prosty pień).
W cieniu - zacieniona 22:24, 30 cze 2017

Do góry
...to i owo...

Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:20, 30 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na jakiej glebie rośnie, jeśli na gliniastej to powiem że na gliniastej trawnik będzie brzydki. W cieniu też będzie brzydki, bo sama mam i wiem ile mnie kosztuje pracy żeby jako-tako wyglądał i nie straszył. Za nisko kosisz, nie wertykulowałeś zapewne. Jest filc.

Trawnik ma to do siebie, że nie można się po nim spodziewać, że ciągle wszystkie źdźbła będą soczyste i zielone i żywe. Coś umiera, coś gnije a coś trzeba wygrabić, wertykulować, pozbyć się, żeby dać miejsce nowym przyrostom/

Tak więc dla wszelkiego przypadku opryskaj trawnik Amistarem. Koś nieco wyżej.

Trawnik rosnę na glebie gliniastej.
Kosze na 5cm. Jeszcze wyżej to będzie 6cm ...
Wertykuluje co roku. Trawnik jeszcze około 10 dni temu był soczysty i zielony.

15 i 19 czerwca.

Żywopłotki cisowe. 22:18, 30 cze 2017

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:13, 30 cze 2017

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Zachwycające rabaty!!! I róże masz pięknie posadzone...
Pytanko mam o Artemis, jakiej jest wysokości??

Artemis już ma 80-100 cm wysokości, ale wiem, że to nie koniec jej wzrostu, bo już w zeszłym roku przekroczyła tą wysokość pod koniec sezonu. Rośnie z tyłu na rabacie między ostróżkami, które są od niej wyższe.
Tu z ostróżką dla porównania.

Wycieczkę planowałam od dłuższego czasu i udało się dopiero w tym roku Ale warto było czekać.
Żywopłotki cisowe. 22:11, 30 cze 2017

Do góry
Zaczęły już lilie rozchylać się. Tylko bardzoooo dużo wymarzło, wyciełam kilka taczek łętów, myślałam że jeszcze puszczą następne paki.
ciekawe jak cebule odrodzą się.

z rabaty długiej

Blaski i cienie nowego życia 22:10, 30 cze 2017

Do góry
A to inne renesansowa róża, już nie zachwyca tak jak Naomi
Ogród z rzeźbą 22:09, 30 cze 2017

Do góry
Jazzy możesz zaryzykować z hostami o takich grubych, sztywnych liściach. W tych podobno ślimory nie gustują, za twarde. Rzucaj wszystko, leć i kupuj.

Łucja mówisz?. No to dzięki za pocieszenie

Ewik a ja uwielbiam Twoje i Twoje mistrzowskie nastrojowe kompozycje. Obiecana fotka jarzmianek Roma dla Ciebie, to są te najmniejsze doniczki, jak widać sadzonki nie największe:

Paulinka czy z ogrodem po tych wichurach (u nas jeszcze dzisiaj wiało potwornie!) to dopiero jutro zobaczę. Mam nadzieję, że nie siądę z rozpaczy.

Kamila dziękuję, to fakt Mikołajek doskonale wyczuł klimat

Kasiu no nie co tydzień, ale dosyć często wpadam "po drodze". Już widziałam u Mrokasi, że 15-go nie możesz. A kiedy będziesz, to może zgramy inny termin?
Blaski i cienie nowego życia 22:08, 30 cze 2017

Do góry
To jest dopiero początek Chopina. Nowe pędy pączkują

Ogrodowe szaleństwo ... 22:08, 30 cze 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Mój kwitnie już dosyć długo i zapowiada się że będzie jeszcze trochę kwitł. Pierwsze kwiaty miał już w tamtym roku a w tamtym też go sadziłem, więc możliwe że i twój jakieś kwiaty będzie miał. Moje pozostałe,zakwitly dopiero w tym roku.

wniosek jeden Cierpliwość to podstawowa cecha ogrodnika, Na wszystko trzeba czekać
Nawet na ogórki ( a właściwie to na jednego kurdupla)

W cieniu - zacieniona 22:07, 30 cze 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Piękna różyczka! Pozdrawiam deszczowo.

U nas podobnie...deszcz i wiatr.
Blaski i cienie nowego życia 22:06, 30 cze 2017

Do góry
A na nowej rabatce coś z niczego

Moja bajka 22:05, 30 cze 2017

Do góry
Ewcia to pytanko do Ciebie bo masz hortensję Schloss Wackerbarth. Kupiłam rok temu na necie niby dwie te właśnie horty. Ukorzeniły się dwie gałązki i jedna choć tyciusia zakwitła, Obawiam się jednak, że to nie Schlos... Co sądzisz?

to ten maluszek

pamiętam, że te Twoje były bajecznie kolorowe
Sezon 2017 u Hanusi 22:02, 30 cze 2017

Do góry
gobasia napisał(a)
Haniu gratuluję córci i udanego koncertu"D

Dziękuję, Basiu. Rzadko wychodzę na takie imprezy, bo mimo niedosłuchu koncerty bywają zbyt głośne dla mnie, ale ten był bardzo poetycki i muzyka stonowana. Udało się do reszty nie ogłuchnąć!

Doświadczalnia bylinowo-różana 22:02, 30 cze 2017

Do góry
Agcia napisał(a)
Może pomożesz? szukam róży niewielkiej, z jak najmniejszymi listkami, z maleńkimi pełnymi kwiatkami lub większymi pojedynczymi do 4-6cm średnicy. Zapach i kolor nieistotny, wysokość krzewu do 60-70cm. Zaczynam się zastanawiać czy są wogóle takie.. widziałam w sąsiedniej wsi pnącą z tak małymi kwiatami i koronką liści (ale za wysoka).

Ewa zna się 1000 razy lepiej ode mnie ale po opisie to przychodzą mi do głowy róże miniaturowe. Sprawdzałaś ten typ? Mam taką jedną, ale nie znam niestety nazwy, ma drobne listki, wiele drobnych, pełnych, bladoróżowych kwiatków.

Żywopłotki cisowe. 22:01, 30 cze 2017

Do góry
Bogusiu

Irenko Dziękuję.

Zrobiłam zdjęcia dziś Cleome mam w trzech kolorach różu i jeszcze biały.
Miałam do tej pory dwa odcienie różu w tym roku jeszcze Cherry.

Najciemniejszy jest w kolorze firletki kwiecistej. i dwa jeszcze inne odcienie różu, bardzo mi przypadły te kwiaty, podpatrzone kiedyś u Bogusi.
Moja działka na Dębowym Lesie 21:56, 30 cze 2017

Do góry
Miałam spore problemy z internetem..dlatego nie mogłam za dużo do was zaglądać.
Ruter dalej mam w serwisie.Tylko internet z telefonu.
I jeszcze rożne przypadki życiowe.
Mąz kładł płytki na tarasie.Deszcz szybko do domu, przewrócił się. I niestety rozciął głęboko nogę.Zszywana, ledwo chodzi, pracę odłożone.

Syn dalej o kulach jeszcze chodzi( słabo to się w kostce zrasta ), dopiero zdjęty gips tydzień temu , na nogę jeszcze nie może stawać.Wcześniej było 2 osoby do chorej jednej. A teraz Ja jedna zdrowa do obsługi dwóch ledwo chodzących.
Teraz mąż na nogę chorą inie może stawać.Kule sobie nawzajem pożyczają
Ale pozytywna rzecz ,moja córcia od czwartku jest domu.Po 2 latach migracji.Wróciła do Polski i idzie na wymarzone studia. jak się dostanie.Listy w lipcu..Ale i tak w końcu będę widziała ją więcej anie tylko 2 razy w roku na 2 dni .
Upały, grzeje, choć dzisiaj chwilami spokojniej i chłodniej z chmurkami.Ale i deszcze wczoraj trochę były .I dzisiaj trochę.Ale dobrze od podlewania jestem zwolniona.

Pozdrowienia dla was z Dębowego Lasu

Z ogródka na wsi 21:50, 30 cze 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Lili dzisiaj niestety nie zdążyłem obciąć
Ale inne rzeczy zrobione

O rany!!! U Ciebie kwitną już mieczyki i liliowce? Pięknie!!! Moje mieczyki i liliowce jeszcze nie zamierzają kwitnąć, choć jeden rodzaj liliowców (żółte) już przekwitł. Zostało jeszcze 5-6 odmian ale czy zakwitną, któż to wie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies