Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 18:42, 17 maj 2025

Do góry
Dzień dobry, szukam informacji co może powodować taki wygląd liści moich dwóch miłorzębów - jak na załączonych zdjęciach: liście są drobne, żółtawe, tak jakby nie mogły urosnąć bardziej.
Serdecznie proszę o informację.
We wcześniejszych latach były bardziej dorodne te liście .
Mierzyłam i pH jest 4,5

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/259/2596223/thumb_original.jpeg[img size=360x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/259/2596224/original.jpeg[/img]
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 17:57, 17 maj 2025

Do góry
MagdaLenka napisał(a)
Asiu, tę odmianę ambrowca ma Danusia w Przypkach, przy stawie kąpielowym. Piękne są.

Czy w nowym mrocznym zakątku posadziłaś irgę błyszczącą jako żywopłot?

Właśnie pisała mi o tym Patrycja, ale muszę mocniej pogrzebać w fotkach, na razie nie znalazłam. Ale skoro ma go Danusia, to pewnie fajna odmiana

Tak, żywopłocik to irga błyszczaca. Już ładna była, ale po przesadzeniu sporo przycięłam.
Pokażę nasz ogród 17:31, 17 maj 2025

Do góry
Siewki już są, wysialy się pod stokrotką. Są tyci tyci, ale myślę, że poradzą sobie
U Polon 17:23, 17 maj 2025

Do góry
Mokra się klei, pod wpływem Twojego pytania wygooglalam i wychodzi mi, że mam ziemię ilastą, czyli najgorsze możliwe …
Od początku wiedziałam, że nie jest dobrze i próbowałam obudzić ją do życia. Teraz wiem, że zabrakło mi jednak rozmachu, nie miałam świadomości ile powinnam w tą ziemię wrzucić.

Na początek wysiałam kilogram nasion facelii - wzeszły może trzy roślinki. Po prostu było za sucho i nasiona nie miały szans. Szukałam źródła naturalnych wspomagaczy. Znalazłam jakieś dwa konie i kupiłam jakieś 15 worków „kulek” - tyle co nic, ale to było jedyne miejsce skąd mogłam przywieźć nawóz.
Inna stadnina owszem oferowała dowolną ilość, ale świeżego i z odbiorem własnym. Do osobówki nie wrzucę, znaleźć kogoś, kto przewiezie w rozsądnej cenie mi się nie udało. Teraz wiem, że trzeba było brać TIRa, bo i tak kasa w ogród poszła, tylko później.

Znalazłam ziemię popieczarkową, wzięłam ile się dało, czyli wywrotkę. Jak wysypali na te nasze metry, to nawet jej za bardzo widać nie było , chociaż działka nie za duża.
Wiejski ogród Magdy 16:30, 17 maj 2025

Do góry
Ichigo napisał(a)

Ja to tak mam zawsze. Jak poczuję ładny zapach, tracę rozum i kupuję kompulsywnie.

Kierowanie się nosem w ogrodnictwie to akurat żadna wada. Zwłaszcza, że róża przepiękna.

Kasztanowiec też super. Może to faktycznie jakaś wyfikana odmiana...
Małymi krokami-Ogród Wioli 16:21, 17 maj 2025

Do góry
Nie widac u Ciebie tej zimnicy soczyscie, zielono, czochy w rozkwicie - super! Az trudno uwierzyc ze tak niedawno to wszystko zrealizowaliscie.

Wiolka5_7 napisał(a)

Przypomnisz mi czy te plyty w grysie to krawężniki czy jakies plyty zewnetrzne? Jesli to drugie to jakie? Po ponad 15 latach zycia ogrodu wzielismy sie za przerobki różne i musze miedzy innymi wymyslec cos na alejce. Byla trawiasta ale juz jej tam nie chcę. Mysle wlasnie o kamyczkach i plytach - wiecej plyt niz drobnicy.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 16:13, 17 maj 2025

Do góry
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 16:12, 17 maj 2025

Do góry
Słońce zachodzi i wychodzi . Życie

Wiejski ogród Magdy 15:53, 17 maj 2025

Do góry
Dzisiaj byłam na Zielonym Rynku. Po kalafior i młode buraczki. Oczywiście wróciłam obładowana roślinami. Kupiłam ciemnoczerwone goździki na rabatę czerwoną - te, które sadziłam rok temu ładnie przezimowały i są całe w pąkach. Pomyślałam, że dosadzę ich więcej.
Kupiłam też trzy ubiorki. Nie wiem, co to za odmiana, ale są dosyć wysokie. Może to jednoroczne?

Poza tym kupiłam różę w super brzmiącej odmianie Julio Iglesias. Nie jej wygląd o tym zdecydował - choć kolor też ładny - ale zapach. Stałam sobie przy stoisku i nagle coś mi zapachniało. Pytam się pani sprzedającej, co to, a ona że róża. No więc kupiłam. Niby takich pstrokatych nie lubię, ale ta w sobie coś ma. Ciekawe, jak z jej zdrowotnością.

Ja to tak mam zawsze. Jak poczuję ładny zapach, tracę rozum i kupuję kompulsywnie.

Wiejski ogród Magdy 15:33, 17 maj 2025

Do góry
W ogrodzie różanecznik Roseum Elegants powoli zbiera się do kwitnienia. Poza tym wszystko się zieleni, zagęszcza. Coraz więcej pąków zawiązuje się na różach i piwoniach.

Niby wszystko pięknie, ale liczę straty. Róże Eden Rose wyglądają dosyć mizernie, pewnie mają podgryzione korzenie. Wypadło mi też kilka traw, miskanty Zebrinus i Dronning Ingrid, jeden lub dwa. O jałowcu Sentinel już pisałam. Mam nadzieję, że zastosowany przeze mnie środek zadziałał i pozbędę się karczowników przynajmniej na jakiś czas. Co potem? Nawet nie myślę.

Tymczasem cieszę się tym, co jest.

Wiejski ogród Magdy 15:16, 17 maj 2025

Do góry
Kasztanowiec jakoś dziwnie kwitnie w tym roku... Kwiatostany ma bardziej spłaszczone niż stożkowate. Pierwszy raz coś takiego widzę, ale ja się przecież nie znam. Może to objaw jakiś niedoborów? Wiem, że nie powinnam narzekać, bo ledwie rok temu było jego pierwsze kwitnienie. Miał wtedy tylko jeden kwiatostan - ale za to jaki wytęskniony. Ponad dwadzieścia lat na niego czekałam. W tym roku jest ich znacznie więcej, co mnie bardzo cieszy.

Na jednym jego pędzie zauważyłam wariegację, całkiem ładnie to wygląda.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:51, 17 maj 2025

Do góry
Bób

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:50, 17 maj 2025

Do góry

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:44, 17 maj 2025

Do góry
Bodziszek

Rodgersje

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:42, 17 maj 2025

Do góry
W tunelu pomidory rosną choć prawie połowa jest malutka jeszcze - dziwne jak jedne się zebrały i urosły szybko i wielkie a inne - tej samej odmiany - stoją w miejscu

Kury i zdobyczne liście kapusty - gratis ze sklepu

Azalia

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 14:23, 17 maj 2025

Do góry
Na bazarku kupilam rozsadę ogorkow i cukinii
Ale wrzucilam do akwarium bo mi ich zal na taki mroz
Namoczone nasionka nie kielkuja i juz
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 13:54, 17 maj 2025

Do góry
Żywopłot z pęcherznicy cięty w prostopadłościan dla Anety Wiaan:
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:38, 17 maj 2025

Do góry
Irysy

Jarmuż do wysadzenia na działce i w tle groszek i bób w trumience

W igloo

Nowe dynie

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:37, 17 maj 2025

Do góry
Słoneczniki

Niby pada co jakiś czas a nadal wygląda że jest sucho

U Polon 13:17, 17 maj 2025

Do góry
Polon napisał(a)
No i z serii zakupów kompulsywnych, jako dodatek do sera i parówek - dziesięciopaki. Nie mam pojęcia po co kupiłam, tym bardziej że wyglądają umiarkowanie dobrze: sałata strzępiasta i papryka (nie mam pojęcia jaka)

Wpadam z rewizytą
Sadzonki salaty posadź do skrzyń a papryki…cóż, zimno u Ciebie?
W jakiej części Polski mieszkasz?
Gdzieś mignęła mi informacja, ze za tydzień znowu możemy spodziewać się przymrozków.
U mnie jakieś +4 nocami.
Papryka to lubi ciepełko ale ja już kilka posadziłam, tyle tylko że w grządce podwyższonej rośnie sobie w foliaku.

Narzekasz często na ziemię, co tam masz? To piasek czy glina?
Tak czy inaczej może poszukaj kompostowni w okolicy. Nie ma nic lepszego do ściółkowania kiedy masz kiepską ziemię.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies