Młoda kapustka też za mną chodzi, a u nas zaczyna się impreza "Ulica smaków". Ciekawe czy uda mi się tam dotrzeć?
Póki co dziś bez zadęcia - goście odjechali, trzeba "posprzątać w lodówce".
z daleka jeszcze mało widać ,może i dobrze ,bo pod dębami chaos przeogromny ,borówka,rozchodnik,wrzos,azalia,hortensje ,hakone.kostrzewa sina bałagan w każdym kącie! no i łyso bez tych tuji
No i ta przed domem też typowo sezonowa.Nie miałam lepszego pomysłu na tą rabatę.Miejsce ekstremalne ,bo pod spadkiem dachu ,może w przyszłości nastąpia jakieś zmiany ,jesli by ktos coś ,to ja oczywiście otwarta na wszelkie pomysły
Tą nawet lubię ,choc zimą mało reprezentacyjna ,kora tez mało efektowna ,do wymiany oczywiście ,ale póki nie zdecyduje ,ze koniec z dosadzaniem ,przesadzaniem ,nie sypie kory sklepowej
ta też trochę śmieszna wyszła,sadzę bez najmniejszego zastanowienia ,wszystko powstaje natychmiast na gruncie nie na papierze,a później rozczarowanie i demolki ,a rośliny cierpią na tym
Róża NewDawn
Oleander z zeszłego roku, ładnie przezimował w nieogrzewanym pokoju, a mojej teściowej padł, bo za ciepło miał.
Ale co dziwne,kwitł normalnie rok temu i z pąkami wniosłam go przed przymrozkami na poddasze. Pąki utrzymały się całą zimę, i całą wiosnę i nie opadły a teraz zaczyna otwierać.
Goździki białe
Przepraszam,ze tak hurtem,ale wczoraj dotarło do mnie co nie gra tu i ówdzie w tej brzozowej chyba za mało brzozy? po za tym jeżówki rozpanoszyły się ,ze nie widać "kulek" bukszpanowych pomocy! jak to naprawić?Jeżówka nie problem gdzieś ją upchnę natomiast nie wiem co w zamian ?Ktoś ma jakieś sugestie ,będę wdzięczna za każdą podpowiedź
jeszcze tu coś tworzę po omacku ,świerka wyeksponowałam ,bo zasłonięty rósł w rogu za magnolią,podsadziłam żurawkami i nie wiem co dalej ,przydałoby się coś zimozielonego może kulki jakieś ?ale jak ,gdzie? dalszy plan tez do modyfikacji ,tamaraszek i magnolia zjadały wszystko,wyratowałam stamtąd hortkę (wysunięta na prostą) i tego właśnie świerka
Ania - a jakie one są w dotyku te listki siewek? Szorstkie czy gładkie takie jak nawoskowane? Jak szorstkie to możne być jeżówka. Mam u siebie taką o bardziej pękatych a nie długich listkach. Fiolka mam i ja, dostałam razem z rodkim kilka lat temu i do dziś ciągle gdzieś mi wychodzi. Tylko, że fiołek ma ciemniejsze listki i takie gładkie, delikatne w dotyku. Mam wrażenie, że pełznie po rabacie.
ML nie chce sie przyjąć od prawie dwóch miesięcy stoi jak zaczarowany Czy Wy też mieliście problemy z tym miskantem?
Tu natomiast kompletna demolka Kiedyś była to rabata żwirkowa i rosły dwie juki.Żwirek nie sprawdził się ,bo za siatką ogromne dęby śmieciarze.Wsadziłam wiosna klona i kilka danic na przemian z żurawką ,red baron przypadkowo ,a juka aut.Proszę o jakieś sugestie ,wiem,ze fajnie radzicie,co dwie głowy to nie jedna
Powiedzcie,bo Wy się znacie ,za krótkie robię te rabaty ? nabzdryngolone w małych odcinkach i bez żadnej spójności ,szczególnie na zdjęciach to widzę i teraz nie bardzo wiem jak to poprawić
Tereskę zapraszaj z otwartymi ramionami . Mam kilka krzaków w róznych miejscach , mam też 2 krzaki na skarpie, na trudnym miejscu i daje radę , czego nie mogę powiedzieć o niektórych innych , mam też w cieniu i na zakręcie domu , gdzie wieje okropnie . tam ciełam bardzo krótko na wiosnę i docinałam , teraz różnicy nie widać .
Odnośnie leośków to Redy maja kształt kwiatu podobny to Tereski i Baronesse . Moje pierwszy sezon latały z rabaty na rabatę ( kupiłam 2 w donicy ) i nigdzie nie mogłam wpasować tego koloru , nawet chciałam je wydać ale chętnych nie było . Jesienią je wsadziłam, po czym na wiosne znów przesadziłam , są na jakby odludziu , w otoczeniu traw i zurawek . rosły jak szalone , w tym to samo , ale zrzuciły część pączków .
Jednak gdybym miała wybierać o wiele bardziej podoba mi sie zwykły Leonardo
musiały się tobie jakies słabe sadzonki trafić , tam mam z Darcy , wszyscy chwalą , a moja sierota . Na jesieni kupie z innego miejsca i zobaczę .