Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bylinowa łąka 13:47, 12 mar 2024

Do góry
Gosialuk napisał(a)
A to już z dzisiejszego spaceru po lesie.
Żywiec gruczołowaty. Całe polanki tak kwitły.

Jaka ładna ta roślinka, nie znałam, nigdy nie widziałam. U mnie tereny suche więc i roślinność inna.
Widziałam podporę pod hortensję pnącą, chyba tylko "kierunkowo" dla niej będzie bo za moment przemieli ją w drzazgi w swoim uścisku. Ja hortensje mam na grubych sosnach, to bardzo silne pnącze Początkowo rośnie wolno 2-4 lata, ale potem wystrzeli. Choć też zależy od odmiany. Bo przykładowo Mirranda rośnie u mnie bardzo powoli i właśnie ma tendencje do płożenia się.
Glina i zielsko 13:34, 12 mar 2024

Do góry
Żeby było ładnie najpierw musi być brzydko! Więc wertykulacja trawnika w toku. 2/3 zrobione.
Wszystkiego po trochu 13:16, 12 mar 2024

Do góry
mirkaka napisał(a)
wsród konarów azalii puszkinia, błękitne maleństwo
[/img]

Niesamowite. Cudnie wygląda taka nabita kępa. Ciekawe czemu moje nie kwitną. Chyba je carex Silver Sceptre pożarł. Będę musiała go usunąć.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:40, 12 mar 2024

Do góry
Obudziły się fiołki.

Miodunka zbiera się do kwitnienia.

Kwitnie puszkinia i zawilce gajowe. Te drugie pojawiają się wciąż w nowych miejscach.

Budzą się hosty.

Na pierwiosnkach bezłodygowych coraz więcej kwiecia.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:34, 12 mar 2024

Do góry
Trawnik po wertykulacji. W nocy popadało, teraz też pada. nawóz ładnie się rozpuści, a piasek wpadnie do dziurek po areacji.

A ten wciąż atrakcyjny.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:23, 12 mar 2024

Do góry
Z aktualności ogrodowych
Pory były drugi raz u fryzjera.
Szykuję się mentalnie do wysiewu pomidorów i jarmużu.
Ogród ozdobny jest gotowy na przyjście wiosny.
Krokusów nigdy dość.

Pszczoły maja co jeść.

Ogrod nad bajorkiem 12:20, 12 mar 2024

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Ależ będzie pięknie z tymi fiołkami Czy posadzisz je razem z runiankami miksując, czy będziesz tworzyła plamy?

Na jednej z rabat mam juz runianki i wyzsze krzewy, tam dołoże fiolki jako zadarnienie czesci rabaty. Pozostałe runianki i fiołki ida w inne miejsca. Ale chcialabym plamy zeby tez balaganu za duzego nie robic. Generalnie fioleczki chce sadzic na polaciach, na ktorych docelowo nic nie bedzie rosło. Dołoze tam tylko smiałki, konwalie i paprocie, niech sobie las rosnie.
Znalazlam z lata taka fotke, za ogrodzeniem las konwalii, jesooo jak stamtad pachnie.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:18, 12 mar 2024

Do góry
Pierwiosnek Bellarina

Zonkile pod doorenbosem

Oskubalam je troche I sa bielsze

w sumie 4 mniejsze, może da się je przesadzić? Tylko czy takie duże da jeszcze rade wykopać? No i wielopniowe...

Czarne maliny w zagrodzie dla kur

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:16, 12 mar 2024

Do góry
Jagoda kamczacka dookola warzywnika niedlugo bedzue kwitnac

Zonkile pod borowkami

Derenie jadalne ladnie urosly I kwitna... kiedy je przesadzic zeby nie zaszkodzic?

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:14, 12 mar 2024

Do góry
Trumienka z marchewka i rzodkiewka, obok liźnięty mrozem bambus - ale wyrósł z największych osłon z włókniny wiec tej zimy radził sobie bez osłon

Runianke japońską dostałam 4 lata temu od Mariolki naszej. Widać że z serca Dobrze sobie radzi pod czereśnią

Bodziszki tez, szkoda ze takiej ilości Rozanne nie mam to zwykle z jasnoróżowym kwiatkiem
Pod dereniem rozłogowym flaviramea - w produkcji, mam nadzieję będę mogła z niego posadzić żywopłot

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:11, 12 mar 2024

Do góry
Paczka od szkolki Konieczko..

Zapomniałam ze cos zamawialam, w grudniu na to wyglada

Deren kousa, deren kwiecisty

Fajnie tylko ten szczepiony buk za 70zl ma jakies 10cm wysokosci...

Ogród hortensjowo różanecznikowy 11:47, 12 mar 2024

Do góry
Monika83 napisał(a)
Dla Joli April moja daglezja Przycięta pod koniec sierpnia i już wiosną wypuściła u góry antenke

Dzięki, zagapiłam się i dopiero dziś zaglądam
No niesamowicie w ryzach trzymasz koleżankę. Muszę się zebrać i swoją mocniej ciachać, bo roztrzepana. Co prawda taki kształt jak u ciebie Moniko, do mojego lasu nie pasuje, ale dodałaś mi odwagi żeby ostrzej potraktować swoją daglezję

No i super masz te krokusy
Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 11:34, 12 mar 2024

Do góry
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 11:28, 12 mar 2024

Do góry
Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Zdjęcia z drona po których sobie maluje potem na telefonie, tak mi najłatwiej. Przedwczoraj wiało dość mocno, ale udało się jakieś cyknąć. Całkiem zapomniałam o tych szynach. Widziałam kiedyś instrukcje u Polinki.

Dzisiejsze zakupy: 3 borówki Bonus i 2 porzeczki czarne Tihope, której szukałam z uwagi, że ma plantacjach króluje jako ta najwydajniejsza z hektara przy dużych rozmiarowo owocach. Zaskakująco niska cena - 58 zł za całość na Krężnickiej 100.
Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 11:05, 12 mar 2024

Do góry
Proszę o poradę .
Na piątek zamówiliśmy glebogryzarkę, ziemię, piasek, grys granitowy oraz płyty chodnikowe. Naszym zamiarem jest przekopanie całego ogródka, zerwanie starej darni, nawiezienie ziemi dla wyrównania terenu oraz wymieszanie jej z piaskiem i kompostem. Wiadomo, że zanim będą nasadzenia na rabatach to może i minąć kilka miesięcy. W pierwszej kolejności będzie sadzony żywopłot z cisu i buku (pewnie kwiecień). Przed nasadzeniem żywopłotu będziemy chcieli zrobić ścieżkę ogrodową (marzec) wysypaną grysem granitowym wraz z płytami chodnikowymi oraz wyznaczyć rabaty. Na resztę ogródka czyli mały skrawek pójdzie trawa z rolki (kwiecień).
Jak zabezpieczyć rabaty do czasu sadzenia roślin a zwłaszcza tej przy ścieżce oraz miejsce pod trawnik. Czy częściowo wysypać tylko grys wokół płyt chodnikowych i poczekać na resztę roślin (to może być kilku miesięczny okres? Czy może wyznaczone rabaty przykryć agrotkaniną, agrowłókniną, kartonami, korą?
Kolejne pytania to czym oddzielić kamyki od trawy, eko-bord to dobry pomysł czy jakieś inne obrzeże (kostka granitowa na zaprawie)?

Rabaty też tymczasowo oddzielić np. ekobordem przed założeniem trawnika z rolki?. Nie chciałam jakiegoś stałego obrzeża zakładać bo jak sami mówiliście później łatwiej zmienić wielkość, kształt, rabaty.
Szarobiałego ogrodowe początki. 09:42, 12 mar 2024

Do góry
Z każdym dniem więcej koloru
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 09:13, 12 mar 2024

Do góry
Wafel napisał(a)
Cyklameny dla Joli. Takie piękne jak twoje Jolu albo inaczej, twoje tak samo piękne jak w naturze

A na tym zdjęciu z prawej strony pod skałą czy to nie jakieś adiantum? Vita powinna się wypowiedzieć
Piękne cyklameny w naturze
Znowu na wsi 09:10, 12 mar 2024

Do góry
Joku napisał(a)

Te listki cyklamenów i mnie zachwyciły, są takie świeże, zdrowe
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 08:46, 12 mar 2024

Do góry
Patyczkowo mi wyglądam jak bezdomny ale zimno było jak sadziłam kilka rzędów to 3 różne derenie - w ziemi od jesieni I juz puszczają nowe liście 3 rodzaje hortek I 2 rodzaje fig. Zobaczymy ile się przyjmie

Szarobiałego ogrodowe początki. 08:25, 12 mar 2024

Do góry
Że świeżych nasion kiełkuje pięknie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies