Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zakątek z fioletową ławeczką 13:38, 08 cze 2017

Do góry
Donia72 napisał(a)
No i orlikowo

Chętnie wymieniłabym się za takie nasionka.
Tajemniczy Ogród 13:30, 08 cze 2017

Do góry
Może tak?

Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:24, 08 cze 2017

Do góry
Słuchajcie, mam pytanie odnośnie frontowej - czy w miejscu po berberysie pasowałaby spora bukszpanowa kula? Myślę, że ma z ok. 70 cm wysokości. Przy założeniu, że na tej rabacie pojawią się tawuły i tuje danica (byłby to jedyny buks)? Miałoby to sens?

Tego buksa widać na poniższym zdjęciu - jest na rabacie obok, widoczny pomiędzy tym dużym jałowcem a pierwszym świerkiem:

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:20, 08 cze 2017

Do góry
wiolcia12 napisał(a)
Powoli coś sobie zaczynam planować.

Proszę o porad
Prawa strona - przy ogrodzeniu z sąsiadką, chcemy coś nie wysokiego... Czy trzmielina by tu pasowała?

Środek - mąż poszedł z rozmachem, ale mi się wydaje, że zmieści się tu jedna roślina główna... Myślałam o cyprysiku Ivonne na pniu (podoba mi się też trzmielina na pniu - ale co wtedy przy ogordzeniu???) Wokół tej rośliny myślałam o żurawkach Heuchera.
Jaka jeszcze roślina na pniu (nie za wysoka) mogłaby tutaj się pojawić?

Czerwone koło - to pokrywa od szamba, która będzie obsypana kamykiem. Poniżej pokrywy chciałabym może dzwonek kalifornijski lub goździk kalifornijski (czy mogą one rosnąć w kamykach)? Rząd tej samej roślinki chciałabym dać na samym dole (przy krawężniku od opaski wokół domu).
Po prawej stronie od pokrywy w tym uciętym narożniku jest kącik ze śmieciami, a powyżej pokrywy jest chodnik...

Nie bardzo wiem co dać po lewej stronie - wzdłuż chodnika do furtki...

Wystawa ogrodu - północna, ale słońce jest i od wschodu i od zachodu (zacienienie jest największe przy budynku).
Na tą rabate patrzymy z okna kuchennego, więc nie mogę tam posadzić jakichś bujnych roślin, żeby nie ograniczały nam dostępu do światła dziennego

Witam,

doradca ze mnie kiepski sama wkleiłam zdjęcia z prośbą o poradę, ale moi znajomi właśnie cieszą się z pieknego ogrodu wyczarowanego ręka fachowca - układ podobny jak u was pośrodku w centralnej częsci rabaty drzewo liściaste, której nazwy nie znam wiem tyle, że jesienia liście przebarwiaja sie na czerwono to drzewo smukłe pod nim w kwadrat posadzona lawenda, a wszystko od dołu podswietlone refektorem - efekt wieczorem piękny natomiast przy ogrodzeniu panelowym do okoła jest posadzony dość gęsto trzcinnik karl forester, który w czerwcu zakwita, dodatkowo dokoła są kwiatki wszystkich nazw nie pamietam na pewno jest jeżówka oraz hortensja vanille frise
Ogród w Puszczykowie 13:18, 08 cze 2017

Do góry

W moim małym ogródeczku - Dorota 13:16, 08 cze 2017

Do góry
elka_ napisał(a)

Świetne kompozycje tworzysz. Orliki przeróżne, nawet nie miałam pojęcia, że jest ich aż tyle Łubiny jak świeczniki na rabatach, a ja je powywalałam
Pozdrawiam
Jak przeglądam wątki też się dziwię, że jest ich aż tyle rodzajów orloków. Niektóre są na prawdę piękne. Możemy się wymienić za nasionka.
Szkoda, że powyrywałaś łubiny, ja je ścinam po przekwitnięciu, żeby nie przeszkadzały innym roślinkom. Za pochwały dziękuję.

Migawki z ogródka 13:14, 08 cze 2017

Do góry
Wątek ma być mój osobisty podpis zrobię, jak usiądę na dużym kompie, bo z telefonu to ten tego...

QoS rośnie z przetacznikiem ząbkowanym Knallblau. Tylko on miał być niższy... No cóż, może królowa podrośnie z czasem.

Podpory mam ze sklepu na L. Były wiosną różne po 26 zł. Trochę szkoda, że są dość niskie, mają tak 120 cm, ale do róż są ok, a powojniki idą z nich na drzewa...

Obiecujące zapowiedzi
Waterloo i Biedermeier

Szałwia muszkatołowa sięga mi do pośladków póki co...

A tu może ktoś to rozpozna? ... Jakaś samosiejka

Ogród w Puszczykowie 13:09, 08 cze 2017

Do góry
parę fotek jeszcze z końcówki maja :

Ogród Cioci cz. 3 13:04, 08 cze 2017
Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

teraz piwonie ...taki rarytasik masz

PS. nie umialabym sie odnaleźć jakbym nie miala kolorowych jarmarów ...no cos zawsze musi mi dawac kolor przyciagajacy wzrok
W moim małym ogródeczku - Dorota 13:02, 08 cze 2017

Do góry
elzbieta_g napisał(a)
przybiegłam na bzy a zauroczyły mnie łubiny piękny ogród
Bzy w tym roku nie kwitły, umarzły im pączki. Może pokochasz też naparstnice? Też pięknie prezentują się porozrzucane na rabatkach.
Za pochwały dziękuję. Mieszkam na wsi, więc mam typowo wiejski ogródek - kolorowy na maksa.

Tajemniczy Ogród 12:57, 08 cze 2017

Do góry

Uwaga. Zrobiłam ogólny plan zagospodarowania, uff. Mogę śpiewać, tańczyć, piec ale rysowanie to nie mój dar Musi więc starczyć to.
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:54, 08 cze 2017

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Śliczna trawka, jaka dorodna.

Basiu mnie też się bardzo podoba ...kupiła 2 maleńkie sadzoneczki golokorzeniowe rok temu ...piękna zielona zimą i ładny ma pokrój ...jedną wiosną podzielilam na 4 cześci..nie wiem jak kwitnie? w tamtym roku nie zakwitła

Podwórkowa rehabilitacja 12:51, 08 cze 2017

Do góry
ryska napisał(a)
Kasiu ten jest mały max 30 cm ma. Obok mam podobnego niskiego ale z szerszymi listkami. Dostałam w gratisie do zakupów ale jeszcze nie kwitł.
Mam też takie wyższe i one są bardziej niebieskie

To już sama nie wiem, listki może ma i szersze, teraz już przekwitł to w przyszłym roku będę obserwowała.
Już się nie mogę tych clematisow doczekać, pięknie będzie.
Ja tez myślałam ze wystarczy sprzęty z wtyczki odłączyć a tu takie informacje - dobrze ze Wy cali jesteście
W moim małym ogródeczku - Dorota 12:51, 08 cze 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Dorotko, takie orliki w Anglii podziwiałam, cudo!
U siebie siałam i nici, innych mam za duzo, więc z przyjemnością Twoje będę podziwiać i nie tylko je, żebyś wiedziała, reszta równiez piękna
Chętnie wymienię się za nasionka. Moje sieją się same i rosną gdzie chcą. W tym roku zbiorę nasionka bo kilka osób zadeklarowało się na wymianę. Za pochwałę dziękuję.

Gożdzikowa - wiejski ogród 12:49, 08 cze 2017

Do góry
Milego dnia życzę

pracuję cieżko nad nową rabatą jak skończe to pokażę

Gożdzikowa - wiejski ogród 12:46, 08 cze 2017

Do góry
elka_ napisał(a)

Piękne rabaty pełne kwiatów.
Te brązowe irysy też mam Kocham irysy, są takie bezproblemowe.

Co to za kwiatki, ten intensywnie różowy łan?

Elu to jest firletka smółka

Ogród z widokiem na jezioro 12:45, 08 cze 2017

Do góry
Slicznie u Ciebie !
A coz to za pieknosc? Pachnie?
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:43, 08 cze 2017

Do góry
violka171 napisał(a)
Wychodowałaś zacne anabelki ,tylko pogratulować,napisze jak dziewczyny-od razu w grunt dadzą radę z takim korzeniem ,jak tam Lilia mutantka się ma ?ciekawa jestem jej,
mi Basiu te kupione mutantki podgryzł slimak,masz na to jakis sposób?tymczasowo okryłam je butelkami ale na długo tak nie mogą być przecież
Viola widziałam ...wielka szkoda ja ze slimakami problemu nie mam to i sposobów nie znam coś gdzięś słyszalam ,żeby popiolem posypać w koło rośliny...ale czy to skuteczny środek nie wiem..Moja słabiutka może z 10 kwiatków bedzie miała ...ale wszystkie lilie u mnie do d..y

ale jaką mam ładną trawę molinia się nazywa

Datura 12:43, 08 cze 2017

Do góry
Witam, od niedawna posiadam dwie datury. Chciałbym zacząć je formować jedną bardziej w stronę drzewa, a drugą - krzewu. Tylko nie wiem jak to przycinać i czy robić to już w trakcie wzrostu rośliny czy dopiero przed zimowaniem? Potrzebuję jakiś informacji odnośnie przycinania by uzyskać drzewko

W moim małym ogródeczku - Dorota 12:41, 08 cze 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ależ u Ciebie kolory i z jakim smakiem dobrane
Dziękuję bardzo. Czasem rzeczywiście przemyślam dobór roślin, ale często jest to kwestia przypadku.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies