Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

AnnaCh 12:10, 25 cze 2017

Zapączkują wszystkie
Moja pierwsza hortka jaką kupiłam w życiu była jeszcze mniejsza niż te Twoje, a też zakwitła Pamiętam jaka byłam wtedy zaskoczona i szczęśliwa
Margerytka40 16:06, 25 cze 2017

AnnaCh napisał(a)
Zapączkują wszystkie
Moja pierwsza hortka jaką kupiłam w życiu była jeszcze mniejsza niż te Twoje, a też zakwitła Pamiętam jaka byłam wtedy zaskoczona i szczęśliwa

Bardzo bym się cieszyła gdyby tak się stało ale nie liczę na aż tak wiele Aniu. Te sadzoneczki były naprawdę malutkie a jeszcze jak je przycięłam to ledwo je było widać.
Margerytka40 16:10, 25 cze 2017

Bardzo polubiliśmy się z carex Evergold. Pięknie mi rośnie i jestem mega zadowolona. Jak jeszcze po zimie będzie całkiem całkiem to dokupię sobie jeszcze.
AnkaK 22:44, 25 cze 2017

Dereń niezmordowany. Widzę, że szał zakupów się zaczął
I mamy kolejną mistrzynię dzielenia. Moje patyki hortek padły ostatecznie.
Kupujesz w B czy J u K? (jakie szyfry )
Mam nadzieję, że zaproszenie aktualne i, że żaden armagedon już nie pokrzyżuje planów.
Czytałam o dzieleniu szałwii - próbowałaś siać? To jedyna roślina, której rozmnażanie mi wychodzi.
Margerytka40 23:48, 25 cze 2017

Derenia właśnie za ten długi czas kwitnienia lubię. Akurat jak skończy zaczną hortki i tym sposobem ta rabata powinna być długo atrakcyjna.
Ja swoje patyki wsadziłam już do gruntu,trochę ryzyko ale niech tam. Powiem Ci że gdybym miała kasy jak lodu pewnie nie bawiłabym się w dzielenie ale to jednak spore oszczędności. Tyle że trochę trzeba czekać aż roślinki po dzieleniu się odbudują. Szałwia wysiewa mi się sama,taka jakaś bezodmianowa. Ta odmianowa z siewu powtarza cechy? Dopiero w tym roku mam odmianowe szałwie więc nie wiem.
Herbatka jak najbardziej aktualna. Musimy się umówić.

Zakupy w J robię,dawno nie byłam w B.
Makusia 11:48, 26 cze 2017

Evergoldy super i w ogóle kwieciście u Ciebie! Hortki masz po jednej? gdzie je wsadziłaś? W sensie jak wkomponowałaś po jednej z gatunku?
AnkaK 12:43, 26 cze 2017

Margerytka40 napisał(a)
Szałwia wysiewa mi się sama,taka jakaś bezodmianowa. Ta odmianowa z siewu powtarza cechy? Dopiero w tym roku mam odmianowe szałwie więc nie wiem.
Herbatka jak najbardziej aktualna. Musimy się umówić.

Zakupy w J robię,dawno nie byłam w B.

Powtarza cechy! Te moje szałwie wyhodowałam sama z 5 sadzonek kupionych 3 lata temu. Mam kompaktową Bright Rose i niekompaktową niebieską.
Jak widzę, że kończy się 1. kwitnięcie do albo zbieram kwiatki/nasiona albo obcinam całe gałązki i wprost na rabatę do ziemi. Jeszcze latem będzie widać nowe siewki. Na przyszły rok widać już, że to szałwia i wszystkie siewki kwitną. Zerknij u mnie na ostatnich zdjęciach - najmniejsze z przodu do siewki z zeszłego roku.
Ponieważ wiosną robiłam tam porządek i przesadzałam siewki łącząc kilka małych w większe to zrobiłam sobie taki miks, że mam 2 krzaki różowo-niebieskie
Margerytka40 13:16, 26 cze 2017

Makusia napisał(a)
Evergoldy super i w ogóle kwieciście u Ciebie! Hortki masz po jednej? gdzie je wsadziłaś? W sensie jak wkomponowałaś po jednej z gatunku?

Te po jednej rosną w przechowalniku sobie dalej. Jeszcze nie wiem czy wszystkie trafią do ogrodu. Te które najbardziej mi się będą podobać z pewnością rozmnożę.
Trudno u mnie mówić o wkomponowywaniu. Na razie to wszystko do przeróbki a ja ciągle myślę co,jak i gdzie
Margerytka40 13:27, 26 cze 2017

AnkaK napisał(a)

Powtarza cechy! Te moje szałwie wyhodowałam sama z 5 sadzonek kupionych 3 lata temu. Mam kompaktową Bright Rose i niekompaktową niebieską.
Jak widzę, że kończy się 1. kwitnięcie do albo zbieram kwiatki/nasiona albo obcinam całe gałązki i wprost na rabatę do ziemi. Jeszcze latem będzie widać nowe siewki. Na przyszły rok widać już, że to szałwia i wszystkie siewki kwitną. Zerknij u mnie na ostatnich zdjęciach - najmniejsze z przodu do siewki z zeszłego roku.
Ponieważ wiosną robiłam tam porządek i przesadzałam siewki łącząc kilka małych w większe to zrobiłam sobie taki miks, że mam 2 krzaki różowo-niebieskie

Jak powtarzają to pozwolę im się wysiać. U mnie fajnie kwitnie też biała. W sumie mam 6 odmian i jedną swoją nn. Mojej mam już sporo trochę dzieliłam i trochę się wysiało.
Efffa 21:53, 26 cze 2017

Margerytka40 napisał(a)
Bardzo polubiliśmy się z carex Evergold. Pięknie mi rośnie i jestem mega zadowolona. Jak jeszcze po zimie będzie całkiem całkiem to dokupię sobie jeszcze.

ja po drugiej zimie jestem bardzo nie zadowolona, muszę zmienić im miejscówkę.Na jakiej wystawie ją masz? Ja obecnie mam na patelni a planuję do pólcienia.