Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ścieżka gliniasto - żwirowa 22:56, 01 lip 2014

Do góry
Na pewno nie chodzi o 3 kg na metr, Powiedz jakie masz proporcje, skąd je wzięłaś?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:14, 01 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisała:

Waldek wyłożył naukowo o żyzności gleby i jak zbadać w stacji analizy gleby. Podadzą Wam czego brakuje, albo czego jest nadmiar.

W najprostszy sposób chciałem przedstawić co jest przyczyną tego, że nasze trawniki nie wyglądają tak jakbyśmy sobie tego życzyli. Oczywiście poza uzupełnianiem brakujących składników w glebie, bardzo duży wpływ na końcowy efekt mają wszystkie prace pielęgnacyjne które trzeba przeprowadzać systematycznie co roku. Zaniedbanie napowietrzania, pozbywania się filcu, prawidłowego nawadniania, odchwaszczania, wapnowania i co najważniejsze odpowiedniego strzyżenia trawy zawsze doprowadzi trawnik do wyglądu który nie będzie nas satysfakcjonował.
Producentom nawozów i handlowcom wcale nie zależy na tym aby nasze trawniki wyglądały ładnie i zdrowo. Często korzystając z naszej niewiedzy zaopatrują opakowania swoich towarów w chwytliwe ich zdaniem stwierdzenia typu: nawóz na 100 dni, nawóz antymech, nawóz zagęszczający trawnik, zielony dywan w trzy dni.
koryncia, magdalena_ma...,kasiaka579, Ferguss, krzysztofs.
Proponuję abyście zatrzymali opakowania po nawozach które ostatnio stosowaliście do poprawienia kondycji własnego trawnika i wzorem kolegi Franka za niewielkie pieniądze przeprowadzili analizę gleby. Na podstawie zaleceń nawozowych wydanych przez Stację Chemiczno-Rolniczą porównacie wyniki z tym co jest podane na opakowaniach producenta i przekonacie się ile warte są te wszystkie slogany i reklamy. Przekonacie się również, że pewnych składników w glebie jest już wystarczająca ilość lub nawet za dużo, innych za mało, a jeszcze inne są w proporcjach które blokują pobieranie przez trawę azotu.
Przychodzi mi tutaj na myśl powiedzenie adekwatne do tego co widzę na Waszych fotkach: ,,Tak dobrze żarło i zmarło". Gdy dostosujecie się do zaleceń nawozowych i wprowadzicie pojedyńcze składniki w odpowiedniej proporcji uzupełniając ubytki minerałów w glebie zaręczam Was, że Wasze trawniki odzyskają swój blask i pierwotny wygląd, czego Wam wszystkim życzę.
Waldek.
Cały rok w ogrodzie 11:21, 01 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Cud miód, jak dla mnie idealna bo czarno biała, pasowałaby do czarnej Śliczna ale gdzie ją kupić? Jeśli wiesz - poproszę link na pw

Witaj Danusiu , kupiłam ją na targach ogrodniczych, była przy niej tabbliczka "nowość" , nie dopytywałam skąd i co, teraz widzę że mogłam, no cóż, szkoda , tylko ona jest raczej jasno kremowa, a nie biała.
pozdrawiam
Miejsko & sielsko 09:56, 01 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To może być sosna bośniacka, licz igły w jednym pęczku nie na całym drzewie

wpierw musiałąm sprawdzić co to ten "pęczek" ( )
według mnie 2 igły w pęczku ale nie ufam sobie.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:45, 01 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Powiem ci Polinko, ludziom się nie chce pracować i ta zazdrość ewidentna wynika, z tego właśnie, że komuś się chce ( to w ich opinii niebywałe) i pracuje, a że jeszcze wychodzi, to "zgroza", Dlatego rób swoje i bądź dumna ze swojej pracowitości.
Roniu pomoże jak się ogarnie po locie i powrocie z Islandii

Pewnie masz rację Danusiu U niektórych budzi zdziwienie fakt, że można codziennie pracować w ogrodzie. A już bieganie z konewką w czasie deszczu to ociera się o zwariowanie
M. się śmieje, że dostarczamy mieszkańcom jeden temat więcej do dyskusji. Chociaż w taki sposób porozmawiają o ogrodnictwie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:42, 01 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ten klonik jest szczepiony na wysokości około 120 cm, i wyższy nie urośnie, to nawet nie drzewo jakby się przyjrzeć, mała parasolka na kijku.

Dziękuję, może poszukam sobie coś takiego, bo boję się wielkich drzew
Ale ten wśród irg w ogrodzie zimozielonym to już chyba spory urośnie, bo nie wyglądał na szczepiony?

Zajrzyj proszę na moje zmagania projektowe"
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4626-ogrod-na-glinie?page=5
Postawić trawkę nad i... 09:41, 01 lip 2014

Do góry
Cieszę się że realizujesz projekt, w końcu mam sporo w tym udziału, więc wspieram i gorąco zyczę pięknego i zadbanego ogrodu Pracowici górą
Miejsko & sielsko 09:40, 01 lip 2014

Do góry
To może być sosna bośniacka, licz igły w jednym pęczku nie na całym drzewie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:34, 01 lip 2014

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...podziwiam ogród... często tu wpadam chociaz rzadko piszę, projekt się w końcu realizuje
...widziałam kulę i mam pytanie dot rozmiaru - czy to 50 cm? pytam bo nie umiem się zdecydowac na rozmiar 50 czy 70 cm....
...pozdrawiam ciepło

Jeśli to element wodny to wystarczy 50 cm. 70 cm, to już do rezydencji bym polecała.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:32, 01 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

Danusiu ten czerwony klon to do jakichś małych drzew należy?
Czy urośnie duży?

Ten klonik jest szczepiony na wysokości około 120 cm, i wyższy nie urośnie, to nawet nie drzewo jakby się przyjrzeć, mała parasolka na kijku.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:28, 01 lip 2014

Do góry
Na razie w opisanych powyżej przypadkach - lejcie wodę. Trawniki są nierównomiernie nawiezione nawozem, albo jeśli nie były nawożone - to gleba jest nierównomiernie żyzna.

Tam gdzie jest trawa jasnozielona - mniej składników w glebie.

Poza tym za sucho jest w drugim przypadku, po wertykulacji trzeba podlewać bo trawnik schnie.

Waldek wyłożył naukowo o żyzności gleby i jak zbadać w stacji analizy gleby. Podadzą Wam czego brakuje, albo czego jest nadmiar.

Ja bym zaczęła od poważnego lania wody. Chyba że były ulewy i załatwiły sprawę za ogrodników.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:21, 01 lip 2014

Do góry
Powiem ci Polinko, ludziom się nie chce pracować i ta zazdrość ewidentna wynika, z tego właśnie, że komuś się chce ( to w ich opinii niebywałe) i pracuje, a że jeszcze wychodzi, to "zgroza", Dlatego rób swoje i bądź dumna ze swojej pracowitości.

Roniu pomoże jak się ogarnie po locie i powrocie z Islandii
Cały rok w ogrodzie 09:15, 01 lip 2014

Do góry
Cud miód, jak dla mnie idealna bo czarno biała, pasowałaby do czarnej Śliczna ale gdzie ją kupić? Jeśli wiesz - poproszę link na pw
Miejsko & sielsko 21:25, 30 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ten prosty zabieg z pęcherznicą nazywa się "odmłodzenie" krzewu.

Danusiu,
Wiesz, że jesteś jak wyrocznia...
Mówisz sadzić - sadzimy
Mówisz ciąć - tniemy,
Mówisz wykopać - wykopię
Miejsko & sielsko 21:10, 30 cze 2014

Do góry
Ten prosty zabieg z pęcherznicą nazywa się "odmłodzenie" krzewu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:53, 30 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu ten czerwony klon to do jakichś małych drzew należy?
Czy urośnie duży?
Cis - Taxus 18:18, 30 cze 2014

Do góry
Ciekawe tylko na której stronie, przejrzałam 4 i nie wiem o co chodzi dawaj proszę link
Miejsko & sielsko 18:02, 30 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na cięcie sosny jest chyba ciut za późno, w fazie "ołówków" tniemy a ona ma już dorosłe igły. Czy się mylę? Nic teraz nie tnij, a w przyszłym roku.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/339-ciecie-iglakow

Cięcie najlepiej znoszą rośliny zdrowe i z dobrym systemem korzeniowym. Unikamy upalnej pogody i mocnego słońca, a także deszczowego dnia. Pierwsze cięcie wykonujemy wraz z końcem zimy, zanim ruszą soki. Zbyt późny zabieg powoduje ich wyciek, a tym samym osłabienie. Bardzo mroźne dni wykluczamy. Latem najpóźniej tniemy do końca sierpnia, dokonując lekkiej korekty.

Dlatego polecam ich cięcie, ale w konkretnym celu Jednak od tej reguły są wyjątki. Większość sosen najlepiej przycinać w połowie czerwca, kiedy zaczynają się rozwijać nowe igły. W tym czasie wyglądają jak ołówki lub świece. Są miękkie. Mogą być obniżone od połowy do jednej trzeciej długości.

Danusiu, jak zwykle masz rację
Co sądzisz o moich zmaganiach intelektualnych aby wysadzić pęcherznice zastąpić cisami.
Przy wejściu na placyk grillowy kule po obu stronach cisowe a potem równiutko żywopłot cisowy poprowadzić?

Miejsko & sielsko 17:57, 30 cze 2014

Do góry
Na cięcie sosny jest chyba ciut za późno, w fazie "ołówków" tniemy a ona ma już dorosłe igły. Czy się mylę? Nic teraz nie tnij, a w przyszłym roku.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/339-ciecie-iglakow

Cięcie najlepiej znoszą rośliny zdrowe i z dobrym systemem korzeniowym. Unikamy upalnej pogody i mocnego słońca, a także deszczowego dnia. Pierwsze cięcie wykonujemy wraz z końcem zimy, zanim ruszą soki. Zbyt późny zabieg powoduje ich wyciek, a tym samym osłabienie. Bardzo mroźne dni wykluczamy. Latem najpóźniej tniemy do końca sierpnia, dokonując lekkiej korekty.

Dlatego polecam ich cięcie, ale w konkretnym celu Jednak od tej reguły są wyjątki. Większość sosen najlepiej przycinać w połowie czerwca, kiedy zaczynają się rozwijać nowe igły. W tym czasie wyglądają jak ołówki lub świece. Są miękkie. Mogą być obniżone od połowy do jednej trzeciej długości.
Cis - Taxus 17:52, 30 cze 2014

Do góry
Magda_ napisał(a)
Mam pytanko:
kupiłam sześć cisów w kiepskim stanie (w sklepie ktoś zapomniał że rośliny trzeba podlewać), posadziłam je i teraz nie wiem co dalej - przyciąć, zasilić jakimś nawozem??

POkaż zdjęcia, ale tak na szybko:

- tnij (pod warunkiem, że zobaczę zdjęcia)
- podlewać, a nawet namoczyć na dwie godz w wodzie całość z zielonym, albo zielone zanurz.

Nie zasilać, w jaki sposób pobiorą nawóz skoro były zasuszone? nie pobiorą więc je zniszczysz nawożeniem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies